Po gydytojų skalpeliu gulėsi ir Terminatorius: geležinė širdis galėjo būti tik kino juostoje

Galingojo Terminatoriaus vaidmeniu visame pasaulyje itin išgarsėjęs Holivudo aktorius Arnoldas Schwarzeneggeris (73 m.) vėl patyrė, kas yra mirtinas pavojus. Jam neseniai teko gultis ant operacinės stalo, kad būtų pakeistas aortos vožtuvas.

Holivudo aktoriui A.Schwarzeneggeriui buvo atlikta sudėtinga širdies operacija.
Holivudo aktoriui A.Schwarzeneggeriui buvo atlikta sudėtinga širdies operacija.
Raimondas Kubilius<br>„Instagram“ nuotr.
Raimondas Kubilius<br>„Instagram“ nuotr.
A.Schwarzeneggerį išgarsino Terminatoriaus vaidmuo.<br> IMDB nuotr.
A.Schwarzeneggerį išgarsino Terminatoriaus vaidmuo.<br> IMDB nuotr.
Kulautuvos reabilitacijos ligoninė, sveikata, gydymas, reabilitacija<br>M.Patašiaus nuotr.
Kulautuvos reabilitacijos ligoninė, sveikata, gydymas, reabilitacija<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 27, 2020, 8:58 PM

Klivlando medicinos centre Ohajo valstijoje po sudėtingos širdies operacijos sveikstantis A.Schwarzeneggeris socialiniame tinkle atskleidė, kad neturi stebuklingų galių, kad yra toks pat žmogus kaip ir kiti. Aktorius džiaugėsi, kad po operacijos jaučiasi gerai.

„Po operacijos turiu naują aortos vožtuvą, man taip pat buvo pakeistas plaučių vožtuvas. Jaučiuosi fantastiškai ir jau net buvau išėjęs pasivaikščioti Klivlando gatvėmis ir pasidžiaugti nuostabiomis statulomis. Ačiū visiems gydytojams ir slaugytojoms“, – dėkojo A.Schwarzeneggeris.

Širdies operacija aktoriui – ne pirmoji.

Prieš dvejus metus A.Schwarzeneggeriui taip pat buvo atlikta širdies operacija atveriant krūtinės ląstą. Tąsyk vos prabudęs aktorius ištarė savo legendinę frazę: „Aš grįžau.“ Holivudo aktorius, verslininkas, filantropas, buvęs Kalifornijos gubernatorius A.Schwarzeneggeris turi įgimtą širdies ydą, dėl kurios buvo operuojamas ir prieš 21 metus.

Tąsyk jam irgi buvo pakeistas širdies vožtuvas. Buvęs sunkumų kilnotojas ir kultūristas teigė, kad vis pasikartojančios širdies problemos nėra susijusios su steroidų vartojimu. Būtent šie preparatai jam padėjo užsiauginti įspūdingus raumenis.

Sulaukęs dvidešimtojo gimtadienio jis laimėjo Misterio visatos („Mr. Universe“) titulą. Iki šiol Holivudo aktorius yra iškili kultūrizmo figūra, apie sportą yra parašęs knygų ir straipsnių.

Įgimtos ar įgytos širdies vožtuvų patologijos – tai priežastys, dėl kurių žmonės serga visame pasaulyje.

Kauno klinikų Kulautuvos reabilitacijos ligoninės vadovas profesorius Raimondas Kubilius apgailestavo, kad širdies vožtuvų ligos sulaukia dar mažai visuomenės dėmesio, nors jos paliečia apie 1–2 procentus darbingo amžiaus gyventojų.

– Kokios dažniausiai nustatomos vožtuvų ligos ir kuo jos pavojingos?

– Širdies vožtuvų ligos yra klastingos, jos prasideda be jokių simptomų, todėl būtina kuo ankstesnė diagnostika. Laiku nenustačius ligos gresia širdies raumens nusilpimas, širdies nepakankamumo išsivystymas, gyvybei pavojinga aritmija ar net staigi mirtis.

Žmogaus dešiniosios širdies kameros tarpusavyje atskirtos triburiu, o kairiosios – dviburiu vožtuvais, iš dešiniojo skilvelio per plautinę arteriją išstumiamas kraujas yra reguliuojamas plaučių pusmėnulinių (taip vadinami dėl savo formos, primenančios pusmėnulį) vožtuvų, o iš kairiojo skilvelio išstumiamas kraujas – aortos pusmėnulinių vožtuvų.

Vožtuvai yra lankstūs, ploni ir atsparūs didelėms apkrovoms lapeliai. Jie reikalingi tam, kad kraujas netekėtų atgal ir būtų užtikrinama netrūkstama kraujo tėkmė.

