Negydomas uždegimas gali apkarsti: patarimai, kaip išvengti ligos, verčiančios nuolat lakstyti į tualetą

Šlapimo pūslės uždegimas arba cistitas pasaulyje yra dažniausiai pasitaikanti šlapimo takų infekcija. Jis kamuoja tiek vyrus, tiek moteris. Ligos nepradėjus gydyti laiku, šioji greitai apkarsta ir gali baigtis net inkstų problemomis.

Šlapimo pūslės uždegimas prasideda, kai bakterijos nuo išorinių lyties organų ir tarpvietės pro šlaplę patenka į šlapimo pūslę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šlapimo pūslės uždegimas prasideda, kai bakterijos nuo išorinių lyties organų ir tarpvietės pro šlaplę patenka į šlapimo pūslę.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2021, 9:00 AM

Šlapimo pūslės uždegimas prasideda, kai bakterijos nuo išorinių lyties organų ir tarpvietės pro šlaplę patenka į šlapimo pūslę. Šią ligą dažniausiai sukelia žarnyno lazdelės, kurių tam tikras kiekis nuolat patenka į šlapimo takus. Tačiau tai nereiškia, kad tik bakterijoms patekus į šlaplę, iš karto ir susirgsime. Ar prasidės šlapimo pūslės uždegimas, priklauso nuo daugelio veiksnių: mūsų imuninės sistemos, peršalimo, streso ar kitų organizmo imuninę sistemą silpninančių aplinkybių.

Cistitu serga įvairaus amžiaus vyrai ir moterys, bet pastarosioms šlapimo pūslės uždegimai yra žymiai dažnesni dėl anatominių ypatybių. Skaičiuojama, kad vidutiniškai trečdalis moterų perserga cistitu iki 24 metų amžiaus, o sulaukusios 32 metų cistitu būna persirgusi kas antra moteris.

Skaičiuojama, kad šlapimo takų infekcija – tai viena dažniausių moterų infekcijų. JAV šia liga kasmet serga 11,3 mln. moterų, ir tai kainuoja 1,6 mlrd. dolerių. Kadangi pomenopauzės amžiaus moterų skaičius nuolat didėja, ligos reikšmė taip pat auga, todėl svarbu išaiškinti ligos rizikos veiksnius.

Manoma, kad jaunų seksualiai aktyvių moterų šlapimo takų infekcijos rizikos veiksniai yra lytinių santykių dažnis, vartojamų kontraceptikų tipas, anksčiau persirgtas cistitas.

Pomenopauzinio amžiaus moterų rizikos veiksniai yra kiti. Sergamumas siejamas su daugeliu elgesio bei fiziologinių veiksnių: šlapimo nelaikymu, antibiotikų vartojimu, lytiniais santykiais, buvimu žemoje aplinkos temperatūroje ir kt.

Medikai išskiria kelis esminius punktus, kurie turėtų padėti išvengti nemalonios šlapimo takų infekcijos.

Šlapintis po sekso

Esate girdėję patarimą, kad po sekso reikėtų nusišlapinti? Tai padeda išplauti šlapimo takų infekciją galinčias sukelti bakterijas iš jūsų šlapimo takų.

Lytinis aktas moterims didina šlapimo takų infekcijos riziką. Sekso metu bakterijos iš genitalijų gali patekti į šlaplę. Šlaplė – tai vamzdelis, jungiantis šlapimo pūslę su šlaplės anga, pro kurią išteka šlapimas. Bakterijos iš šlaplės gali patekti į šlapimo takus ar pūslę ir sukelti šlapimo takų infekciją.

Šlapinantis po sekso bakterijos išplaunamos iš šlaplės, tad panašiems susirgimams užkertamas kelias.

Moterys yra labiau linkusios sirgti šlapimo takų infekcijomis nei vyrai. Moterų organizme šlaplė yra arti makšties ir išangės, tad bakterijos gali lengvai būti pernešamos į šlaplę.

Moterų šlaplė yra trumpesnė nei vyrų. Tai reiškia, kad į šlaplę patekusios bakterijos lengviau pasiekia šlapimo pūslę.

Jei moteris po sekso nusišlapina, šlapimas nuplauna visas šlaplėje esančias bakterijas. Vyrams nėra taip svarbu nusišlapinti po sekso, kadangi vyrų šlaplė ilgesnė, todėl bakterijos iš genitalijų srities rečiau patenka į šlapimo pūslę.

Nors nėra surinkta užtektinai svarių įrodymų, kad šlapinimasis po sekso padeda išvengti šlapimo takų infekcijų, tokia praktika tikrai nepakenks.

