K. Orbakaitės sūnui diagnozuotą ligą turi daugelis, tačiau apie tai nežino: gydytojas paaiškino, kas ją sukelia 

Neseniai iš medikų išgirsta diagnozė – cholesterolio polipai tulžies pūslėje – privertė keisti gyvenimo būdą vieną populiariausių Rusijos atlikėjų ir aktorių Nikitą Presniakovą (30 m.). Lietuviško kraujo turinčios dainininkės Kristinos Orbakaitės (50 m.) sūnus ir Rusijos primadonos Alos Pugačiovos (72 m.) anūkas nusprendė išbandyti specialią dietą.

Išgirdęs medikų diagnozę K.Orbakaitės (kairėje) sūnus ir A.Pugačiovos anūkas N.Presniakovas buvo priverstas keisti gyvenimo būdą.<br>„Scanpix“ nuotr.
Išgirdęs medikų diagnozę K.Orbakaitės (kairėje) sūnus ir A.Pugačiovos anūkas N.Presniakovas buvo priverstas keisti gyvenimo būdą.<br>„Scanpix“ nuotr.
N.Presniakovas<br>„Wikipedia“ nuotr.
N.Presniakovas<br>„Wikipedia“ nuotr.
L.Kupčinskas: „Didžioji dalis žmonių neturi nusiskundimų dėl tulžies pūslės polipų, todėl jie dažnai ir aptinkami atsitiktinai atliekant ultragarso tyrimą.“
L.Kupčinskas: „Didžioji dalis žmonių neturi nusiskundimų dėl tulžies pūslės polipų, todėl jie dažnai ir aptinkami atsitiktinai atliekant ultragarso tyrimą.“
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 10:10 PM, atnaujinta Oct 17, 2021, 10:52 AM

Gerybiniai polipai, atrasti N.Presniakovo tulžies pūslėje, dažniausiai aptinkami atsitiktinai, atliekant pilvo ertmės ultragarso tyrimą. Aktorius ir atlikėjas buvo įspėtas medikų, kad šių gerybinių darinių neįmanoma išgydyti, bet galima sustabdyti jų plitimą.

Neretai atliekama operacija ir šalinama visa tulžies pūslė. Tačiau toks radikalus gydymas taikomas tik tada, kai polipų skersmuo didėja ir ligonį kamuoja skausmo priepuoliai.

K.Orbakaitės sūnus nutarė pradėti maitintis pagal specialią dietą, kuri sumažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Rusų chirurgas, hepatologas, medicinos mokslų kandidatas Dmitrijus Monachovas įspėjo, kad gerybiniai polipai gali pridaryti bėdų. Jei aptinkami daugiau nei trys polipai, diagnozuojama tulžies pūslės polipozė, o tai jau gali būti ikivėžiniai pakitimai.

Žinia apie Nikitos ligą artimiesiems buvo netikėta.

„Nežinojau, kad jis turi sveikatos problemų“, – vienoje Rusijos televizijos laidoje prisipažino K.Orbakaitė, lietuvio Mykolo Orbako, buvusio Rusijos cirko artisto, dukra.

M.Orbakas buvo pirmasis estrados žvaigždės A.Pugačiovos vyras.

Motina dėl sūnaus ligos kol kas labai nesisieloja. „Visiems pasitaiko kokių nors ligų. Nikitai tiesiog patarė laikytis dietos“, – teigė K.Orbakaitė.

Kai N.Presniakovas ėmė laikytis dietos, jo žmona modelis Aliona Krasnova (24 m.) prasitarė, kad ant jų šeimos stalo yra kur kas mažiau kaloringų patiekalų, nes abu nutarė sveikai maitintis.

Mėsa ir gyvūninės kilmės riebalai išbraukti iš jų valgiaraščio. N.Presniakovas prisipažino, kad pakoregavęs mitybos įpročius jaučiasi puikiai. Tačiau kartais muzikantas pasilepina patiekalais, kurie nepriklauso specialiai dietai. Kad dieta veikia, rodo ir į instagramą įkeltos nuotraukos.

Vienoje jų N.Presniakovas atrodo sulysęs ir išsekęs, todėl sekėjai sunerimo, ar jų dievaitis neserga.

Kol kas N.Presniakovo karjera dėl to nenukentėjo. Neseniai jis gavo pagrindinį vaidmenį Maskvos Gubernijos teatro spektaklyje „Bevardė žvaigždė“.

