Į šią ligą dažnai numojama ranka: kai kuriuos pacientus pas gydytoją atveja tik atsivėrusios opos

Venų varikozė – labai paplitusi liga, paliečianti vyresnio amžiaus žmones, dažniau – moteris.

Gydytojas, kraujagyslių chirurgas Jonas Gutauskas sako, kad pacientams trūksta išmanymo apie venų varikozę.<br>Lrytas.lt koliažas
Gydytojas, kraujagyslių chirurgas Jonas Gutauskas sako, kad pacientams trūksta išmanymo apie venų varikozę.<br>Lrytas.lt koliažas
Venų varikozę galima gydyti ir kompresinėmis kojinėmis.<br>123rf nuotr.
Venų varikozę galima gydyti ir kompresinėmis kojinėmis.<br>123rf nuotr.
Venų varikozė atsiranda dėl sutrikusio veninio nutekėjimo.<br>123rf nuotr.
Venų varikozė atsiranda dėl sutrikusio veninio nutekėjimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Monika Kairienė, manodaktaras.lt

Aug 5, 2020, 9:45 PM

Gydytojas, kraujagyslių chirurgas Jonas Gutauskas sako, kad pacientams trūksta išmanymo apie šią ligą, kai kurie pas gydytoją ateina jau su užleista liga – kojose atsivėrusiomis opomis.

Venų varikozė – estetinė problema tik iš pradžių

Venų varikozė atsiranda dėl sutrikusio veninio nutekėjimo. Dėl neveikiančių venų vožtuvų kojų paviršinėse venose susidaro didelis slėgis ir jos plečiasi, didėja. Venų varikozės rizika didesnė tiems žmonėms, kurie dirba ilgalaikį stovimą ar sėdimą darbą.

Kraujagyslių chirurgas Jonas Gutauskas sako, kad skiriamos skirtingos venų varikozės stadijos: „Pirmoji ligos stadija – išsiplečia smulkūs veniniai kapiliarai, vėliau atsiranda išsiplėtę kelių centimetrų veniniai mazgai.

Dar vėliau pasirodo kiti simptomai – sunkumas, tinimas, skausmingumas, niežėjimas. Dar kita ligos stadija, kai atsiranda žaizdos – atsiveria trofinės opos“, – paaiškina kraujagyslių chirurgas J.Gutauskas.

Išgydyti opą – sudėtingiau

Gydytojas sako, kad pravartu su gydytoju pasikonsultuoti, kol venų varikozė – dar tik pirmųjų stadijų.

„Pasikonsultuoti visada verta, kai jau išlenda veniniai kapiliarai. Kad žmogus žinotų, kas tai per liga, kokios stadijos galimos ateityje ir kaip šią problemą sutvarkyti“, – sako J.Gutauskas.

Tačiau, pasak kraujagyslių chirurgo J.Gutausko, dažniausiai pacientai dėl venų varikozės kreipiasi jau pajutę ne tik vizualinius simptomus, bet ir sunkumą, tinimą kojose.

„Sunkumas, tinimas kojose reiškia, kad kitame ligos vystymosi etape gali atsirasti trofinės žaizdos, opos. Dėl to visada geriau pasikonsultuoti su gydytoju, kuris patars, ką daryti. Yra plona riba, kada jau uždelsiama ateiti pas daktarą ir atsiranda trofinės žaizdos“, – teigia gydytojas.

Pasak kraujagyslių chirurgo, svarbu pasirodyti gydytojui anksčiau, nes išgydyti trofinę opą – sudėtinga.

„Tai yra kompleksinis gydymas, žymiai sudėtingesnis ir ilgesnis. Reikia pašalinti ir priežastį – išoperuoti venas, ir išgydyti žaizdą. Prisideda ir infekcija, opos tikrai nelengvai gyja. Žmogui didelis diskomfortas, prailgėja gydymo laikotarpis“, – sako J.Gutauskas.

Pacientams trūksta išmanymo apie venų varikozę

Nors venų varikozė labai paplitusi liga, ypač tarp vyresnio amžiaus gyventojų, kraujagyslių chirurgas J.Gutauskas sako, kad pacientams trūksta išmanymo apie šią ligą.

„Vieni bijo eiti pas gydytojus, kiti pripratę prie tų skausmų ir galvoja, kad taip ir turi būti. Kadangi liga lėtinė, nėra taip, kad staiga atsiranda, žmonės galvoja, kad venos gal pačios susitvarkys, gal čia nieko rimto.

O po to pradeda lįsti tos žaizdos, atsiranda didelis skausmas, infekcija, temperatūra, dalykai, kurie jau pradeda trukdyti gyventi ir skausmas priverčia ateiti pas gydytoją“, – sako gydytojas.

Kita vertus, yra pacientų, kuriuos labai baugina ir pirmosios varikozės stadijos.

„Jaunos moterys ateina su išsiplėtusiais kapiliarais, smulkiomis kraujagyslėmis ir galvoja, kad čia pažengusi venų varikozė ir reikia operuoti. Pacientai ne visada skiria, kada varikozė – dar tik estetinė problema“, – sako kraujagyslių chirurgas J.Gutauskas.

Pasak gydytojo, venų varikozės gydymas gali būti konservatyvus (kompresinė kojinė, vaistai) ir chirurginis (operacija, lazerinis gydymas). Gydymas priklauso nuo ligos stadijos, paciento amžiaus, kitų veiksnių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.