Burnos vėžio prevencijos mėnuo: žmonės kviečiami nemokamai pasitikrinti

Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu. Specialistai pabrėžia, kad tik laiku aptikus šią klastingą ligą ir pradėjus ją gydyti, galima pasveikti. Žmonės raginami nemokamai pasitikrinti, ar neserga šia liga.

Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>T.Bauro nuotr.
Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>T.Bauro nuotr.
Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>V.Balkūno nuotr.
Vasaris tradiciškai vadinamas burnos vėžio prevencijos mėnesiu.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 2, 2021, 9:30 AM

Prevencinė programa vyksta visoje Lietuvoje, todėl kiekvienas, turintis neaiškius darinius burnoje: paraudimą, pabalimą, burnos gleivinės šiurkštumus, negyjančias žaizdeles, opą burnoje, nedelsiant turėtų apsilankyti pilnai burnos apžiūrai, diagnozės nustatymui pas odontologus, burnos chirurgus, periodontologus – odontologijos kabinetuose, klinikose. Specialistai pabrėžia, kad uždelstos burnos vėžio formos mažina sergančiųjų išgyvenimo metus.

Burnos vėžys – tai piktybinis bet kurios burnos vietos susirgimas. Jis gali išsivystyti ant lūpų, dantenų, liežuvio, vidinio žandų paviršiaus, gomurio, burnos dugno ar seilių liaukose. Šis vėžys yra sunkiai atpažįstamas.

Lietuvoje nustatoma apie 75–80 proc. užleistų (trečios, ketvirtos stadijos) burnos vėžio atvejų. Tai nėra geras rezultatas, nes žmonės kreipiasi labai vėlai, neateina gydytis laiku. Užleistų stadijų burnos vėžio gydymas labai sudėtingas tiek gydytojams, tiek pačiam žmogui.

Pasitvirtinus įtarimams, kad burnoje yra ikivėžiniai ar vėžiniai pakitimai, pacientai su siuntimu, skubos tvarka bus nukreipiami diagnozės patikslinimui ir gydymui į specializuotus centrus: Nacionalinį vėžio institutą, VU ligoninės Žalgirio kliniką, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Kauno klinikas, Klaipėdos universitetinę ligoninę.

Norint pasitikrinti, ar žmogus neserga burnos vėžiu, žmonės kviečiami užsiregistruoti ir atvykti žemiau nurodytais kontaktais įvairiuose Lietuvos miestuose.

Burnos vėžio prevencijos akcijoje dalyvaujančių įstaigų sąrašą ir kontaktus rasite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.