Pavėluota autizmo spektro sutrikimo diagnozė: kaip įveikti kylančius iššūkius?

Nors autizmo spektro sutrikimas nustatomas vis ankstesniame vaiko amžiuje, tokią diagnozę galima išgirsti ir esant suaugusiu. Kaip tuomet pasikeičia gyvenimas bei kokie dažniausi suaugusiųjų autizmo diagnozę supantys mitai, kalbėta „Skirtingų Spalvų“ rubrikoje „Patarimai“.

 Asociatyvi nuotrauka.<br> 123rf nuotr. 
 Asociatyvi nuotrauka.<br> 123rf nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 11:10 AM

Šį kartą laidos autorius Dalius Stankevičius kalbino psichiatrę, psichoterapeutę Ramunę Mazaliauskienę ir J.Pareigytę, kuriai autizmo spektro sutrikimas diagnozuotas vos prieš keletą mėnesių.

„Ilgą laiką visai neturėjau įtarimo, kad man gali būti autizmo spektro sutrikimas“ – tokiais žodžiais pasakojimą apie kelią link diagnozės pradeda Justė. Mergina nuo dvylikos metų lankėsi pas specialistus dėl itin didelių galvos skausmų, kurių priežasties nepavykdavo nustatyti.

Vis didesnis nuovargis ir stiprios emocijos trukdė mokytis, o kartą net teko gulėti ligoninėje dėl panašių į insultą požymių.

Tik po daugybės tyrimų ir vizitų pas psichikos sveikatos specialistus, pašnekovė sužinojo, kad jai ne depresija, o autizmo spektro sutrikimas.

Kadangi po diagnozės praėjo tik keli mėnesiai, Justė vis dar gyvena pokyčių periodo nuotaikomis: „Kyla vis daugiau klausimų, o ką su ta diagnoze daryti? Ar turėčiau apie ją pranešti ieškodama darbo, ar vos sutiktam nepažįstamam žmogui turėčiau pasakyti, jog esu autistiška?“.

Tiesa, šiuo metu gyvendama vienoje iš Skandinavijos šalių, mergina sulaukia nemažai pagalbos. Čia galima lankyti specialius kursus, kuriuose autizmo spektro sutrikimą turintys suaugusieji išmoksta įveikti po diagnozės kylančius iššūkius.

Nors kol kas Lietuvoje panašių kursų ir terapijos grupių nėra, psichoterapeutės R. Mazaliauskienės nuomone, didėjant poreikiui jų netrukus turėtų atsirasti. Psichoterapeutę džiugina ir vis didesnis visuomenės sąmoningumas, dažnėjanti tendencija ieškoti reikiamos pagalbos.

Pašnekovė taip pat laidos žiūrovams priminė: „Tiek vaikų, tiek suaugusiųjų autizmas neretai koja kojon žengia su depresija ir nerimu, tad jį atpažinti prireikia nemažai laiko, o svarbiausia – bendradarbiavimo“.

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ kviečia nelikti abejingais ir palaikyti autistiškų žmonių bendruomenę. „Facebook“ paskyroje galite daugiau sužinoti apie iniciatyvos renginius bei įsigyti specialiai autizmo temai sukurtus rankų darbo marškinėlius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.