Sparčiai populiarėja infuzinė terapija: geresnė savijauta ir gyvenimo kokybė Perspėjo nesižavėti procedūromis namuose

Jaučiatės išsekę? Kamuoja nuovargis? Galbūt ilgai sirgote ir šiuo metu reikia atstatyti prarastą skysčių balansą? Šiuo metu ypač populiarėja infuzinė terapija – intraveninė procedūra, kurios metu gali būti atliekamas tiek gydymas, tiek gyvenimo kokybės gerinimas. Ką reikėtų žinoti apie šią procedūrą?

Lašine infuzija gydomas pacientas dažnam iš mūsų asocijuosi su sunkiomis ligomis ar net gyvybei pavojingomis būklėmis.<br>123rf nuotr.
Lašine infuzija gydomas pacientas dažnam iš mūsų asocijuosi su sunkiomis ligomis ar net gyvybei pavojingomis būklėmis.<br>123rf nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2021, 2:58 PM

Organizmo stiprinimas lašinėmis infuzijomis yra ypač populiarus Jungtinėse Amerikos Valstijose – taip čia jas įprasta skirti prarasto organizmo skysčių kiekio atstatymui po ilgesnio skrydžio. Arba atvirkščiai, prieš suplanuotą skrydį, kada netikėtai užpuola peršalimo ligos.

Lašine infuzija gydomas pacientas dažnam iš mūsų asocijuosi su sunkiomis ligomis ar net gyvybei pavojingomis būklėmis.

„Taip, jos yra būtinos po operacijų, tam tikrų procedūrų, tačiau jos gali būti ir organizmo stiprinimo, nuovargio mažinimo ar net profilaktine priemone saugantis virusų,“ – sako „Baltijos ir Amerikos klinikos“ šeimos gydytoja Gintarė Miliūnaitė.

Infuzinė terapija gali būti skiriama ne tik prarasto skysčių kiekio atstatymui. Atsižvelgiant į paciento būklę, nusiskundimus ir atliktų tyrimų rezultatus, papildomai gali būti skiriami vitaminai, mineralai, priešuždegiminiai vaistai, analgetikai, vaistai nuo pykinimo ir kiti medikamentai.

„Šią procedūrą skiriame jei pacientą kamuoja įvairaus pobūdžio skausmai, jis neteko daug skysčių dėl karščiavimo, vėmimo, viduriavimo, trūksta įvairių vitaminų ar elektrolitų. Taip pat jei pacientas serga lėtinėmis ar onkologinėmis ligomis, vartoja vaistus, kurie sukelia pykinimą ar kitus šalutinius reiškinius, negali valgyti dėl virškinamojo trakto patologijos ar apetito stokos. Intraveninė infuzija pritaikoma ir intensyviai sportuojantiems asmenims, netekusiems daug skysčių ir mineralų. Aktuali ji ir apsinuodijus alkoholiu ar kitomis toksinėmis medžiagomis, jaučiant silpnumą ir norint sustiprinti imuninę sistemą, daug dirbant ir jaučiant išsekimą“, – vardijo gydytoja.

Populiarėja ir taip vadinami „vitaminų kokteiliai“, kurie padeda organizme atstatyti vitaminų ir mikroelementų kiekį. Jie ypač populiarūs tarp sportininkų ir daug dirbančių ar nuolatinį nuovargį jaučiančių pacientų.

„Vitaminų kokteiliai“ taip pat gali būti skiriami daug ir intensyviai dirbantiems, neturintiems galimybės kasdien reguliariai vartoti vitaminų bei mineralų arba kaip organizmą atstatanti priemonė po persirgtų ligų. Yra žinoma, kad kai kurių žmonių organizmas nepasisavina geriamų vitaminų ir mikroelementų preparatų, todėl tokiems pacientams yra skiriama infuzinė terapija ar injekciją į raumenis, kas užtikrina greitą ir efektyvų šių medžiagų poveikį“, – paaiškino „Baltijos ir Amerikos klinikos“ gydytoja.

Lašinės infuzijos yra greita ir efektyvi priemonė savijautai pagerinti ir po gausesnio alkoholio vartojimo. Ne paslaptis, kad nesaikingas alkoholio vartojimas sukelia intoksikaciją, dehidrataciją, organizme sutrinka elektrolitų pusiausvyra.

„Svarbu atkreipti dėmesį, kad organizmo stiprinimą lašinėmis infuzijomis skirtų gydytojas, kuris, įvertina paciento sveikatos būklę, galimas alergines reakcijas. Siekiant pasirinkti optimalų gydymo metodą, prieš infuzinę terapiją gali būti rekomenduojama atlikti tam tikrus laboratorinius tyrimus,“ – sako šeimos gydytoja G.Miliūnaitė.

Kaip ir kiekvienai intervencijai labai svarbu nuspręsti ar infuzinė terapija atneš daugiau žalos ar naudos. Žmonės, kurie yra alergiški tam tikriems medikamentams, ar infuziniams tirpalams, vitaminams turėtų būti gydomi atidžiai arba sprendžiama dėl kitokios infuzinio tirpalo sudėties. Vėlesnės kontraindikacijos sprendžiamos individualiai su pacientu pagal jo tyrimus ir anamnezę.

„Šiuo metu galime rasti net ir skelbimų, kuriuose siūloma atvykti į namus ir lašelinės pagalba padėti greičiau „pasveikti“. Ypač tokių skelbimų nemažai adresuojama alkoholiu apsinuodijusiems pacientams. Patarčiau būti atsargiems ir nesirinkti tokios paslaugos. Lašinę infuziją saugiausia yra skirti gydymo įstaigoje, gydytojui įvertinus paciento būklę, atlikus reikiamus laboratorinius tyrimus, įvertinus galimų alerginių reakcijų tikimybę bei prižiūrint kvalifikuotam medicinos personalui. Dažniausiai pacientui atliekami įprastiniai kraujo tyrimai pagal esamus simptomus – bendras kraujo tyrimas, pagrindiniai elektrolitai, kurie svarbūs širdies ar virškinimo veiklai, šlapimo tyrimas. Svarbu, kad būtų užtikrinti ir visi higienos bei sterilumo reikalavimai,“ – įspėja klinikos gydytoja G.Miliūnaitė.

Ji pridūrė, kad infuzinė terapija namuose pavojinga dėl galimų šalutinių reakcijų, kaip minėtos alergijos, kraujavimas iš dūrio vietos, staigus arterinio spaudimo kritimas ar pakilimas, kolapsas ir kt. Svarbu sekti gyvybinius rodiklius, stebėti nuolat kintančią būklę, esant reikalui greitai padėti, ko namuose trūktų – tai skubios pagalbos esant anafilaksinėms ir kitoms reakcijoms.

Gydymas infuzine terapija tęsiamas iki kol pacientas pasijaučia geriau ar yra užbaigiamas reikalingas gydymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.