E. Muskas tiesioginio eterio metu prisipažino apie savo diagnozę, dėl kurios pateks į istoriją

Amerikietis milijardierius Elonas Muskas, JAV populiarios komedijinės laidos „Saturday Night Live“ (SNL) metu, pranešė turįs Aspergerio sindromą.

Elonas Muskas SNL laidoje.<br>ZUMA press/ scanpix nuotr.
Elonas Muskas SNL laidoje.<br>ZUMA press/ scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2021, 10:31 PM, atnaujinta May 11, 2021, 9:56 AM

„Tiesą sakant, ši naktis iš tikrųjų istorinė, nes esu pirmasis Aspergerio sindromą turintis asmuo, kuris ves SNL laidą“ – sakė „Tesla“ generalinis direktorius per tradicinį monologą, kuriuo pradedama laida.

Pranešama, kad tai buvo pirmas kartas, kai E.Muskas viešai kalbėjo apie šią lengvą autizmo formą.

Kas yra Aspergerio sindromas?

Aspergerio žmonės dažnai įkyriai susitelkia į sudėtingą temą ir turi problemų užmegzdami ir palaikydami socialinius santykius. Vaikystėje nenustatytas sutrikimas suaugusiems dažnai lieka neišaiškintas. Ypač dažnai tai nutinka moterims.

Šis sutrikimas pavadintas vokiečių gydytojo Hanso Aspergerio vardu, kuris pirmą kartą jį aprašė 1944 m.

Sindromas priklauso autizmo spektrui – grupei sutrikimų, kurie gali labai slopinti psichinę ir socialinę žmogaus raidą.

Panašios turtuolių bėdos

Tačiau E.Muskas toli gražu nėra pirmasis pasaulio turtingasis prisipažinęs, kad turi Aspergerio sindromą. Kitas milijardierius ir investicijų valdymo įmonės įkūrėjas Billas Grossas 2019 metais atskleidė, kad jam taip pat buvo diagnozuota Aspergerio liga.

„Bloomberg“ jis sakė manantis, kad šis sutrikimas padaro jį geresniu investuotoju: „Tai leidžia man sutelkti dėmesį į ilgesnio laikotarpio dalykus, nesiblaškyti dėl smulkmenų“, – paaiškino B.Grossas.

Žurnalo „Forbes“ duomenimis, B.Grosso turtas vertas maždaug 1,5 milijardo dolerių. Pats milijardierius yra pastebėjęs, kad sutrikimas jam trukdo palaikyti ilgalaikį akių kontaktą, yra susijęs su beveik manija tapusiu noru kolekcionuoti pašto ženklus.

Richardas Bransonas, „Forbes“ vertinimu, valdantis 4,2 milijardo dolerių turtą, 2018 m. tinklaraščio įraše atviravo apie disleksiją ir teigė, kad vaikystėje dėl sunkumų mokantis jam buvo prilipdyta „tinginio“ etiketė. „Disleksija viso labo yra kitoks, kūrybingas mąstymo būdas“, – rašė R.Bransonas ir pridūrė manantis, kad sutrikimas padėjo išlavinti vaizduotę.

Prieš trejus metus anapilin iškeliavęs „Ikea“ įkūrėjo Ingvaro Kamprado turtas, „Forbes“ vertinimu, 2005–2010 m. buvo vertas net 28 milijardų JAV dolerių. Šiuos turtus susikrauti jam nesukliudė faktas, kad jis buvo disleksikas. Dėl to „Ikea“ gaminiams suteikiami švediški pavadinimai. Kitaip dėl diagnozės jam būtų buvę sunku dirbti su tipiniais pavadinimais, kuriuose naudojami skaičiai ir raidės.

Parengta pagal Deutshe Welle ir Forbes

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.