Įsibėgėja ypatingas projektas – dėmesys skiriamas pacientams, sergantiems daugiau nei viena lėtine liga

Visuomenėje paplitusi baimė užsikrėsti koronavirusu padarė nemenką įtaką lėtinėmis ligomis sergantiems asmenims. Pastarieji neretai vengia lankytis sveikatos priežiūros įstaigose, taip keldami riziką ligų paūmėjimui. Antakalnio poliklinika siekia, kad poliligotiems pacientams būtų užtikrintas efektyvus paslaugų teikimas, pritaikant visapusišką apsaugą bei individualią priežiūrą kiekvienam asmeniui patogiais ir inovatyviais būdais.

Kraujospūdis<br>V.Skaraičio nuotr.
Kraujospūdis<br>V.Skaraičio nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>V.Balkūno nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>V.Balkūno nuotr.
Kraujospūdis<br>M.Patašiaus nuotr.
Kraujospūdis<br>M.Patašiaus nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>S.Žiūros nuotr.
Antakalnio poliklinka<br>S.Žiūros nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 12, 2021, 9:03 AM

Poliklinikos vykdomas poliligotumo projektas skirtas asmenims, kuriems buvo diagnozuota hipertenzinė širdies liga, I ar II tipo cukrinis diabetas, prieširdžių virpėjimas ir plazdėjimas. Šiomis ligomis sergantiems pacientams bus pritaikomas individualus gydymas, atsižvelgiant į asmenį lydinčius simptomus, ligos istoriją bei jo lūkesčius. Pacientams taip pat bus teikiamos holistinės paslaugos bei savipriežiūros kontrolė.

Šiuo metu baigiamas pirmasis projekto etapas, kurio metu buvo atrenkami dalyviai bei atliekamas holistinis jų ištyrimas. Planuojama, kad toliau projekte dalyvaus daugiau nei 1,3 tūkst. lėtinėmis ligomis sergančių pacientų.

Jiems bus įteikti specialūs savikontrolės dienynai, kuriuose pažymėtus sveikatos pokyčius prižiūrės bei tyrimų eigą kontroliuos projekto bendrosios praktikos slaugytojos. Holistinę pacientų sveikatos priežiūrą užtikrins Antakalnio poliklinikos specialistų komanda, sudaryta iš šeimos gydytojų, gydytojų specialistų, kineziterapeutų, psichologų, gyvensenos medicinos specialistų bei socialinių darbuotojų.

„Siekdami palengvinti pacientų rūpinimąsi savo sveikata bei optimizuoti medikų darbą, netolimoje ateityje sukursime specialią elektroninę svetainę, susietą su išmaniais įrenginiais. Tai padės intensyviau stebėti ir tirti svarbius poliligotų pacientų sveikatos rodiklius, tokius kaip arterinis kraujo spaudimas, širdies susitraukimų dažnis.

Taip pat į sistemą bus perduodami fizinio aktyvumo dinamikos duomenys, kūno svoris. Jaučiamus simptomus ar kitus organizmo bei gyvensenos pokyčius asmenys galės registruoti savarankiškai“, – sako Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas.

Visa poliligotų pacientų sveikatos informacija keliaus tiesiai į specialistų rankas, kurie suteiks atsakymus į rūpimus klausimus konsultacijos metu. Kiekvienam pacientui pagal jam diagnozuotas ligas bei jų istoriją bus parengtas nuodugnus priežiūros, vaistų vartojimo bei paskirtų tyrimų planas, kuris ne tik padės atidžiau rūpintis savo būkle, bet ir suteiks galimybę išvengti dažnų apsilankymų sveikatos priežiūros įstaigoje.

Tiems, kurie neturi galimybės naudotis išmaniaisiais įrenginiais, bus įteikti popieriniai savikontrolės dienynai, kuriuos taip pat vertins medikai.

„Nuolat stebint keliomis lėtinėmis ligomis sergančius pacientus, sumažės pakartotinų tyrimų bei apsilankymų gydymo įstaigoje skaičius, sveikatos priežiūros specialistai turės patogesnes galimybes komunikuoti tarpusavyje apie paciento būklę, stebėti tyrimų rezultatus, medikamentų vartojimą bei kitus svarbius aspektus, todėl spartės pacientų priežiūros procesai“, – teigia projekto koordinatorė Erika Jakutaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.