Nemalonios ligos gėdos jausmą sukelia net Holivudo žvaigždėms: nevalia tylėti

Apie pilvo pūtimą, nagų grybelį, gausų prakaitavimą, nemalonų kvapą iš burnos, šlapimo nelaikymą ir kitas bėdas kalbėti vengiama. Bet joms įveikti dažnai esama paprastų sprendimų, sako ekspertai.

Kate Winslet, Al Pacino, Renee Zellweger<br>Scanpix nuotr. koliažas
Kate Winslet, Al Pacino, Renee Zellweger<br>Scanpix nuotr. koliažas
Apie pilvo pūtimą, nagų grybelį, gausų prakaitavimą, nemalonų kvapą iš burnos, šlapimo nelaikymą ir kitas bėdas kalbėti vengiama.<br>123rf.com iliustr.
Apie pilvo pūtimą, nagų grybelį, gausų prakaitavimą, nemalonų kvapą iš burnos, šlapimo nelaikymą ir kitas bėdas kalbėti vengiama.<br>123rf.com iliustr.
Alas Pacino.<br>Scanpix nuotr.
Alas Pacino.<br>Scanpix nuotr.
Jenny McCarthy.<br>Scanpix nuotr.
Jenny McCarthy.<br>Scanpix nuotr.
Lilas Wayne’as.<br>Scanpix nuotr.
Lilas Wayne’as.<br>Scanpix nuotr.
Renee Zellweger.<br>Scanpix nuotr.
Renee Zellweger.<br>Scanpix nuotr.
Russellas Crowe.<br>Scanpix nuotr.
Russellas Crowe.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

May 29, 2021, 1:02 PM

Daugelis reguliariai ir kruopščiai valo dantis, bet turi nemalonų burnos kvapą. Šito, kaip teigia specialistai, nepakanka. Tų, kurie šilkiniu siūlu ar kitomis specialiomis priemonėmis nevalo tarpdančių, švarus būna tik 70 proc. dantų plotas.

Būtent tarpdančiuose kaupiasi bakterijos, turinčios nemalonų kvapą. Naktį per liežuvį išskiriama daug kenksmingų medžiagų. Šias apnašas ryte būtina pašalinti.

Šlapimo takų bėdos

Dažnai einantiems į tualetą tai kada nors teks daryti dar dažniau. Kai neprisipildžiusi šlapimo pūslė nuolat ištuštinama, ji sumažėja. Paprastai jos talpa – 400 mililitrų. Išgeriantys per dieną du litrus vandens turėtų vidutiniškai kasdien šlapintis penkis kartus.

Specialistai, jei vargina ši problema, pataria pailginti šlapinimosi laiką. Šiuo atveju itin veiksmingos dubens dugno raumenų treniravimo ir stimuliacijos procedūros.

Jei tai nepadeda, reikia kreiptis į urologą, kuris padažnėjusio šlapinimosi problemą gali padėti nuslopinti įvairiais būdais – medikamentais, botokso injekcijomis ar tarpvietės raumenų stimuliatoriais.

Kita liga, kurios ypač gėdijasi moterys, – nevaldomas veido raudonis. Jis prasideda mažais veido paraudimais, kurie stiprėja. Genetinį polinkį į veido raudonį turintys žmonės gali susirgti odos liga – rožine. Ji atsiranda dėl smulkių kraujagyslių tinklelio veide, jos laikui bėgant nuolat plečiasi.

Ko gėdijasi moterys?

Paraudimas – pirmoji rožinės stadija. Per antrąją dažnai susidaro mažų pūlinukų ir uždegimo vietų.

Rožinę neretai sukelia ilgalaikė ultravioletinė spinduliuotė, itin aukšta oro temperatūra, karšto vandens vonios ir dušas, kava, arbata, alkoholis, nikotinas ar stresas.

Odos ligų specialistai paprastai skiria uždegimą slopinantį tepalą ir priemones, kurios sumažina raudonio intensyvumą. Papildomai – lazerio terapiją.

