Apklausa parodė: pusei Lietuvos gyventojų reikia implantuoti dantis

Visuomenės nuomonės tyrimas parodė, kad maždaug pusė Lietuvos gyventojų neturi vieno ar kelių dantų. Tokia situacija skamba itin grėsmingai, tačiau nestebina odontologų, kurie kiekvieną dieną mato pas juos ateinančių pacientų dantų būklę. Odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vadovas gydytojas Marius Bučinskas sako, kad pusei Lietuvos gyventojų reikėtų implantuoti trūkstamus dantis.

Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei.<br>LR archyvo nuotr.
Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei.<br>LR archyvo nuotr.
Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei.<br>LR archyvo nuotr.
Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei.<br>LR archyvo nuotr.
„Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti“, – sako Mantas Bučinskas.<br>LR archyvo nuotr.
„Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti“, – sako Mantas Bučinskas.<br>LR archyvo nuotr.
„Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti“, – sako Mantas Bučinskas.<br>LR archyvo nuotr.
„Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti“, – sako Mantas Bučinskas.<br>LR archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 28, 2020, 5:58 PM

„Ilgėja gyvenimo trukmė ir Lietuvoje, kaip ir visame pasaulyje, daugėja pagyvenusių žmonių. Džiugu, kad pagyvenę žmonės nenurašo savęs, – keliauja, sportuoja, bendrauja, turi įvairių hobių. Jiems svarbu tinkamai kramtyti ir estetiškai atrodyti. Kramtymo atkūrimo srityje medicina yra gerokai pažengusi. Šiandien galime atkurti viso žandikaulio dantis“, – pasakoja M.Bučinskas.

Pasak jo, implantuoti trūkstamus dantis turėtų toli gražu ne tik pagyvenę žmonės, bet ir jauni bei vidutinio amžiaus gyventojai, praradę vieną ar kelis dantis. Nors dantimis naudojamės kasdien, daugelis žmonių neįvertina jų reikšmės gyvenimo kokybei. Specialistai mato tendenciją, kad Lietuvos žmonės vizitą pas odontologą stengiasi atidėti, tačiau delsdami dar labiau pakenkia savo sveikatai.

„Dažniausiai netenkama krūminių dantų. Jei jų trūksta abiejose pusėse, perkraunami priekiniai dantys, kurie nėra skirti maistui kramtyti. Žandikaulio kaulas, kuriame yra priekiniai dantys, dėl padidėjusio krūvio pradeda tirpti, dantys ima judėti – tokių odontologinių problemų sprendimas yra sudėtingesnis ir gydymas ilgesnis bei brangesnis“, – sako gydytojas.

13 metų implantavimo patirtį turintis M.Bučinskas sako, kad kuo ilgiau delsiama implantuoti dantis, tuo implantavimo kaina auga, nes nyksta žandikaulio kaulas, gretimi dantys ima judėti, jie stengiasi kompensuoti kramtymo funkciją vietoj nesančio danties.

Jeigu vienoje žandikaulio pusėje nėra danties, vadinasi, per daug apkrovos gauna kitos pusės dantys. Tokie dantys linkę labiau dilti, tai lemia visos dantų eilės disbalansą, tad tenka spręsti ne vieno implanto, bet visos dantų eilės problemą.

„Dantų harmonijos“ vadovas pabrėžia, kad implantacija yra ne tik grožio, bet ir svarbiausios dantų funkcijos – kramtymo – atkūrimo klausimas.

„Praradus dantį svarbiausia iš karto ateiti pasikonsultuoti su implantologu. Konsultacija turi būti maksimaliai efektyvi ir kokybiška. Dantis ar dantų eilė turi būti kuo skubiau atkuriama, kad nenukentėtų sąkandis ir kiti dantys. Šiandieninės implantavimo technologijos leidžia greitai ir neskausmingai implantuoti trūkstamus dantis“, – pabrėžia M.Bučinskas.

„Lietuvoje dar gajūs mitai, kad implantacija yra sudėtinga procedūra. Iš tiesų šiuolaikinės technologijos leidžia implantuoti dantį per vieną valandą – per tiek laiko, kiek užtrunka ir danties taisymas. Pacientai nejaučia ypatingesnių pojūčių, nes viskas nuskausminama“, – pasakoja implantuojantis gydytojas.

10 mitų apie dantų implantavimą: gydytojas paneigia nepagrįstas baimes. Odontologijos klinikos „Dantų harmonija“ vyriausiasis gydytojas M.Bučinskas, dantis implantuojantis 13 metų, dalijasi patirtimi ir paneigia mitus, su kuriais susiduria kasdien.

Mitas Nr.1. Danties praradimas yra tik estetinė problema. Praradus vieną ar kelis dantis gydytojas rekomenduoja nedelsti ir iškart kreiptis į specialistus.

Kuo ilgiau atidėliosite gydymąsi, tuo didesnių problemų gali kilti. Laikui bėgant darosi vis sunkiau sukramtyti maistą, pradeda nykti žandikaulis, atsiranda kaulo priauginimo ar sinuso pakėlimo operacijų poreikis.

Mitas Nr.2. Būtinybė atkurti prarastus dantis – tik vyresniame amžiuje. Prarasti dantys nėra tik vyresnio amžiaus žmonių problema. Bet kokio amžiaus pacientai gali prarasti vieną, kelis ar net visus dantis avarijų, nelaimingų atsitikimų metu, po sudėtingų ligų ir kt. Daugeliui šios problemos prasideda jau nuo 40 metų.

