Čiaudulys ir perštėjimas nuo alkoholio, obuolių ar bulvių: požymis byloja apie rimtą ligą Negydoma progresuoja

Pradėjo varginti sloga, užsikimšusi nosis, patinusios, niežtinčios akys, pasidarė sunku kvėpuoti? Ko gero turite alergiją įkvepiamiems alergenams. Ir visų pirma, reikia rasti kaltininką, kuris jums sukelia šiuos simptomus. Pirmiausia jums reikia pagalvoti, kad simptomai pasireiškia. Bet tai dar ne viskas. Jus gali varginti ir vadinamosios kryžminės reakcijos, apie kurias net nepagalvojote. Dėl to, pavyzdžiui, galite jausti diskomfortą pavartoję alkoholinių gėrimų ar suvalgę obuolių!

Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123RF nuotr.
Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123RF nuotr.
Greta slogos gali niežėti ir odą.<br>123rf nuotr.
Greta slogos gali niežėti ir odą.<br>123rf nuotr.
Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123rf nuotr.
Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123rf nuotr.
Alerginę reakciją sukelia ir dulkių erkutės.<br>123rf nuotr.
Alerginę reakciją sukelia ir dulkių erkutės.<br>123rf nuotr.
Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123rf nuotr.
Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 10, 2020, 4:35 PM, atnaujinta May 10, 2020, 8:42 PM

Alerginė sloga ir akių perštėjimas gali pasireikšti bet kuriame amžiaus tarpsnyje. Įprasta manyti, kad alergija yra vaikų liga ir nors dažniausiai taip pasitaiko, tai nereiškia, kad negalite susirgti alergija vėliau. Tas jei jūsų niekada gyvenime nevargino alergija, nereiškia, kad ja nesusirgote šiemet. Manoma, kad įtakos tam turi vis didėjanti oro tarša miestuose, gyvensenos veiksniai: nuovargis, stresas, nėštumas ir t.t.

Daugiau informacijos apie įvairias alergijas ir augalų žydėjimo kalendorių galite rasti projekto „Laisvė kvėpuoti“ polapyje.

Deja, šiais laikais alergiją išaugama vis rečiau, o su amžiumi net yra linkusi tik stiprėti ir virsti alergine bronchų astma.

Atsargiai – beržas!

Ankstyvas pavasaris yra alergijų sezono pradžia. Šiuo metų alergologų kabinetų duris varsto gausybė pacientų. Žinokite, kad jei ankstyvą pavasarį ėmė varginti su paršalimu nesusijusi sloga, greičiausiai alergijos kaltininkas yra beržas.

Jei simptomai pasireiškia beržų žydėjimo laikotarpiu, tai reiškia, kad jums pasireiškia klasikinė šienligė: bėganti ar užsikimšusi nosis, ne dėl peršalimo atsiradęs ar padažnėjęs kosulys, dusulys, padažnėję bronchinės astmos priepuoliai, tai tikrai bus kjūsų problemų kaltininkas.

Tačiau ne tik! Gleivinės paburkimą galite jausti valgydami obuolius, prastai termiškai apdorotas bulves, morkas, žemės ar lazdyno riešutus, sojos produktus. Apie 70 proc. visų beržų žiedadulkėms alergiškų žmonių reaguoja ir į kivius bei kriaušes.

Taip yra todėl, kad šie maisto produktai ir beržo alergenas tarpusavyje panašūs viena molekule. Tai ir nulemia kryžminę reakciją. 

Žiedadulkėms alergiški žmonės, pavalgę neapdirbtų vaisių ir daržovių, jaučia nemalonius pojūčius, nes jų imuninė sistema „nemato“ skirtumo tarp alergiją sukeliančių medžiagų, esančių žiedadulkėse (baltymų) ir baltymų maiste. Todėl žiedadulkėms alergiškiems žmonėms, pavalgius tam tikrų maisto produktų, kyla alerginė reakcija. 

Kai kurie žiedadulkėms alergiški žmonės reaguoja į maistą tik žiedadulkių sezono metu, kitiems simptomai pasireiškia visus metus. Į ką reaguoja kiekvienas žmogus, yra labai individualu ir ne visiems žiedadulkėms alergiškiems žmonėms pasireiškia kryžminės reakcijos.

