Žmonės tampa vis mažiau vaisingi: tam yra ne viena priežastis

Siųsti į vienuolyną žmonas, nesugebėjusias padovanoti įpėdinio? Toks žiaurus elgesys su moterimis, negalinčiomis pastoti, jau seniai nugrimzdo į praeitį. Ir dėl to kalta ne emancipacija ar net tai, kad dailioji lytis turi vis daugiau teisių. Medikai kur kas dažniau nustato vyrų nevaisingumo diagnozę.

Šiuolaikinių vyrų spermoje sumažėjo spermatozoidų skaičius. <br>123rf.com
Šiuolaikinių vyrų spermoje sumažėjo spermatozoidų skaičius. <br>123rf.com
Šiuolaikinių vyrų spermoje sumažėjo spermatozoidų skaičius. <br>123rf nuotr.
Šiuolaikinių vyrų spermoje sumažėjo spermatozoidų skaičius. <br>123rf nuotr.
Nėštumas, moteris, šeima, kūdikis, nėščia<br>V.Balkūno nuotr.
Nėštumas, moteris, šeima, kūdikis, nėščia<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 23, 2021, 7:21 AM

Per pastaruosius 25 metus specialistai vis garsiau skambina pavojaus varpais: šiuolaikinių vyrų spermoje sumažėjo spermatozoidų skaičius. Dėl to Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) teko persvarstyti egzistuojančias normas.

Anksčiau 60 mln. spermatozoidų buvo laikoma pakankamu kiekiu normaliam apvaisinimui, dabar šis skaičius sumažintas iki 15 mln. Bet ir tai gali suteikti šimtaprocentį šansą mažyliui pradėti, nes PSO normos nustatomos ne iš lubų, o patvirtinamos tyrimais ir moterų nėštumų statistika.

Tai reiškia, kad jei moteris, nevartodama kontraceptikų, daugiau nei metus negali pastoti, reikia pasitikrinti ne tik savo, bet ir sutuoktinio ar draugo sveikatą. Ši užsienio medikų rekomendacija remiasi pasauline statistika. Jos duomenys byloja, kad per pirmąjį šio amžiaus dešimtmetį vyrų spermoje spermatozoidų skaičius sumažėjo perpus.

Kur glūdi problema? Kad individo santykis su jį supančia aplinka, stresas ir įtemptas darbas be poilsio gali trukdyti moteriai pastoti, visiems žinoma. Bet tai dar ne viskas. Izraelio biologų tyrimai atskleidė lyčių konkurenciją fiziologiniu pagrindu.

Evoliucija padarė vyrus ir moteris ne vienas kito partneriais, o priešininkais. Dailiosios lyties kūnas išmoko saugotis spermatozoidų konkurencijos sukurdamas vis stipresnius barjerus. Jis geba išvaryti silpnus ir išsirinkti stipriausią, teigiama moksliniame darbe. Būtent dėl to auga ir nevaisingumo rodikliai.

Juk kiaušialąstė dabar priima tik ištvermingiausius spermatozoidus, kurių šiuolaikinio vyro sperma turi ne tiek jau daug. Mokslininkų išvadomis galima tikėti arba ne, bet reprodukcinė vyrų funkcija galėtų būti geresnė. Teigiama, kad apie 30–40 proc. porų negali susilaukti vaikų dėl vyrų vaisingumo sutrikimų. Kokios pagrindinės šios problemos priežastys?

Dėl vaisingumo sutrikimų vyrų amžius turi mažesnę reikšmę nei moters. Nepaisant to, į tai taip pat reikia atsižvelgti. Juolab kad dabar vyrai ir moterys per ilgai delsia būti tėvais. Atliktų tyrimų duomenys atskleidė, kad vyrų spermos kokybė blogėja nuo 45 metų.

Kalta ir gyvensena

Viena prastesnio vyro vaisingumo priežasčių – nutukimas. Antsvorio turintiems stipriosios lyties atstovams nustatomas vyriškųjų hormonų – testosterono koncentracijos sumažėjimas ir moteriškųjų – estrogeno padidėjimas. Tuomet sėklidės dėl didesnio riebalinio audinio kiekio būna aukštesnėje temperatūroje.

Mokslinėje literatūroje skelbiami tyrimai byloja, kad nutukusių stipriosios lyties atstovų spermatozoidų kiekis spermoje ir kokybė ne itin skiriasi nuo normalaus svorio tokio pat amžiaus vyrų. Bet specialistai nustatė molekulinius spermatogenezės (biologinis procesas, kai vystosi vyriškos lytinės ląstelės – spermatozoidai) ląstelių pakitimus, o tai sutrikdo spermatozoidų brendimą ir funkciją.

Spermos kokybę gerina nuolatinis fizinis krūvis. Ar vyrams pradėjus intensyviai mankštintis pagerėja moters pastojimo galimybė? Šito mokslininkams dar nepavyko įrodyti.