N.Presniakovo darbu teatre visi patenkinti, tačiau Rusijos garsenybių sūnus ir anūkas nepakenčia kalbų apie tai, kad turi gerus genus.

„Tai ne genai, o darbas! – prieštarauja dainininkės K.Orbakaitės sūnus ir estrados primadonos A.Pugačiovos anūkas Nikita.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Virškinimo sistemos tyrimų instituto vadovas profesorius Limas Kupčinskas nuramino – tulžies pūslės polipai nėra ta liga, dėl kurios reikėtų smarkiai išgyventi. Dalis žmonių tokių polipų turi, bet apie juos nieko nežino, nes jie nesukelia jokių negalavimų.

– Kaip dažnai medikai aptinka polipų tulžies pūslėje? – paklausėme profesoriaus L.Kupčinsko.

– Tulžies akmenys ir tulžies pūslės polipai yra viena labiausiai paplitusių tulžies pūslės ligų.

Didžioji dalis tulžies pūslės polipų aptinkami atsitiktinai, atliekant pilvo ultragarso tyrimą.

Maždaug 3 procentams tiriamųjų tulžies pūslėje nustatomos polipoidinės išaugos. Jos gali būti pavienės, bet jų gali būti ir daugiau. Tulžies pūslės polipas apibūdinamas kaip gerybinis tulžies pūslės gleivinės augimas.

– Kokia šių darinių priežastis?

– Šiuolaikinė medicina nenurodo vienos polipų priežasties. Dažniausiai tai būna cholesterolio sankaupos. Iki šiol nėra aišku, kodėl cholesterolis kaupiasi tulžyje.

Nėra nustatyta tiesioginio ryšio tarp padidėjusios cholesterolio koncentracijos kraujyje ir tulžies polipų.

Taip pat tulžyje gali būti uždegiminių darinių, tai yra uždegiminiai polipai kaip tulžies pūslės gleivinės uždegiminė reakcija.

Kartais nustatoma tulžies pūslės adenoma. Ji pasižymi tuo, kad maždaug 10–15 procentų atvejų gali supiktybėti. Bet tulžies pūslės vėžys – reta liga, ji išsivysto vyresniems nei 50 metų žmonėms.

– Kaip įmanoma išsiaiškinti, ar tulžies pūslės dariniai yra gerybiniai, ar piktybiniai?

– Bėda ta, kad tulžies pūslės biopsija yra sunkiai prieinama, todėl nėra paprasta nustatyti polipų histologinį tipą.

Tai paaiškėja nebent tada, kai pašalinama tulžies pūslė ir tiriami audiniai.

Kita vertus, didžioji dalis žmonių neturi jokių nusiskundimų dėl tulžies pūslės polipų, todėl jie dažnai ir aptinkami atsitiktinai atliekant ultragarso tyrimą dėl kitų priežasčių.

Dalį žmonių gali varginti negalavimai, kurie panašūs į tulžies pūslės akmenligę. Tai – priepuoliniai skausmai. Taip atsitinka, jei polipai susidaro tulžies pūslės kaklelyje ir apsunkina tulžies nutekėjimą. Tada jaučiamas skausmas – ypač po valgio.

– Kaip įmanoma padėti ligoniams?

– Jei polipai tulžies pūslėje yra mažesni nei 1 centimetro skersmens, patariama skirti medicininį stebėjimą – kas pusmetį atlikti ultragarso tyrimą ir įvertinti tai, kaip greitai didėja polipai. Kita vertus, žmogus gali visą gyvenimą turėti tulžies polipų ir dėl to nebus didelių bėdų, nes tai gerybiniai dariniai.

Jei polipai yra didesni kaip vienas centimetras, kamuoja skausmai, patariama planuoti tulžies pūslės šalinimo operaciją, kuri atliekama laparoskopu – taip, kaip ir tulžies akmenligės atveju, nes atskirai polipai nėra naikinami.

Tais atvejais, kai polipų skersmuo sudaro daugiau nei du centimetrus, o ligoniui yra daugiau kaip penkiasdešimt metų, raginama neatidėlioti operacijos.

– Ar mityba turi įtakos polipų atsiradimui tulžies pūslėje?

– Yra įvairių nuomonių. Kai kurios mokslinės studijos rodo, kad nėra tiesioginio ryšio tarp mitybos ir polipų.

– Ar žinoma, kokio amžiaus žmones tulžies pūslės polipai vargina dažniau?

– Vyresniems žmonėms yra didesnė rizika, kad polipai gali supiktybėti, todėl jiems dažniau siūloma operacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.