Ypač darbingas savaitgalis: trys donorai penkiems žmonėms dovanojo viltį pasveikti

Nacionalinis transplantacijos biuras (NTB) prie Sveikatos apsaugos ministerijos praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai. Mirusiųjų šeimų nariai po pokalbio su gydytojais sutiko, kad jų artimųjų organai būtų transplantuoti ir jų laukiantiems išgelbėtų sveikatą ir gyvybę. Tai – didžiausia dovana, kokią žmonės gali dovanoti vieni kitiems.

NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>V.Balkūno nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>V.Balkūno nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>T.Bauro nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>T.Bauro nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>T.Bauro nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>T.Bauro nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>Kauno klinikų nuotr.
NTB praneša, kad penktadienį, rugpjūčio 13 d., buvo registruoti net trys donorai.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 16, 2021, 12:53 PM, atnaujinta Aug 16, 2021, 2:25 PM

Šeštadienį sėkmingai atliktos kepenų ir inkstų transplantacijos Vilniaus universiteto ligoninėje (VUL) Santaros klinikose ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėse.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninėje Kauno klinikose (LSMUL KK) registruotas 77 metų amžiaus donorė. Įvertinus organų būklę nustatyta, kad transplantuoti tinka donoro kepenys, inkstai ir ragenos.

Moters kepenys persodintos 60 metų moteriai, kuri jų laukė 1,5 metų. Tai – jau 14-ta šiais metais kepenų transplantacija Lietuvoje. Kepenų persodinimo operacijos atliekamos dvejose Lietuvos universitetinėse ligoninėse – VUL Santaros klinikose ir LSMUL. Kepenų persodinimo laukia 95 žmonės, iš jų aktyvūs, t. y., pasirengę transplantacijai, yra 34, tarp jų – 2 vaikai.

Donorės inkstai transplantuoti dviem 39 ir 59 metų amžiaus vyrams: pirmasis jų laukė daugiau kaip dvejus metus, antrasis – 1,5 mėnesio. Abi transplantacijos atliktos LSMUL KK.

Buvo paimtos ir donorės ragenos. Jos bus transplantuotos vėliau.

Tą pačią dieną Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėje buvo registruotas 61 metų donoras. Transplantuoti tiko vyro inkstai. Jie persodinti 2,5 mėnesio donoro inksto laukusiam 57 metų vyrui ir 37 metų moteriai, kuriai inksto teko laukti 8 mėnesius. Abi inkstų transplantacijos atliktos VUL Santaros klinikose, kur transplantacijas koordinuoja Organų transplantacijos koordinavimo centras kartu su NTB.

„Puikiai koordinuotas operacinis ir komandinis darbas bei ilgametė patirtis inkstų transplantacijas leido atlikti operatyviai, saugiai ir sėkmingai net ir esant kintančiai situacijai dėl Covid-19. Buvo panaudota inkstų perfuzijos mašina.

Tai leidžia ilgiau ir efektyviau išsaugoti inkstų funkciją. Šiuo metu abiejų persodintų inkstų funkcija yra gera, pooperacinė eiga sklandi“, – pažymi VUL Santaros klinikų Urologijos centro vadovas doc. Arūnas Želvys.

Šiais metais jau atliktos 52 mirusio donoro inkstų transplantacijos. Inksto persodinimo laukia 113 recipientų (šiuo metu aktyvūs yra 74), tarp jų – 2 vaikai.

Penktadienį LSMUL KK taip pat registruotas neplakančios širdies donoras. Tinkamos buvo tik donoro ragenos. Kol kas jos saugomos Audinių banke.

Neplakančios širdies donorystė – retas reiškinys Lietuvoje. Kai sustoja kvėpavimas ir nutrūksta kraujotaka, sustoja žmogaus širdis. Tokiu atveju konstatavus mirties faktą įmanoma neplakančios širdies donorystė.

Lietuvoje iš neplakančios širdies donorų gali būti paimami inkstai ir ragenos.

Šiais metais registruotas antrasis toks donoras Lietuvoje. Nuo 2016 metų, kai Lietuvoje pradėta taikyti neplakančios širdies donorystė, iš viso registruoti tik 8 tokie donorai: 2 iš jų – 2016 metais, 4 – 2020-aisiais, 2 – 2021 metais. 7 neplakančios širdies donorai iki šiol buvo registruoti LSMUL Kauno klinikose, 1 – VUL Santaros klinikose.

Svarbu pabrėžti, kad reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje mirštantis žmogus visada gaivinamas ir daroma viskas, kad žmogaus gyvybė būtų išgelbėta. Organų ir audinių donorystė įmanoma tik nustačius smegenų mirtį ar konstatavus mirtį nutrūkus kraujotakai bei kvėpavimui.

Vis dėlto net jei žmogus turi Donoro kortelę, t. y., yra pareiškęs norą po mirties paaukoti savo audinius ir organus transplantacijai, medikai leidimo tai padaryti prašo artimųjų. Pasitaiko, kad šie nežino mirusiojo valios, tad jiems sunki artimojo netekties valandą apsispręsti būna ypač sunku.

Todėl pasirašius sutikimą organų donorystei rekomenduojama apie tai pasikalbėti ir su namiškiais – tai palengvintų sunkiu metu artimiesiems tenkančią apsisprendimo naštą.

Primename, kad pritarimą organų donorystei galime išreikšti užsiregistravus Donoro kortelei gauti. Tai padaryti galima internetu ntb.lt, visose gydymo įstaigose bei „Eurovaistinės“ vaistinėse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.