Dažniausiai trijų seansų metu jau išsiplėtusios veido kraujagyslės gydomos trumpais, greitais šviesos impulsais, kurie virsta šiluma. Tokiu būdu kraujagyslės ilgam laikui išbalinamos. Ši procedūra pakartojama po poros metų.

Gydyti lazeriu rekomenduojama šaltesniuoju metų laiku, nes po to būtina 8–12 savaičių vengti saulės. Patarimas vasarai: vengti gausių saulės vonių ir karščio, vartoti apsauginį saulės kremą su mažiausiai 30 SPF (saulės apsaugos faktorius).

Reikėtų ir su kosmetologu pasitarti dėl kasdien naudojamų grožio priemonių. Vaisių rūgštys, vitaminai A ir C gali sustiprinti rožinę.

Nemalonu, kai niežti sėdmenų sritį. Specialistų nuomone, tai dėl sudirgintos odos. Pastaruoju metu specialistai dažnai susiduria su perianaline egzema, kurią dažniausiai sukelia pernelyg gausus higienos priemonių, ypač drėgno tualetinio popieriaus, naudojimas.

Į jo sudėtį įeina daug aromatinių medžiagų, kurios dirgina odą. Atsisakius drėgno tualetinio popieriaus būklė dažniausiai greitai pagerėja. Sėdmenis pakanka šluostyti normaliu tualetiniu popieriumi, prieš naudojant jį galima sudrėkinti vandeniu.

Kai niežėjimą lydi skausmai, o prie išangės apčiuopiamas kietas mazgelis, gydytojai diagnozuoja išangės trombozę. Ji atsiranda dėl ypač didelio pilvo spaudimo. Daugelis siaubingai išsigąsta, bet tai nėra pavojinga ir savaime praeina.

Ar burną pažeidusi pūslelinė gali persimesti į genitalijų sritį? Taip, tvirtina odos ligų specialistai. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ekspertai nustatė, kad genitalijų pūslelinės atvejų daugėja. Priežastis – vis daugiau porų užsiima oraliniu seksu.

Virusų tipai – HSV-1 ir HSV-2 tokie panašūs, kad pūslelinė gali „įsikurti“ ir moters lytiniuose organuose. Stipriai niežtinčios pūslelės tepamos antivirusiniu tepalu, į kurio sudėtį įeina veiklioji medžiaga „Aciclovir“.

Susilpnėjus imuninei sistemai pūslelinė gali atsinaujinti. Dėl to labai svarbu sveikas gyvenimo būdas ir tinkamas organizmo aprūpinimas vitaminu D.

Gausus prakaitavimas

Hiperhidrozė – gausus prakaitavimas. Su šia problema susiduria daugelis. Esant lengvai hiperhidrozei gali pagelbėti trys puodeliai šalavijų arbatos. Tyrimai atskleidė, kad prakaitavimas sumažėja 50 proc.

Šiuo metu farmacijos pramonė gali pasiūlyti daug įvairių priemonių, kurios stabdo prakaito išsiskyrimą ant rankų, kojų ar pažastyse. Tų priemonių laikui bėgant reikia naudoti vis mažiau.

O jei jos nepadeda? Tuomet gydytojas gali skirti anticholinerginių vaistų, kurie ramina nervų sistemą. Juos galima vartoti prieš svarbius susitikimus ar ilgą laiką. Bet šie medikamentai sukelia daug šalutinių reiškinių.

Dėl šios priežasties gydymas botulino toksinu dažnai yra gera ir komplikacijų nesukelianti alternatyva, ypač tinkama pažastims ir rankoms. Botoksas prakaitavimą slopina 6–12 mėnesių.

Naują galimybę gydant gausų prakaitavimą suteikia „MiraDry“ metodas. Tai – savos rūšies šilumos terapija, kuri prakaito liaukas tik vienos procedūros metu tarsi „perverda“, žinoma, be skausmo.

Tris ar penkias dienas negalėjote išsituštinti? Dėl to nereikėtų nerimauti. Vieni tuštinasi daug kartų kasdien, kiti – tik kas porą dienų. Ir tai normalu.

