Populiariausi mitai, susiję su nugaros skausmais

Didžioji dalis žmonių bent kartą gyvenime yra jautę stipresnius ar silpnesnius nugaros skausmus. Diskomfortas nugaros srityje gali tapti sunkiai pakeliama kančia, trukdančia atlikti net ir pačius elementariausius veiksmus. Dažnai žmogaus sveikatos problemos yra apipintos įvairiausiais mitais, o nugaros skausmai – ne išimtis.

Diskomfortas nugaros srityje gali tapti sunkiai pakeliama kančia, trukdančia atlikti net ir pačius elementariausius veiksmus.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Diskomfortas nugaros srityje gali tapti sunkiai pakeliama kančia, trukdančia atlikti net ir pačius elementariausius veiksmus.<br>„Shutterstock“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Jun 9, 2021, 5:27 PM

Mitas: Pagrindinė nugaros skausmo priežastis – stuburo disko išvarža

Tiesa: Stuburo disko išvarža – bene dažniausiai pasitaikanti stuburo struktūros patologija. Duomenys rodo, kad net apie 60% visų suaugusiųjų turi šio pobūdžio stuburo problemą. Nepaisant šios statistikos, didžioji dalis asmenų dėl to nejaučia absoliučiai jokio diskomforto.

Pasitaiko atvejų, kuomet žmonės sava iniciatyva atlieka nugaros srities tyrimus, kurie kartais parodo, jog esama išvaržos. Išgirdę tokią diagnozę, žmonės dažnai kreipiasi į gydytojus, tikėdamiesi, jog jiems bus paskirtas reikiamas gydymas arba operacija.

Gydytojo neurologo D.Jatužio teigimu, stuburo disko išvaržos toli gražu ne visuomet reiškia skausmus ar problemas. Įprastai skausmą sukelia ne pati išvarža, tačiau nervinių šaknelių dirginimas. Pasak gydytojo, gydyti išvaržas reikia ne visais atvejais, tačiau tyrimų rezultatus vis dėlto turėtų įvertinti specialistas.

Mitas: Sportas gali akivaizdžiai padidinti esamus nugaros skausmus

Tiesa: Praeityje buvo manoma, jog, jaučiant ūmius nugaros skausmus, reikėtų vengti aktyvesnės fizinės veiklos bei riboti bendrą fizinį aktyvumą. Nors tokios nuostatos ir galėtų pasirodyti logiškos, tačiau dabar specialistai teigia, jog fizinis aktyvumas turi priešingą poveikį.

Žinoma, svarbu yra pasirinkti tinkamą judėjimo pobūdį. Nugaros skausmo malšinimui puikiai tinka mankšta, tempimo pratimai, plaukimas. Tačiau rekomenduojama vengti sporto šakų, sukeliančių didelę apkrovą nugarai. Viena tokių yra sunkumų kilnojimas.

Visų taip mėgstamas bėgiojimas taip pat tinka tiems, kurie kenčia nugaros skausmus, tačiau šio pobūdžio fizinis aktyvumas turėtų būti atliekamas tik naudojant tam pritaikytą avalynę.

Mitas: Senėjimo procesas neišvengiamai veda prie nugaros skausmų

Tiesa: Natūralu, jog senėjimo proceso metu žmogaus organizmas keičiasi. Bėgant metams keičiasi žmogaus biomechaninės struktūros, retėja kaulai, mažėja raiščių elastingumas. Nors šie kūno pokyčiai ir turi įtakos nugaros būklei, tačiau skausmų tikrai galima išvengti.

Fizinis aktyvumas – vienas pagrindinių veiksnių, padedančių palaikyti ne tik nugaros, tačiau ir viso organizmo būklę.

Profesorius D.Jatužis akcentuoja, jog žmonės, kurie laikosi reguliaraus fizinio aktyvumo principų, turi kur kas didesnę tikimybę ateityje išvengti galimų nugaros skausmo priepuolių.

Mitas: Sportas vienareikšmiškai užtikrina sveiką nugaros būklę

Tiesa: Iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, jog šis mitas prieštarauja jau minėtam teiginiui, jog fizinis aktyvumas yra vienas esminių principų, padedančių išsaugoti sveiką nugarą.

Žinoma, sportas bei aktyvus judėjimas daro milžinišką įtaką nugarai bei jos būklei, tačiau tai tikrai negarantuoja fakto, jog aktyviai sportuojant skausmai taip ir nepasireikš. Tai yra ypač aktualu profesionaliems sportininkams, kurie treniruojasi ypač dažnai bei intensyviai.

Intensyvaus ar ilgalaikio judėjimo metu susidariusios didelės stuburo apkrovos gali išprovokuoti stuburo slankstelius jungiančių raiščių patempimus bei pačias įvairiausias stuburo struktūros patologijas.

Mitas: Sėdėjimo poza neturi įtakos nugaros skausmų atsiradimui

Tiesa: Šiomis dienomis žmonėms vis dažniau tenka dirbti sėdimą darbą. Ilgą laiką sėdintys žmonės dažnai skundžiasi skausmais nugaros srityje, tačiau retas susimąsto, jog pagrindinė šio skausmo priežastis – netaisyklingas sėdėjimas.

Vis dėlto, norėdami išvengti nugaros skausmų, sėdimą darbą dirbantys žmonės turėtų ne tik stebėti savo sėdėjimo pozą, tačiau ir reguliariai daryti pertraukas kas 30 – 45 minutes.

Šių pertraukų metu yra rekomenduojama atlikti mankštą ar bent jau pasivaikščioti. Tuo tarpu, siekiant sėdėti taisyklingai, svarbu nesikūprinti bei išlaikyti natūralius stuburo linkius. Tai padaryti padės tinkamu kampu pakreiptas ir reikiamoje vietoje esantis kėdės atlošas.

Teva kuriami produktai palengvina gyvenimą daugiau nei 200 milijonams žmonių visame pasaulyje. TEVA misija – kurti efektyvius produktus, kurie padėtų spręsti pačias įvairiausias pacientų sveikatos problemas. Žinome, jog lėtinės ligos gali daryti didelę įtaką pacientų gyvenimams. Būtent todėl sukūrėme patikimus informacijos šaltinius internete. www.nebeskauda.lt galite rasti naudingos informacijos apie skirtingo pobūdžio skausmus, patarimus bei įvairius pratimus, skirtus skausmui malšinti. Rūpinamės Sveikata internetinis puslapis suteikia galimybę pacientams dalintis savo istorijomis su kitais žmonėmis. Ten taip pat galima rasti naudingų įžvalgų, patarimų bei informacijos apie technologijas, palengvinančias kovą su lėtinėmis ligomis.

NEUR-LT-NP-00003

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB „TEVA BALTICS“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.