Vasarą kaltininkų dairykitės pievose

Vasaros pradžia išskleidžia pievų augalų žiedus ir čia atsiranda visa krūva kitų įkvepiamų alergenų. Itin „piktos“ ievose žydinčios žolės ir piktžolės: motiejukas ir pelynas. Jiems alergiškiems žmonėms šienligės simptomai pasireiškia itin stipriai, alergiją sunku suvaldyti net vaistais. Pati alerginė sloga dažnai progresuoja į sunkesnius kvėpavimo takų sutrikimus.

Alergiją motiejukui arba pelynui galite įtarti jei jų žydėjimo metu jums pasireiškia alerginis rinitas ir alerginis konjunktyvitas, paūmėja bronchinės astmos priepuoliai, atopinis dermatitas, egzema, dilgėlinė.

Čia taip pat esama kryžminių reakcijų. Alergiją motiejukui galite įtarti jei peršti gleivinę valgant vyšnias, slyvas ir kitus kaulavaisius. O pelynui galite būti alergiškas, jei išgėrus taurę vyno ar alaus, pradedate čiaudėti, jaučiate gleivinės paburkimą, mat pelynas kartais dedamas į šiuos gėrimus norint suteikti kartumo. 

Alergenai namuose

Jei alerginė sloga kamuoja ne tik pavasarį ar vasarą, bet ir žiemą. Alergenų dairykitės namuose. Galbūt jūsų balduose, kilimuose, užuolaidose ar pataluose įsiveisusios dulkių erkutės? 

O gal atsirado pelėsio? Pelėsiai, kurie aptinkami drėgnose, prastai vėdinamose gyvenamosiose patalpose taip pat gali sukelti tipinius įkvepiamosios alergijos simptomus, tokius kaip tekanti ar užsikimšusi nosis, paūmėję bronchinės astmos priepuoliai. Simptomai gali pasunkėti rudenį, žiemą ir pavasarį, kai lauko temperatūra yra žemesnė, drėgna.

Galite būti alergiški ir augintiniui. Alergija gali išryškėti ne iš karto. Šiuo atveju, jei auginate katę ar šunį, padėti gali imunoterapija. Nepmairškite, kad galite būti alergiški ir hipoalerginėms veislėms, kadangi alergenų yra ne tik ant gyvūno kailio.

Kitos kryžminės reakcijos

Kaip nurodo Norvegijos astmos ir alergijos asociacijos gydytojų tarybos pateikiama informacija, dulkių erkutėms ar vabzdžiams, pavyzdžiui, uodams, uodų lervoms ir tarakonams, alergiški žmonės dažniau nei kiti turi padidėjusį jautrumą kiaukutiniams (vėžiams, dvigeldžiams moliuskams, austrėms ir sraigėms).

Užfiksuotas padidėjęs alergijos mėsai atvejų skaičius tarp katėms alergiškų žmonių. Kai kuriems lateksui alergiškiems žmonėms gali pasireikšti alerginiai simptomai, jei jie pavalgo egzotinių vaisių ir daržovių. Dažniausiai simptomus sukelia bananai, avokadai ir kiviai, taip pat papajos, figos, bulvės, pomidorai ir kaštainiai gali sukelti kryžmines reakcijas

Turint alergiją žiedadulkėms, testai dažnai parodo alergiją kviečiams ir ankštinėms daržovėms, tačiau tai retai susiję su alergijos simptomais.

Yra keli būdai užkirsti kelią alergijai: arba tinkamai vengti alergenų, taip pat vartoti antihistaminius vaistus (tabletes, purškalus) arba taikyti specifinę imunoterapiją, kurios metu organizmas pripranta prie jums alergiją keliančio alergeno. Jei ji įmanoma.

Bet kokiu atveju, jei kamuoja nepaaiškinama sloga, čiaudulys, akių perštėjimas – nedelskite, kreipkitės į gydytoją alergologą. Šis jus ištirs ir paskirs tinkamiausią gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.