Atrastas netikėtas populiaraus vaisto nuo viduriavimo poveikis: gali padėti pasiekti proveržį klastingos ligos gydyme

Populiarus vaistas, paprastai skiriamas viduriavimui gydyti, taip pat gali būti galingas ginklas prieš agresyvų smegenų vėžį, rodo naujas tyrimas. Anksčiau buvo įrodyta, kad loperamidas, parduodamas prekės ženklu „Imodium“, sukelia glioblastomos (smegenų vėžio) ląstelių mirtį, tačiau iki šiol nebuvo žinomas mechanizmas.

Populiarus vaistas, paprastai skiriamas viduriavimui gydyti, taip pat gali būti galingas ginklas prieš agresyvų smegenų vėžį.<br> Shutterstock nuotr.
Populiarus vaistas, paprastai skiriamas viduriavimui gydyti, taip pat gali būti galingas ginklas prieš agresyvų smegenų vėžį.<br> Shutterstock nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Technologijos.lt

Jan 19, 2021, 6:48 AM

Naujausiame tyrime, kuris buvo paskelbtas žurnale „Autophagy“, mokslininkai nustatė kelią, kuriuo vaistas skatina ląsteles susinaikinti, vadinama autofagija, kuri reiškia „savo paties valgymą“. Aktyvavus geną, kuris skatina glioblastomos ląstelių mirtį, loperamidas gali būti perspektyvus kandidatas į vaistus, kuris, jų manymu, dabar atvers naujas galimybes kovai su mirtina vėžio forma.

„Mūsų eksperimentai su glioblastomos ląstelėmis rodo, kad autofagija gali padėti gydyti glioblastomos smegenų navikus“, – teigia pagrindinis autorius dr. Sjoerdas van Wijkas.

Gėtės universiteto Eksperimentinių vėžio tyrimų pediatrijos instituto mokslininkai tikisi panaudoti įprastą ląstelių procesą kovojant su per daug besidauginančiomis smegenų vėžio ląstelėmis. Autofagija organizme nuolat vyksta kaip būtina priemonė pažeistoms ar piktybinėms ląstelėms pašalinti. Tačiau naudojant įvairius mechanizmus vėžys kartais gali išvengti šios sistemos ir tapti nebekontroliuojamas. Jei tyrėjai galėtų nukreipti vėžines ląsteles ir sukelti jose autofagiją, vėžys gali būti sustabdytas.

Kai loperamidas veikia kai kurias vėžines ląstelės, jis gali sukelti streso reakciją endoplazminiame tinklelyje (ER). Ši ląstelių organelė yra nepaprastai svarbi baltymų gamybai. Kai streso žymenis ląstelė pastebi ER dalyse, ląstelė sunaikina šias dalis, kad būtų išvengta nenormalios baltymų gamybos – tai vadinama retikulofagija. Normaliose ląstelėse retikulofagija gali būti valdoma ir ląstelė gali išgyventi.

Mokslininkai nustatė geną, vadinamą ATF4, kuris yra reguliuojamas esant loperamidui ir gali būti susijęs su glioblastomos ląstelių autofagija. Nutraukęs ATF4 gamybą, loperamidas ląstelėse nesukėlė retikulofagijos, o tai reiškia, kad vaistas ATF4 geną paveikia, taip kad šis turėtų vėžį naikinantį poveikį. Atlikę tolesnį tyrimą, mokslininkai nustatė, kad padidinus ATF4 reguliavimą, loperamidas sukelia streso žymenis, kurie galiausiai nulėmė vėžinių ląstelių mirtį.

Be ATF4 geno, tyrimas taip pat atskleidė daugiau receptorių, dalyvaujančių loperamido sukeltoje autofagijoje, kuri gali būti labai naudinga kovojant su glioblastoma. Be to, van Wijkas taip pat paaiškina, šis metodas gali būti pritaikytas kitų sunkių neurologinių ligų gydymui.

Vaistui vis dar reikia daugiau tyrimų, kad jį būtų galima patvirtinti kaip glioblastomos gydymo būdą, taip pat reikėtų rasti vaisto patekimo būdą į smegenis, kuris leistų loperamidui pereiti per smegenų kraujotaką ir pasiekti navikus. Tyrėjai tikisi toliau suprasti loperamido kelią ir nustatyti kitus kandidatus į vaistus, kurie galėtų turėti panašų poveikį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.