Bet jei vidurių užkietėjimas sukelia stiprius pilvo skausmus, nedelsiant reikėtų kreiptis į gydytoją.

Kadangi vidurių užkietėjimas labai nemalonus, padeda dvi gudrybės: imti tokį kiekį magnio, kol jis ištirps. Vienam kartui turėtų pakakti iki 1500 mg arba maiste turėtų būti pakankamas alyvuogių aliejaus kiekis.

Nemalonūs skausmai

Skausminga intymi sritis – dar viena nemaloni ir gėdinga problema. Vaginą degina kaip ugnis? Jei šis pojūtis naktį buvo itin stiprus, vadinasi, tiesiog ši vieta buvo sudirginta.

Odą greitai nuramina specialūs tepalai. Jei negalavimas trunka ilgiau nei dvi dienas ir intymi vieta skleidžia nemalonų kvapą, reikėtų kreiptis į ginekologą.

Į vaginą galėjo patekti infekcija su gardnerella bakterijomis, žalingais trichomonadų ir chlamidijų mikroorganizmais. Po nesaugaus sekso reikėtų atlikti tyrimus dėl chlamidijų. Dažnai infekcijos nejaučiama, bet negydoma ji neretai tampa nevaisingumo priežastimi.

Jei kosint ar juokiantis nevalingai išbėga šiek tiek šlapimo – nemalonu, bet su šia problema susiduria daugelis. Pirmiausia tai paliečia moteris dėl jų anatomijos.

Ši problema net 50 proc. dažniau pasitaiko tarp natūraliai gimdžiusių. Kosėjant gali padėti maža gudrybė: pasukite galvą į šoną ir kosėkite per petį. Dėl šios padėties įsitempia dubens dugno raumenys ir susiaurėja šlaplės išėjimas.

Patartina vartoti specialius įklotus ar kelnaites, jei, pavyzdžiui, bėgant ristele išsiskiria šlapimo. Šios priemonės suteikia saugumą.

Esant lengvai šlapimo nelaikymo formai specialistai pataria dubens dugno raumenų pratimus. Esant ūmiam šlapimo nelaikymui jie atliekami tik specialistui prižiūrint.

Po menopauzės gydytojas gali skirti ir hormoninį tepalą. Jis pakeičia trūkstamus estrogenus ir sumažina šlaplės angą.

Specialūs medikamentai gali sustiprinti ir dubens dugno raumenyną.

Bet jie veiksmingi tol, kol vartojami. Šių medikamentų dažnai atsisakoma dėl nepageidaujamo šalutinio poveikio.

Esant sunkesniems šlapimo nelaikymo atvejams specialistai taiko kitus gydymo būdus.

Skrandžio nemalonumai

Pilvo pūtimas itin nemalonus, dalį žmonių jis vargina nuolat. Su pilvo pūtimu dažnai susiduria tie, kurie labai sveikai maitinasi ir valgo daug daržovių. Jų sudėtyje esama virškinimą skatinančių polisacharidų. Kai jie suskaido žarnyno bakterijas, susidaro dujų.

Pilvo pūtimas vargina ir po gausios riebaus maisto porcijos. Būtina valgyti mažiau, bet dažniau rinktis liesesnę mėsą, mažesnio riebumo pieno produktus ir pan.

Gyvulinės kilmės riebalus geriau pakeisti augaliniais.

Vidurių pūtimu neretai skundžiasi ir sergantieji funkcinėmis virškinamojo trakto, nervų sistemos, širdies, kepenų ligomis, kasos nepakankamumu.

Tuomet reikia rinktis vaistus, kurie priklauso vadinamųjų virškinamąjį traktą veikiančių medžiagų grupei. Jų veiklioji medžiaga suardo dujų burbuliukus, susikaupusius skrandyje ir žarnose.

Kai nemalonu pažvelgti į pėdas

Kai nagai įgauna geltoną spalvą, dėl to kartais būna kaltas tik tamsus lakas. Dėl to profilaktiškai visada reikėtų naudoti nagų lako pagrindą. Bet jei geltona spalva nusidažo pavieniai nagai ar jų dalys, tai – nagų grybelio požymiai.