Bet tyrimais nustatyta, kad jaunesnio amžiaus vyrų sėdėjimas ant sofutės priešais televizorių turi įtakos spermatozoidų koncentracijai. Tų, kurie mažiau laiko skyrė, vaizdžiai sakant, kalbančiai dėžei, spermatozoidų koncentracijos spermoje lygmuo buvo geresnis.

Dažnas alkoholio vartojimas taip pat turi įtakos spermatozoidų kokybei. O proginis negausus taurelės kilnojimas žymesnės įtakos reprodukcinei vyrų funkcijai neturi.

Vyrai problemų nepripažįsta

Kai ilgai laukiamas gandras taip ir neatskrenda, į gydytoją būtina kreiptis abiem sutuoktiniams ar gyvenimo partneriams. Vyrai suranda milijonus priežasčių, kad nereikėtų praverti andrologo, kitaip sakant – džentelmeno gydytojo – durų.

Dažniausiai jie sako, kad yra visiškai sveiki, sperma liejasi per kraštus ir nepastoti nuo tokio vyriškio tiesiog nuodėmė. Bet apsilankyti pas specialistą būtina bent jau dėl to, kad jis patvirtintų (ar paneigtų), jog apsilankiusiojo sveikata kone kaip karžygio.

Į mediko klausimus reikia atsakinėti atvirai, nieko neslepiant, nepagražinant. Priešingu atveju neverta eikvoti specialisto laiko. Stipriosios lyties atstovas turėtų būti pasirengęs, kad bus atidžiai apžiūrimas žemiau juosmens. Lyties organo, kapšelio ir sėklidžių patikrinimas labai svarbus vertinant reprodukcinę vyro sveikatą.

Išsami vyro sėklos analizė, arba spermograma, suteikianti galimybę nustatyti jo galimybę apvaisinti, kaip teigia specialistai, – vienas paprasčiausių tyrimų būdų. Iš pirmo žvilgsnio stipriosios lyties atstovams atrodo, kad tai nesudėtinga procedūra.

Bet analizei reikia pasiruošti ir morališkai. Gal net geriau nueiti kartu su sutuoktine ar partnere. Iki tyrimo likus savaitei negalima vartoti alkoholio – net ir mažomis dozėmis, lankytis pirtyje. Tai susiję su termoreguliacijos – organizmo savybe palaikyti optimalią temperatūrą – procesais.

Tinkamiausia spermatozoido funkcionavimo temperatūra – 34–35 laipsniai pagal Celsijų. Pirtis – tradicinė liaudiška kontracepcijos priemonė, žinoma jau daugelį amžių.

Iki spermogramos taip pat reikia susilaikyti nuo sekso. Ejakuliacijos metu didelė dalis apvaisinti pasirengusių lytinių ląstelių išplaunamos iš sėklidės, nes visiškam kitos spermos porcijos subrendimui reikia kelių parų.

Į tai būtina atkreipti dėmesį siekiant pradėti mažylį. Kuo dažniau kartojami bandymai, tuo blogesnė spermos kokybė. Tai reiškia ir mažesnę galimybę, kad spermatozoidas apvaisins kiaušialąstę.

Jei specialistas nustatys spermos nukrypimų, spermogramą visada reikia pakartoti po dviejų trijų mėnesių. Be išsamios vyro sėklos analizės, specialistas gali paskirti ir kitus tyrimus.

Svarbi ir psichologinė sveikata

Šiuolaikinė medicina daro stebuklus: dabar laimingais tėvais gali tapti net poros, turinčios sunkių vaisingumo sutrikimų. Pavyzdžiui, kai ejakuliacijos metu visiškai nėra spermatozoidų. Svarbiausia – ramybė.

Patikėti sėkme ir išsaugoti savitvardą padeda psichoterapeutas. Stipriajai lyčiai labai svarbūs jų vyriški gebėjimai ir nevaisingumas sukelia didžiausią stresą.

Be to, vyrai labiau linkę į hipochondrinius sutrikimus – tai baimė, kad gali būti nevaisingi arba tokie jau yra. Dėl įsitikinimo, kad yra nepajėgus susilaukti įpėdinių, vyras suserga depresija. Problema tampa dar aštresnė, nes dėl savo bėdų rečiau kreipiasi į gydytoją ar pernelyg ilgai delsia.

Psichoterapeutas padeda įveikti depresiją, kuri slopina daugelį gyvybinių procesų, – prastėja apetitas, kankina vidurių užkietėjimas, nemiga. Visa tai daro neigiamą poveikį lytinių hormonų gamybos procesui.

Būtent psichoterapijos specialistas nukreipia vyro mąstymą tinkama linkme – nevengti problemos ir netapti jos vergu. Žinoma daug pavyzdžių iš mokslinės literatūros ir gyvenimo, kai poros daugelį metų bergždžiai bandė susilaukti mažylio, o nusivylusios ryžosi įsivaikinti. Ir įvyko stebuklas – po pusės metų ar metų moteris pastojo.

Kodėl taip atsitiko? Atsakymas labai paprastas – beviltiškumą pakeitė džiaugsmas, pasitikėjimas. Visa tai padėjo susigrąžinti būtent psichoterapeutas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.