50-metį perkopusi moteris grimzdo į visišką neviltį iki lemtingo žingsnio

Į priklausomybės ligų centrą Lina (vardas pakeistas, – aut.) atvyko būdama vyresnė nei 50-ties metų. Moteris pasakojo centre atsidūrusi po daugiadienio vartojimo priepuolių, depresijos, ne vieno bandymo nusižudyti.

Žalieji ežerai,ruduo,gamta,orai, moteris, poilsis, vienatvė, depresija, liūdesys<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Žalieji ežerai,ruduo,gamta,orai, moteris, poilsis, vienatvė, depresija, liūdesys<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas

2021-10-04 07:19, atnaujinta 2021-10-20 20:49

„Kad ir kaip besistengdama, savo jėgomis nepajėgiau sustoti gėrusi. Pagalbos ieškojau anoniminių alkoholikų (AA) grupėse, bažnyčioje, pas psichologus. Tačiau niekas nepadėjo. Grimzdau į visišką neviltį...

Taip vieną dieną iš mano krizę mačiusios moters susilaukiau pasiūlymo vykti į priklausomybės ligų reabilitaciją. Suvokiau, kad pastangos įveikti esančią situaciją savo jėgomis, prilygsta kovai su vėjo malūnais“, – ilgai nesvarsčiusi ir sutikusi, prisiminė Lina.

Tai nebuvo pirmasis Linos bandymas gydyti turimą ligą – mat prieš 18 metų ji išbandė Minesotos programą. „Tą kartą blaivi išlikau beveik 10 metų. Taigi, ryžausi sveikti antrąjį kartą. Tik šį sykį mano priklausomybė alkoholiui reiškėsi klastingai ir nenuspėjamai.

Į tokio pobūdžio centrą vykau menkai nutuokdama, ką jame veiksiu. Tik čia atvykusi sužinojau, kad turėsiu išbūti metus, jei noriu paveikaus rezultato“, – atvirai dėstė ji.

Centre moteris pamažu įsijungė į merginų bendruomenės gyvenimo ritmą: griežtą dienotvarkę, darbo terapiją, individualius bei grupinius užsiėmimus.

„Ėmiau tyrinėti dienoraštyje per dieną išgyventus jausmus, jų kildavo įvairių, dažnai prieštaringų. Sužinojau, kad tai yra mano ligos dalis. Kas kartą, kai kildavo sunkumų, juos padėdavo įveikti psichologai, socialiniai darbuotojai, sielovados specialistai. Čia būdama ėmiau suprasti, kad privalau gyventi pagal dvylikos žingsnių programą“, – pripažino Lina.

Šiuo metu ji yra tarp kursą baigiančiųjų. „Per vienuolika mėnesių dingo sumaištis, atsirado aiškumas ir gilus suvokimas, kad sergu nepagydoma liga, kurią pažinus, galiu laimingai nugyventi visą likusį gyvenimą. Patirtis įgyta centre neįkainojama, nes leido įgyti daugiau meilės sau ir aplinkiniams“, – apie nusiteikimą gyventi sveikiau pasakojo Lina.

Apie projektą

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas kartu su 12 partnerių – psichologinės socialinės reabilitacijos (trumpalaikės socialinės globos) įstaigų nuo 2015 m. gruodžio 1 d. įgyvendina projektą „Asmenų, priklausomų nuo psichoaktyviųjų medžiagų, socialine integracija. Nr. 08.3.1-ESFA-V-411-01-0001. Šio projekto tikslas – padėti asmenims, priklausomiems nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, integruotis į darbo rinką, siekiant išvengti jų socialinės atskirties.

Be to šis projektas suteiks galimybę 1940 asmenų, priklausomų nuo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, gauti psichologinės ir socialinės reabilitacijos paslaugas bei galimybę sėkmingai integruotis į visuomenę. Numatoma, kad 40 proc. psichologinės bei socialinės reabilitacijos dalyvių, kurie sėkmingai baigs socialinės psichologinės reabilitacijos programą, pradės ieškoti darbo, mokytis arba dirbti, įskaitant savarankišką darbą.

Šie asmenys nepriklausys socialinės atskirties grupei, jie bus naudingi visuomenei, išspręs savo svarbiausias materialines, psichologines ir socialines problemas – nedarbą, finansų nebuvimą, neprisitaikymą prie bendruomenės ir pan. Daugiau informacijos apie projektą rasite: ČIA.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.