Mitas Nr.3. Implantavimo procedūra užtrunka ilgai. Vieno danties implanto įsukimas užtrunka iki 20 minučių. Kai pacientui implantuojamas visas žandikaulis – 4 implantai ir 12 dantų, tuomet procedūra kartu su pasiruošimu ir instrukcijomis pacientui užtrunka apie 2–2,5 valandos. Esant poreikiui vieno vizito metu gali būti implantuojama ir į abu žandikaulius.

Mitas Nr.4. Dantų implantai neprigyja. Gydytojo praktika rodo, kad 97–98 proc. dantų implantų prigyja. Dantų implantavimas – vienas ilgaamžiškiausių dantų atkūrimo būdų. Tinkamai prižiūrimi dantų implantai tarnauja visą paciento gyvenimą. Svarbiausia yra laikytis gydytojo nurodymų.

Mitas Nr.5. Implantavimo procedūra – labai skausminga. M.Bučinskas teigia, kad procedūra ir gijimas nėra skausmingi, tačiau kartais reikalinga tabletė, kuri nemalonų jausmą numalšina. Jei pacientas prieš procedūrą jaučia didelį nerimą, yra galimybė taikyti sedaciją. Tuomet implantavimas atliekamas, kol žmogus miega.

Mitas Nr.6. Dantų implantavimas gali būti atliekamas tik praradus daugiau nei vieną dantį. Dantų implantavimas yra dažna ir paprasta procedūra siekiant atkurti prarastą vieną, kelis dantis ar visą jų eilę. Pacientams, praradusiems visus dantis, dažniausiai dantų implantavimas tėra vienintelis būdas atkurti dantis, kurie būtų neišimami.

Mitas Nr.7. Dantų implantai yra nepatogūs ir pastebimi. Dantų implantai yra patogiausias ir efektyviausias dantų atkūrimo būdas.

Savo išvaizda jie nesiskiria nuo natūralių dantų. Skirtumą gali pastebėti tik odontologijos srities specialistas. Šiais laikais naudojamos modernios dantų atkūrimo implantais technologijos leidžia atkurti dantis, identiškus natūraliems.

Mitas Nr.8. Dantų implantus sunku prižiūrėti. Atlikus dantų implantavimo procedūrą klinikos specialistai suteikia išsamią informaciją apie jų priežiūrą.

Iš esmės dantų implantams reikia įprastos priežiūros ir reguliarios higienos kaip natūraliems dantims.

Mitas Nr.9. Pirma reikia dantį pašalinti, o tada laukti implanto. Klinikoje taikoma vienmomentė dantų implantacija, kai laikinasis dantis išrauto danties vietoje atkuriamas iškart, per tą patį vizitą. Žmogui nėra būtinybės vaikščioti be danties ir patirti tiek fizinį, tiek emocinį diskomfortą.

Mitas Nr.10. Nereikia klausinėti gydytojo. M.Bučinskas sako, kad nekorektiškų ar keistų klausimų nėra.

Profesionalūs gydytojai atsako į visus pacientui iškilusius klausimus, taip žmogus labiau pasitiki gydytoju, yra ramesnis ir atsakingiau vertina gydytojo pastangas.

Iš pirmų lūpų

Romualda, „Dantų harmonijos“ pacientė

„Turiu tris dantų implantus jau 6 metus. Teko atkurti krūminius dantis, kad galėčiau tinkamai kramtyti. Implantavimo procedūrą prisimenu kaip vieną paprasčiausių ir greičiausių procedūrų odontologo kėdėje. Per tuos 6 metus dėl implantų nepajutau jokio diskomforto – jie tarnauja man kaip nuosavi dantys. Po kelerių metų „Dantų harmonijos“ gydytojas implantologas pasikvietė mane į kontrolinę konsultaciją – padarė rentgeno nuotrauką patikrinti, kaip laikosi implantai. Labai vertinu tokį ilgalaikį klinikos rūpinimąsi pacientais, kuriems „Dantų harmonijoje“ implantuoti dantys. Jokios papildomos priežiūros implantams nereikia – tereikia tinkamai valyti dantis ir laikytis higienos.“

Monika, „Dantų harmonijos“ pacientė

„Problema brendo jau seniai, tad sau tinkamo gydytojo dairiausi jau porą metų: klausinėdavau klinikose, kuriose lankydavausi, klausdavau savo draugų ir pažįstamų. Apsisprendimą rinktis „Dantų harmoniją“ nulėmė geri bičiulių atsiliepimai ir tai, kad konsultacija buvo pasiūlyta labai greitai po skambučio. Prieš implantaciją nerimą kėlė pati procedūra: kaip jausiuosi iškart po to, ar skaudės, ar galėsiu kalbėti. Bet implantavimo procedūra įvyko labai greitai – net nustebau, kad jau viskas. Man vienu metu implantavo du implantus skirtingose pusėse, tad šiek tiek saugojau tas vietas, bet po poros dienų vis drąsiau ėmiau kramtyti ir jokių nemalonių pojūčių nepatyriau. Kitą dieną gydytojas pasiteiravo, kaip jaučiuosi, toks dėmesys man buvo profesionalumo ženklas. Abi implantuotos vietos gerai sugijo.“

Iki gruodžio 5 d. kviečiame registruotis į nemokamą implantacijos konsultaciją ir diagnostiką tel. +370 610 11 222. Klinikos adresas: Olimpiečių g. 1A-9, Vilnius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.