Higiena po lytinių santykių

Šlapinimasis po sekso yra ne vienintelis dalykas, kurį galite padaryti, norėdamos išvengti šlapimo takų infekcijos ar kitų nemalonumų.

Visada turite pasirūpinti tinkama intymia higiena, o ne tik išskirtinais atvejais, ypač po lytinės sueities. Ginekologai moterims po sekso pataria apsiplauti išorinius lytinius organus naudojant bekvapį muilą ir vandenį.

Lubrikantai, bakterijos nuo pirštų, iš burnos ir tiesiosios žarnos sekso metu gali patekti į šlapimo takus, o tai gali padidinti bakterinės infekcijos riziką.

Tiesiog paimkite šiltą rankšluostėlį ir švelniai nuplaukite intymiąją zoną su muilu ir vandeniu arba tiesiog šiltu vandeniu. Valykite nuo priekio užpakalio link. Vidinis valymas tikrai nereikalingas, mat makštis turi savo vidinį valymosi ciklą, palaikantį makšties švarą ir pusiausvyrą.

Vengti labai aptemptų apatinių ir kelnių

Pernelyg aptemptos kelnės ar džinsai, vizualiai liekninantys pilvą, padidina spaudimą apatinei pilvo daliai. Ilgainiui dėl pernelyg aptemptų kelnių bei apatinių gali kilti šlapimo takų uždegimas, atsirasti skrandžio opa ar net išsivystyti virškinimo trakto vėžys. Tokią šiurpinančią informaciją prieš dešimtmetį paskelbė vienos Bristolio fizioterapijos klinikos vadovas Richardas Bricknellis.

Per mažas apatinis trikotažas, ypač jeigu jis pagamintas iš sintetikos, neleidžiančios odai kvėpuoti, gali sukelti cistitą, o vyrams – tapti nevaisingumo priežastimi.

Dėvėti natūralaus pluošto apatinius

Apatiniai, kaip minėta, turėtų būti pasirenkami atidžiai išnagrinėjus sudėtį ir audinio ypatybes. Tai arčiausiai kūno esantis audinys, kuris liečiasi su oda ir genitalijomis visą dieną. Todėl specialistai rekomenduoja rinktis medvilninius apatinius, nes tai natūralus pluoštas. Jis minkštas, leidžia odai kvėpuoti, nedirgina.

Toks apatinis trikotažas puikiai tinka vilkėti kasdien. Kvėpuodama oda neprakaituoja. Visi žino, kad šiltose ir drėgnose terpėse bakterijos dauginasi ir plinta sparčiau.

Ką daryti, jei jau susirgote?

Ūmus cistitas dažniausiai gydomas antibiotikais. Simptomai dažniausiai praeina per 3 dienas nuo antibiotikų vartojimo pradžios.

Tačiau cistitas linkęs kartotis net 25 proc. moterų per ateinančius 6 mėnesius. Cistitas labai retai komplikuojasi, jei yra pradedamas gydyti laiku. Tačiau negydomas gali komplikuotis inkstų uždegimu, sepsiu.

Tiesa, ne visais atvejais gydymui gali būti skiriami antibiotikai. Nekomplikuotą cistitą galima gydyti ir be antibiotikų. Vienas iš tokių vaistų, kuris gali pagelbėti esant nekomplikuotam šlapimo pūslės uždegimui – „Canephron intens“* dengtos tabletės.

Tai yra registruotas nereceptinis vaistas, kuris veikia efektyviai kaip ir antibiotikas, bet nuo jo nesivysto bakterijų atsparumas vaistams. Vienoje dengtoje tabletėje yra 36 mg širdažolių žolės, 36 mg gelsvių šaknų, 36 mg rozmarinų lapų. Vaistas yra skirtas palaikomajam ir specifines gydymo priemones papildančiam apatinių šlapimo takų uždegimo sukeltų lengvų negalavimų gydymui.

Tai yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos ilgalaikiu vartojimu. Vaistas slopina šlapimo takų uždegimą, skatina mikroorganizmų šalinimą iš šlapimo takų, padeda įveikti skausmingus šlapimo takų spazmus, malšina cistito sukeliamą skausmą, sumažina uždegiminių apatinių šlapimo takų ligų pasikartojimo riziką, apsaugo nuo nuosėdų ir akmenų susidarymo, todėl yra tinkamas inkstų akmenų susidarymo profilaktikai, normalizuoja šlapimo rūgštingumą (рН) ir paverčia jį nepalankia terpe mikroorganizmams.

*Prašome įdėmiai perskaityti pakuotės lapelį ir vaistą vartoti kaip nurodyta. (linkas į lapelį).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.