9 pagrindinės krūtų niežulio priežastys: tai gali įspėti net apie vėžį

Krūtų odos niežėjimą ir tempimą retkarčiais moterims justi yra normalu, tačiau kartais tai gali tapti sunkiai ištveriama. Niežėjimą galima numalšinti drėkinamuoju kremu, bet jis gali būti ir vėžio pranašas.

Krūtų odos niežėjimą ir tempimą retkarčiais moterims justi yra normalu, tačiau kartais tai gali tapti sunkiai ištveriama.<br>123rf nuotr.
Krūtų odos niežėjimą ir tempimą retkarčiais moterims justi yra normalu, tačiau kartais tai gali tapti sunkiai ištveriama.<br>123rf nuotr.
Krūtų odos niežėjimą ir tempimą retkarčiais moterims justi yra normalu, tačiau kartais tai gali tapti sunkiai ištveriama.<br>123rf nuotr.
Krūtų odos niežėjimą ir tempimą retkarčiais moterims justi yra normalu, tačiau kartais tai gali tapti sunkiai ištveriama.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 12, 2020, 8:30 PM

Moterys kantrios. Tačiau jei krūtų niežėjimas neišnyksta savaime, o kaip tik užsitęsia, būtina ieškoti priežasčių. Tų priežasčių gali būti įvairių.

Amerikiečių gydytoja, moterų sveikatos ekspertė ir medicinos knygų autorė Jennifer Wider išskyrė 9 pagrindines krūtų niežėjimo priežastis, kai jau reikėtų susirūpinti savo sveikata.

1. Jums gali būti egzema – uždegiminė epidermio liga. Jeigu pajutote krūtų niežėjimą, aplink spenelius atsirado raudonas bėrimas, tai gali būti egzema.

„Paprastai taip atsitinka todėl, kad oda nepajėgia išlaikyti drėgmės ir gerųjų bakterijų, kurios galėtų apsaugoti nuo dirgiklių“, – paaiškino amerikiečių dermatopatologė Gretchen Frieling iš Bostono.

Su egzema per visą savo gyvenimą susiduria maždaug kas dešimtas žmogus. Dažniausiai ši liga būna nustatoma vaikams.

Pagrindinės jos priežastys – stresas, šiurkščios medžiagos, liečiančios odą, per didelis karštis ar per stiprus šaltis, saulė, gyvūnų kailis, drabužių skalbimo priemonės.

2. Oda gali būti tiesiog per sausa. Ji gali būti natūraliai sausesnė, tačiau jei neseniai pradėjote naudoti naujus odos priežiūros produktus, jie gali sukelti dar didesnį sausumo pojūtį.

Tuomet svarbiausia prieš užsisegant liemenėlę krūtų odą pridrėkinti kūno kremu.

3. Per retai skalbiate liemenėlę. „Kaip ir ant visų nešvarių drabužių, ir ant liemenėlės yra daug bakterijų, kurios gali ne tik erzinti odą, bet ir ją užkrėsti. Tuo labiau kad krūtinės zonoje linkęs skirtis prakaitas“, – sakė gydytoja G.Frieling.

Ji patarė liemenėlę skalbti bent kartą per savaitę, o sportinę – po kiekvienos treniruotės. Net jei skalbiate ją pakankamai dažnai, oda gali reaguoti į medžiagą. Didžiausi kaltininkai – sintetiniai audiniai.

4. Krūties pienligė. Dauguma moterų yra susidūrusios su makšties pienlige, tačiau ji gali apimti ir krūtis, kai ten susikaupia drėgmė ir klesti mieliagrybiai, kurie sukelia infekciją. Todėl krūtis pradeda niežėti. Tada reikia taikyti įprastą infekcinių ligų gydymą.

5. Jus gali kankinti skydliaukės sutrikimas. Pasak medikės, moterys, kurioms būdinga nepakankamai aktyvi skydliaukės veikla, linkusios turėti sausą odą. O tokią odą niežti. Geriausias sprendimas yra ne tik nuolat drėkinti odą, bet ir apsilankyti pas endokrinologą.

6. Krūtys gali augti. Jaunoms merginoms bręstant arba moterims pastojus krūties oda tempiasi ir tai gali kelti tempimo pojūtį bei niežėjimą.

„Moterys gali naudoti drėkinamuosius kremus, jie sumažina jautrumą“, – paaiškino sveikatos ekspertė J.Wider.

Ji paminėjo, kad dėl prakaito nemalonus jausmas gali paūmėti, tad ypač po treniruočių reikia stengtis kuo greičiau nusiprausti ir nusišluostyti.

7. Jūs geriate vaistus, kurie sukelia niežėjimą. „Kai kurie vaistai, pavyzdžiui, skirti kraujo spaudimui mažinti, antidepresantai, preparatai nuo skausmo ir estrogenai gali sukelti krūtų niežėjimą“, – įspėjo gydytoja J.Wider. Šią priežastį panaikinti gali būti sunkiau, nes ji priklauso nuo jūsų sveikatos reguliavimo vaistais. Jei kurį laiką vaistų negalite atsisakyti, kuo dažniau krūtis valykite losjonu.

8. Jūs esate alergiška skalbimo priemonėms. Kaip ir bet kurioje kūno vietoje, taip ir ant krūtų gali atsirasti alerginių bėrimų. Šioje situacijoje turėtų padėti vaistai nuo alergijos.

9. Niežėjimas gali būti ir labai retos formos krūties vėžio simptomas.Niežulys ir bėrimas gali būti ankstyvi labai reto inflamacinio krūties vėžio ženklai. Amerikos vėžio instituto duomenimis, tiktai nuo 1 iki 5 procentų krūties auglių būna inflamaciniai. Krūtis gali tapti raudona, šilta, krūties oda gali įdubti ir tapti panaši į apelsino žievelę“, – paaiškino J.Wider ir patarė pastebėjus šiuos pakitimus nedelsiant kreiptis į onkologus.

Parengė Darija Jankauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.