Šalį sukaustęs koronavirusas neturi stabdyti reikalingų akių operacijų

Vilniaus senamiestyje įsikūrusi klinika „Naujas regėjimas“ kasdien konsultuoja apie 30–40 pacientų, atlieka mikrochirurgines kataraktos, taip pat refrakcijos ydų operacijas. Ir šiuo sudėtingu metu, kai sparčiai plinta COVID-19 infekcija, klinika nelėtina savo darbo tempo – nepasitaikė nė vieno atvejo, kad pacientams ar medicinos personalui būtų tekę izoliuotis, nebuvo ir nė vieno užsikrėtimo atvejo.

„Dėl koronaviruso mes neturime teisės stabdyti planinių paslaugų“, – įsitikinęs O.Kovriguine’as.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
„Dėl koronaviruso mes neturime teisės stabdyti planinių paslaugų“, – įsitikinęs O.Kovriguine’as.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
O.Kovriguine’as įsitikinęs, kad turime išmokti gyventi pandemijos sąlygomis, nes yra efektyvių priemonių, kurios stabdo koronavirusą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
O.Kovriguine’as įsitikinęs, kad turime išmokti gyventi pandemijos sąlygomis, nes yra efektyvių priemonių, kurios stabdo koronavirusą.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2020, 10:12 AM

Kalbėdamas apie sostinėje įsikūrusios klinikos patirtį jos vadovas Olegas Kovriguine’as pripažino: nors koronavirusas keičia tikrovę, riboja judėjimo laisvę, o iš kai ko atima darbą ir žlugdo ne vienos valstybės ekonomiką, šį užkratą galima sėkmingai valdyti.

Vien šį rugsėjį vilniečiai atliko apie 200 kataraktos, taip pat 500 lazerinės korekcijos operacijų, kurios pagerino pacientų regėjimo kokybę.

„Koronavirusas nėra toks baisus, jei taikomos apsaugos priemonės. Turime suprasti, kad infekcija niekur nedings, bet mums reikės išmokti gyventi su šiuo sukėlėju“, – pasakojo klinikos vadovas.

Tačiau akių ligų gydymas pandemijos metu turi tam tikrų ypatybių. Atšalus orams sunku atskirti, kada žmogų vargina peršalimas, o kada – COVID-19 infekcija. O.Kovriguine’as priminė, kad būtina laikytis tam tikros veiksmų schemos.

Pavyzdžiui, jei kūno temperatūra pakilo daugiau nei 37,4 laipsnio, kamuoja kosulys, krūtinės skausmas, pasunkėjęs kvėpavimas, nejuntama skonio ar atsiranda pykinimas, negalima manyti, kad tai praeis savaime.

Tokiu atveju būtina kreiptis į šeimos gydytoją. Medikų pagalbos reikia ir rizikos asmenų grupei priklausantiems žmonėms, kurie yra vyresni nei 65 metų ir turi įvairių gretutinių ligų.

Jei negaluojančiojo savijauta blogėja, būtina kviesti greitosios pagalbos medikus. Tam tikrais atvejais koronaviruso sukelta infekcija gali būti lengvos formos arba pasireikšti be simptomų.

Kad infekcija lengva, gali išduoti ir neaukšta kūno temperatūra, be to, tada nėra apsunkinto kvėpavimo, vargina nedidelis gerklės peršėjimas.

O.Kovriguine’as įspėjo, kad neverta užsiimti savigyda, nes kai vartojami įvairūs medikamentai, sunkiau nustatyti tikrąją ligos priežastį.

„Prieš keletą metų persišaldę vaistinėje pirkdavome nereceptinių preparatų nuo peršalimo, o dabar to daryti nereikia, kol jų nepaskirs gydytojas. Svarbu suprasti, kad be tyrimų neįmanoma nustatyti, ar žmogus peršalo, ar užsikrėtė koronavirusu“, – įspėjo klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas.

Dar atsargiau turi elgtis žmonės, kurie bendravo su užsikrėtusiuoju. Net tada, kai testas yra neigiamas, būtina tęsti saviizoliaciją. Tyrimai rodo, kad imant tepinėlį maždaug trečdalis užsikrėtusiųjų gauna neigiamą atsakymą, nes infekcija iš nosiaryklės greitai pereina į plaučius.

Klinikos „Naujas regėjimas“ praktikoje remiamasi tais protokolais, kuriuos taiko garsiausios Europos akių ligų klinikos, pavyzdžiui, Vokietijos ir Didžiosios Britanijos.

Dažnai plauti rankas, neliesti rankomis akių gleivinės, stengtis laikytis atstumo, vengti žmonių susibūrimų, retinti socialinius kontaktus, ilsėtis ir atostogauti neišvykstant į tolimas keliones, riboti bendravimą – tai veiksmai, kurie padeda visuomenei suvaldyti koronavirusą.

Pasaulyje jau nustatyta ne viena koronaviruso atmaina, o tai rodo, kad koronavirusas mutuoja, darosi panašus į gripą ir tikėtina, jog ateityje koronavirusas taps sezonine infekcija.

Sutramdyti koronavirusą padėtų ir nauja vakcina. Ją kurti ėmėsi ne viena tarptautinė farmacijos bendrovė. Tačiau naujos vakcinos kūrimas, aprobavimas, registravimas yra ilgai trunkantis procesas.

Jei koronavirusas patenka į akis, oftalmologai tai pastebi, nes dažniausiai parausta akių gleivinė, jos ima ašaroti. Tačiau tik koronaviruso testas gali atsakyti, ar taip yra iš tikrųjų.

