Klastinga liga kasmet nusineša šimtus moterų gyvybių: gydytojas nurodė, ko būtina imtis

Gimdos kaklelio vėžys – klastinga ir „nebyli“ liga, kasmet Lietuvoje nusinešanti apie 250 moterų gyvybių. Gydytojas akušeris-ginekologas įvardija rizikos faktorius ir tikina, jog kartais net pažengusi liga gali nepasireikšti jokiais išskirtiniais simptomais, todėl profilaktinė specialisto apžiūra – ne rekomendacija, bet būtinybė.

Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>V.Balkūno nuotr.
Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>V.Balkūno nuotr.
Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>T.Bauro nuotr.
Gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis įvardijo gimdos kaklelio vėžio rizikos faktorius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 5, 2021, 4:41 PM, atnaujinta Feb 5, 2021, 4:44 PM

Dažniausias sukėlėjas – žmogaus papilomos virusas

Apie 90 proc. pacienčių gimdos kaklelio vėžį sukelia žmogaus papilomos virusas (ŽPV), besidauginantis odos bei gleivinių ląstelėse tiek pas užsikrėtusias moteris, tiek vyrus. Šiuo metu yra žinomi apie 100 viruso rūšių, tačiau onkologinio tipo yra tik 15.

„ŽPV yra plačiai pasaulyje paplitęs virusas, perduodamas lytinių santykių metu. Užsikrėsti virusu didesnė rizika yra tuomet, kai dažnai keičiama lytinius partnerius, skundžiamasi susilpnėjusia imunine sistema, gausiai rūkoma, susilaukiama vaikų pernelyg ankstyvame amžiuje ar patiriami trys ar daugiau nėštumų. Šiuo virusu nuo sergančios motinos užsikrėsti gali net ir ką tik gimę kūdikiai“, – aiškina „Affidea“ įmonių grupės medicinos klinikos „Endemik“ gydytojas akušeris-ginekologas Marius Goberis.

Jis patikina, kad gimdos kaklelio vėžio, kaip ir bet kokio kito su lytiniais santykiais susijusio susirgimo, profilaktika yra ne tik moters, bet ir jos partnerio reikalas. Vyro varpos, ypač neapipjaustytos, sandara yra labai palanki terpė daugintis bakterijoms ir pernešti jas į moters organizmą. Vyrai gali apsaugoti moterį nuo ŽPV kruopščiai laikydamiesi higienos reikalavimų.

Visgi, paprastai moters imuninė sistema pati atsikrato minėto viruso per metus ar du, tačiau daliai moterų virusas organizme išlieka ir sukelia infekciją, kuri negydoma išsivysto į gimdos kaklelio vėžį. Veiksminga prevencinė gimdos kaklelio vėžio priemonė – skiepai nuo ŽPV, kuriais Lietuvoje valstybės lėšomis vakcinuojamos 11 metų amžiaus mergaitės.

Svarbu užbėgti simptomams už akių

Specialistas įvardija, kad kiekvienais metais vien mūsų šalyje gimdos kaklelio vėžiu suserga apie 450 moterų ir daugiau nei pusė jų – neišgyvena. Daugelio lokalizacijų piktybiniai navikai dažniau išsivysto vyresnio amžiaus žmonėms, tačiau pusė visų moterų, sirgusiųjų gimdos kaklelio vėžiu, amžius buvo vos 35–55 metai. Nėra jokių įrodymų, kad šis vėžio tipas yra paveldimas.

Gydytojas akušeris-ginekologas patikina, jog ankstyvos stadijos gimdos kaklelio vėžys dažniausiai nepasireiškia jokiais simptomais. Ligai pažengus, gali atsirasti kraujavimas iš lytinių takų, kada jo neturėtų būti: po lytinio akto, tarp menstruacijų, pomenopauziniu laikotarpiu. Šie simptomai nebūtinai reiškia gimdos kaklelio vėžį, tačiau būtina nedelsiant apsilankyti pas gydytoją.

„Svarbiausia – nelaukti, kol pasirodys nemalonūs simptomai ir savo sveikatą tikrintis profilaktiškai, nes kartais net ir pažengus onkologinei ligai, moteris gali ilgai niekuo nesiskųsti. Jeigu profilaktinio patikrinimo metu išgirstama frazė „negražus kaklelis“, į profilaktines ginekologo apžiūras reikėtų žvelgti dar atsakingiau. Aptikus gimdos kaklelio vėžį ankstyvojoje stadijoje – jis dažniausiai sėkmingai išgydomas“, – aiškina M. Goberis.

Nederėtų ieškoti pasiteisinimų

Lietuvoje, vykdant programą, skirtą ištirti gimdos kaklelį, naudojamas PAP testas, kurio metu moteriai atliekamas onkocitologinis gimdos kaklelio tepinėlis arba tyrimas gimdos kaklelio ląstelių skystoje terpėje. Taip nustatoma, ar gimdos kaklelio gleivinės ląstelėse yra ikivėžinių pokyčių.

Onkocitologinį tyrimą moteriai atlieka šeimos gydytojas arba akušeris-ginekologas. Tuomet tepinėlis tiriamas dėl galimų patologijų. Atliekant citologinį testą iš skystos terpės, iš tos pačios tyrimo medžiagos galima atlikti papildomus molekulinius tyrimus, padedančius nustatyti ŽPV, lytiškai plintančių ligų sukėlėjus.

Gydytojas akušeris-ginekologas tvirtina, kad „neturiu laiko“, „turiu svarbesnių reikalų“ ar „nejaučiu jokių nemalonių simptomų“ yra dažniausi moterų pasiteisinimai, už kurių neretai slepiasi pagrindinė nesilankymo pas ginekologą priežastis – baimė išgirsti nemalonią žinią apie savo lytinę sveikatą.

„Mes einame tikrintis pas odontologą, einame skiepytis – ginekologo konsultacijos ir tyrimų taip pat nereikėtų bijoti. Didelę reikšmę turi geras paciento ir gydytojo kontaktas, abipusis pasitikėjimas. Tyrimas dėl gimdos kaklelio vėžio atliekamas greitai ir yra visiškai neskausmingas.

Anksčiau diagnozavus susirgimo pradžią, galima ne tik išvengti sudėtingų chirurginių intervencijų, bet ir greičiau išgyti bei grįžti į įprastą gyvenimo ritmą“, – nuramina M. Goberis.

Jis pabrėžia, kad skiepai nuo ŽPV, reguliarus lankymasis pas ginekologą ir laiku atlikti prevenciniai tyrimai padėtų išgelbėti vidutiniškai 5 moterų gyvybes per savaitę – tiek jų nusineša „nebyliuoju“ vadinamas gimdos kaklelio vėžys.

Tinkamiausias tyrimo laikas – 2 savaitės nuo pirmosios paskutinių mėnesinio dienos, t.y. 10–20 mėnesinių ciklo dienomis. 48 val. prieš tyrimą negalima naudoti tamponų, intravagininių preparatų, vengti lytinių santykių, neplauti makšties. Prieš tepinėlio ėmimą taip pat rekomenduojama nenaudoti acto rūgšties ir liugolio tirpalų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.