Aortos vožtuvo yda apima dvi patologijas: aortos vožtuvo susiaurėjimą, kai kraujas sunkiau prateka pro vožtuvą iš kairiojo skilvelio į aortą, arba vožtuvo nesandarumą, kai vožtuvas negeba užsidaryti ir dalis kraujo grįžta atgal į kairįjį skilvelį.

Aortos vožtuvo stenozė dažniausiai yra įgyta širdies yda ir amžiaus nulemta degeneracinė progresuojanti liga – kalkėjančios aortos burės suauga tarpusavyje, dėl to mažėja ertmė, pro kurią kraujas gali ištekėti į didįjį kraujo apytakos ratą.

Didesnį polinkį į aortos vožtuvo stenozės išsivystymą turi pacientai, kuriems nustatytas įgimtas dviburis aortos vožtuvas ir sergantys reumatu.

Aortos vožtuvo nesandarumą medikai taip pat dažniau nustato tiems žmonėms, kuriuos vargino uždegiminės širdies ligos.

– Buvęs sunkumų kilnotojas ir kultūristas A.Schwarzeneggeris yra prasitaręs, kad jaunystėje vartojo steroidus. Ar jie gali prisidėti prie širdies negalavimų?

– Jeigu žmogus nėra sirgęs uždegiminėmis ligomis, dažniausia ligos priežastis – įgimti vožtuvų defektai, pavyzdžiui, dvi aortos vožtuvų burės vietoj trijų.

Taip pat gali būti su amžiumi susijusi aortos vožtuvų burių ir žiedo degeneracija.

– Kokie negalavimai galėjo varginti aktorių A.Schwarzeneggerį iki širdies operacijos? Kuo dažniausiai skundžiasi tokie ligoniai?

– Neretai pacientas apie ligą sužino tada, kai pradeda varginti dusulys, kojų, ypač blauzdų, tinimas, skausmas krūtinėje ar sąmonės pritemimas. Būna ir taip, kad vožtuvo patologija išaiškėja, kai ieškoma ritmo sutrikimų ar besivystančio širdies nepakankamumo priežasčių.

Ligą gali išduoti ir fizinio krūvio netoleravimas. Pirmieji vožtuvų patologijos požymiai gali atsirasti tada, kai tenka atlikti kokį nors fiziškai sunkų darbą sodyboje ar namie, keliauti po kalnus, leistis į sunkų žygį be išankstinių treniruočių.

– Kuo pasižymi aortos stenozė? Ar ji būdinga tik vyresnio amžiaus žmonėms?

– Ilgą laiką liga būna be jokių negalavimų, o aortos vožtuvo stenozės sunkumas skirstomas nuo lengvo iki sunkaus.

Jei didesnio fizinio krūvio metu nekyla jokių nusiskundimų ir atlikus detalesnius tyrimus nenustatoma vožtuvų patologijos nulemto širdies ertmių išsiplėtimo ir sumažėjusios širdies susitraukimo jėgos, pacientams yra siūloma medicininė stebėsena.

Tai reiškia, kad kasmet būtina atlikti tyrimus. Nustačius sunkią vožtuvo stenozę rekomenduojamas operacinis gydymas.

Neretai dalis vyresnio amžiaus pacientų nežino apie savo ligą tol, kol nepatenka pas kardiologą.

Bėda ta, kad aortos vožtuvo stenozė, kurios dydis vertinamas ultragarso tyrimo metu, linkusi progresuoti.

– Kuo keičiami aortos ir plaučių vožtuvai?

– Svarbu suprasti, kad nepadės jokie vaistai. Vienintelis gydymas yra vožtuvų keitimas: chirurginis, kai atveriama krūtinės ląsta, arba intervencinis, kai aortos vožtuvas yra implantuojamas per didžiąsias kraujagysles.

Chirurginės operacijos metu gali būti taikomas biologinis arba mechaninis vožtuvo protezas. Pacientams iki 60 metų dažniausiai įdedamas mechaninis protezas, po operacijos būtina vartoti kraują skystinančius vaistus.

 

O biologinis protezas, tarnaujantis apie 15 metų, rekomenduojamas pacientams, vyresniems nei 65 metų.

Pastarąjį dešimtmetį patobulėjo perkateteriniai vožtuvų implantavimo būdai, kurie rekomenduojami vyresniems kaip 75 metų pacientams, sergantiems sunkiomis gretutinėmis ligomis.

– Ar tokia operacija, kai vienu metu keičiami aortos ir plaučių vožtuvai, atliekama Lietuvoje?

– Įvairios vožtuvų protezavimo operacijos sėkmingai atliekamos ir mūsų šalyje. Šioje srityje esame pasiekę neblogų rezultatų.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.