Akių ligų klinikos pacientais gali tapti tik tie asmenys, kurie nėra užsikrėtę koronavirusu.

Nėra jokios prasmės laukti pandemijos pabaigos ir atidėlioti akių operacijas, jei reikia pagalbos. Klinikoje „Naujas regėjimas“ atliekamos visos planinės operacijos, tai įmanoma laikantis griežtų saugumo taisyklių.

„Savo pacientams patariame dažnai plauti rankas su muilu, naudoti kaukes, ypač tada, kai uždaroje patalpoje būna daug žmonių, naudoti tik vienkartines kaukes, o tai reiškia, kad nusiėmus vienkartinę kaukę ją reikia išmesti, o ne įsidėti į kišenę ar rankinę ir naudoti kitą kartą, nes tokiu būdu daug nesutaupysi“, – įsitikinęs O.Kovriguine’as.

Prie sėkmingo klinikos darbo pandemijos metu prisidėjo ir tai, kad karščiuojantys žmonės čia nepatenka, nes visiems kasdien matuojama kūno temperatūra.

„Laimė, mūsų klinikoje nė vienas darbuotojas neužsikrėtė koronavirusu, aišku, akių ligų specialistai nestovi fronto linijoje, kuri tiesiogiai kovoja su šiuo sukėlėju“, – teigė klinikos „Naujas regėjimas“ vadovas.

Jis pritarė minčiai, kad pandemijos sąlygomis vienkartinės kaukės ir dezinfekavimo skystis gyventojams turėtų būti dalijami nemokamai. Taip pat pareiškė viltį, kad Europos Sąjungos valstybės pandemijos metu laikysis bendros strategijos, pavyzdžiui, neturėtų būti leista vykti ilgųjų savaitgalių atostogų, nes tikslinga mažinti keliautojų srautą.

Jei yra simptomų, kurie panašūs į ūminę kvėpavimo takų infekciją, ir dar neatliktas koronaviruso testas, šį negalavimą reikėtų traktuoti kaip COVID-19 infekciją.

„Turime suprasti, kad koronavirusas neatsitrauks po kelių mėnesių ar pusmečio, mes dar ilgai kartu su juo gyvensime“, – įsitikinęs O.Kovriguine’as.

Dar vienas svarbus veiksnys, kuris padėtų suvaldyti koronavirusą, yra pacientų sąmoningumas ir atsakomybės ugdymas.

Būtų gerai, jei kiekvienas žmogus suprastų, kad prasidėjus karščiavimui negalima lankytis nei pas akių gydytoją, nei apskritai eiti iš namų.

Jausdami atsakomybę už savo ir kitų sveikatą žmonės galėtų daug ką nuveikti. O.Kovriguine’as džiaugėsi, kad iki šiol klinikoje nebuvo nustatyta ir besimptomių atvejų.

Jei koronavirusas peržengtų klinikos slenkstį ir būtų nustatytas bent vienas COVID-19 atvejis tarp medikų ar pacientų, klinikos vadovybė imtųsi skubių priemonių, pirmiausia būtų dezinfekuojamos visos patalpos.

Vilniuje įkurta akių ligų klinika vadovaujasi ne tik Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis, bet ir kitų Europos klinikų patirtimi. Klinikoje „Naujas regėjimas“ naudojamos vienkartinės medicinos priemonės, todėl pacientams nėra pavojaus užsikrėsti koronavirusu.

„Žinoma, gali pasitaikyti ligonių, kuriems nustatytas hepatito C virusas ar kitokia infekcija, bet mes imamės visų saugumo priemonių. O tai reiškia, kad vienkartinės medicinos priemonės yra utilizuojamos, vykdoma jų apskaita, todėl nėra pavojaus, kad kas nors bus panaudota antrą kartą“, – patikino O.Kovriguine’as.

Akių ligų klinika dirba įprastu tempu, daug dėmesio skiriama apsaugos priemonėms, netgi taikomi kur kas griežtesni reikalavimai, nei siūlo Pasaulio sveikatos organizacijos ekspertai.

Pavyzdžiui, atlikus akių operaciją dezinfekuojami visi operacinės paviršiai, klinikoje laikomasi saugaus atstumo, pacientai aptarnaujami tik su kaukėmis.

Taip pat taikomi papildomi reikalavimai medikų apsaugos priemonėms.

Kadangi koronavirusas plinta oro lašeliniu būdu, klinikoje įdiegta šiuolaikinė ventiliavimo sistema, kurioje sumontuoti specialūs filtrai. Tai dar viena papildoma kliūtis pavojingam užkratui, kad jis negalėtų pasiekti nei pacientų, nei medicinos personalo.

Nors koronavirusas gali paveikti daug įvairių žmogaus organų, dažniausiai jis renkasi silpniausią. Jei yra gretutinių ligų, koronavirusas pirmiausia nusitaiko į tai, kas jau pažeista.

Plačiąja prasme koronaviruso infekcija – tai plaučių uždegimas. Kaip ir nuo gripo, nuo koronaviruso galima mirti, bet verta prisiminti, kad žmonijos istorijoje buvo ir baisesnių ligų.

Pasaulyje yra ne tik daug užsikrėtusiųjų, bet ir daug sėkmingai pasveikusių žmonių. V.Ščiavinsko nuotr. O.Kovriguine’as įsitikinęs, kad turime išmokti gyventi pandemijos sąlygomis, nes yra efektyvių priemonių, kurios stabdo koronavirusą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.