Kojų grybelis pasitaiko dažniau nei rankų. Bet rankų grybelis, kaip labiau matoma estetinė problema, sukelia daugiau rūpesčių.

Nagų grybelis gali būti gydomas tepalais, bet tai mažai veiksminga. Chirurginis nago plokštelės šalinimas – dabar retai taikomas metodas, nes nepašalina problemos, o sukuria papildomų.

Procedūra skausminga, pacientas tampa nedarbingas. Po tokio gydymo nagas atauga negražus ir nelygus.

Geriamieji vaistai kenkia kepenims ir inkstams, gali sąveikauti su kitais geriamaisiais medikamentais. Visi išvardyti gydymo metodai reikalauja laiko, nes tai ilga terapija.

Nagų grybelio gydymas lazeriu – veiksmingiausias, pažangus, gerai toleruojamas ir neturintis jau minėtų komplikacijų metodas.

Įžymybių bėdos

Aktorė, „Titaniko“ žvaigždė, trijų vaikų motina Kate Winslet (45 m.) kenčia nuo dalinio šlapimo nelaikymo.

„Nebegaliu šokinėti ant batuto, nes kelnaitės tuojau pat būtų šlapios. Du kartus nusičiaudėjus dar viskas gerai, bet trys kartai, ir jau pradeda varvėti“, – sakė Holivudo aktorė.

Holivudo aktorius Liamas Hemsworthas (31 m.) prisipažino, kad filmavimo aikštelėje jam itin nemalonūs buvo bučiniai su kolege Jennifer Lawrence (30 m.). „Ji kvepėjo česnaku ar tunu“, – neslėpė L.Hemsworthas.

Vaidmeniu „Krikštatėvyje“ išgarsėjęs amerikiečių aktorius Alas Pacino (81 m.) jau daugelį metų kenčia nuo kojų nagų grybelio. Tai patvirtina nuotraukos, padarytos per jo apsilankymą restorane. Aktoriaus nagai buvo be blizgesio ir labai pageltę.

„Oskaro“ laureatė Halle Berry (54 m.) per vieną pokalbių laidą prisipažino: „Aš turiu hiperhidrozę (gausų prakaitavimą)“.

Po šių žodžių aktorė aukštai pakėlė savo rankas ir parodė prakaito dėmes. H.Berry dar pajuokavo, kad laidos metu labai jaudinosi, ir štai rezultatas.

JAV televizijos žvaigždė Jenny McCarthy (48 m.) turi daugiau ar mažiau išreikštą dirgliosios žarnos sindromą. Šiuolaikinio gyvenimo palydovu vadinama liga jai pasireiškia pilvo skausmu ir tuštinimosi sutrikimais.

O štai amerikiečių atlikėja Anastacia (52 m.) iškentė daugelį ligų. Jaunystėje – lėtinę žarnyno – Crohno ligą, vėliau – krūties vėžį.

Holivudo žvaigždei Matthew McConaughey (51 m.) patinka natūralus jo kūno kvapas. Bet romantinės komedijos „Kaip atsikratyti vaikino per 10 dienų?“ filmavimo aikštelėje jo partnerė Kate Hudson (42 m.) paprašė kolegos vartoti dezodorantą.

Ant Holivudo žvaigždės Renee Zellweger (51 m.) skruostų jau keleri metai matomas nuolatinis paraudimas. Tai – odos ligos, vadinamos rožine, požymiai.

2011-aisiais amerikiečių reperis Lilas Wayne’as (38 m.) buvo suimtas, nes neturėdamas leidimo nešiojosi ginklą. Bet jo suėmimas turėjo būti atidėtas dėl hemorojaus gydymo.

Iš Naujosios Zelandijos kilęs aktorius Russellas Crowe (57 m.) nė kiek nesijaudina dėl pilvo pūtimo problemų.

Bet viena kolegių prasitarė, kad per apdovanojimų ceremonijas vengia sėdėti netoli R.Crowe.

Parengė Ona Kacėnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.