Gydytojas paaiškino, kokį perspėjimą siunčia sąnarių skausmas atšalus orams

Atšalus orams dažnas ima jausti kelių, riešų sąnarių maudimą ar net „laužymą“. Įprasta manyti, kad sąnarių skausmas vargina tik vyresnio amžiaus žmones, bet, kaip portalui manodaktaras.lt sakė gydytojas ortopedas traumatologas Kęstutis Bliznikas, ši problema nesvetima ir jaunimui, jei jų sąnariai pažeisti.

Sąnarių skausmas.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr. koliažas
Sąnarių skausmas.<br>123rf ir asmeninio albumo nuotr. koliažas
Kęstutis Bliznikas<br>Asmeninio albumo nuotr.
Kęstutis Bliznikas<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnarių skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Eglė Dagienė, manodaktaras.lt

Oct 29, 2021, 8:03 PM, atnaujinta Oct 30, 2021, 10:07 AM

– Kodėl sąnarių skausmas paūmėja su oro pasikeitimais?

– Sąnarių skausmas yra gana aktuali problema. Keičiantis orams, kinta slėgis atmosferoje, tuo pačiu – ir sąnario viduje. Šie pokyčiai veikia pažeistas sąnario dalis, todėl ir juntamas taip vadinamas sąnarių „laužymas“.

Jis paūmėja dažniausiai tiems, kurie jau turi tam tikrus sąnarių pažeidimus iš anksčiau – gal sąnariai turi artrozės požymių, gal jie yra ligos paveikti ar turi degeneracinių pažeidimų. Nes sveikus sąnarius turintis žmogus, atvėsus ar atšilus orams, paprastai skausmo nejaučia.

– Kas vyksta sąnaryje, žmogui jaučiant skausmą?

– Šis procesas yra daugialypis. Skausmas jaučiamas dėl sąnarinio skysčio klampumo pasikeitimo arba sinovijos audinio, kuris gamina tą skystį, uždegimo.

Skausmas gali būti juntamas ir dėl kremzlės išplonėjimo. Kadangi pati kremzė neturi nervinių galūnėlių, todėl jos pačios neskauda, bet po kremze esantis pokremzlinis kaulas turi nervines galūnėles, ir, jei jis yra apnuogintas, tuomet jaučiamas stiprus skausmas. Tai panašu į danties gėlimą, esant atviram danties nervui.

– Jaunas žmogus, pradėjęs sportuoti, neretai ima skųstis riešų ar kelių skausmais. Kodėl?

– Riešų skausmas – pakankamai dažna ir sudėtinga problema, nes daug jų apskritai nediagnozuojama. Kai žmogui skauda riešą, dažnai galvojama, kad tai paprastas patempimas, kuris laikui bėgant praeis. Todėl jis niekur ir nesikreipia.

Būna, kad kreipiasi pacientai, kurie riešų skausmas tęsiasi pusę metų ar net ilgiau. O taip yra dėl to, kad šis skausmas nebuvo pakankamai ištirtas. Mat riešo diagnotika yra pakankamai sudėtinga. Riešą sudaro daug smulkių reikšmingų struktūrų, todėl net magnetinis rezonansas nėra itin tikslus – jis parodo tik 80 proc. patologijos. Todėl reikalingas specialistas, kuris dirba su riešais ir yra įgudęs diagnostikoje.

Kadangi nei magnetinio rezonanso, nei rentgeno tyrimai nėra tikslūs šimtu procentų, ypatingais atvejais atliekama artroskopija – minimaliai invazinė chirurginė sąnarių gydymo procedūra.

Kalbant apie kelių sąnarių skausmus, tai vieni dažniausių nusiskundimų, dėl kurių atliekama bene daugiausiai įvairių tyrimų ir procedūrų. Įvairių problemų su keliais šiais laikais turi ne tik vyresnio amžiaus žmonės, bet ir paaugliai. Žinoma, kiekviename amžiuje kelio skausmo priežastys yra skirtingos, todėl taikomi ir skirtingi gydymo būdai.

– Tad kokios pagrindinės sąnarių skausmo priežastys?

– Yra keletas pagrindinių priežasčių, kodėl žmogui skauda sąnarius:

– Dėl įvykusios traumos: gali būti menisko plyšimas (skausmą lydi uždegimas ir patinimas), kremzlės pažeidimas bei dar sudėtingesnė trauma – raiščių (itin dažnai pasitaikančio priekinio kryžminio raščio) patempimas ar net plyšimas, kuris, jei negydomas, sąlygoja sąnario susidėvėjimą ir funkcijos sutrikimą. Sąnarių skausmas dėl traumos labiau būdingas jauniems žmonėms.

– Sąnarių susidėvėjimas, t.y. degeneracinės sąnarių ligos. Tai įvairūs menisko, kremzlių pakitimai, kai mažėja sąnarinio skysčio, todėl kauliniai paviršiai pradeda trintis vienas į kitą, tokio būdu vystosi uždegimas. Tai labiau būdinga vyresnio amžiaus žmonėms.

– Ar sąnarių ligos paveldimos?

Paveldimumas tam turi nemažai įtakos. Būna, kreipiasi žmonės, kurie propoguoja sveiką gyvenimo būdą, neturi didelio kūno svorio, bet po tyrimų paaiškėja, kad turi didelį sąnarių susidėvėjimo laipsnį. Arba priešingai – kreipiasi antsvorio turintis žmogus, kuris bėgioja, sportuoja, vadinasi, didelė apkrova sąnariams, bet jo kelių sąnarių kremzlės yra visiškai nepažeistos.

Taip, sąnarių ligoms genetika turi nemažą įtaką, bet tai nereiškia, kad reikia atsisakyti sveiko gyvenimo būdo. Viskas yra svarbu.

– Kada patariama kreiptis į specialistus ir koks gydymas dažniausiai taikomas?

– Nereikia laukti, kai problema įsisenės. Vyresnio amžiaus žmonės paprastai kreipiasi, kai jau jaučia nepakeliamą sąnarių skausmą, tuomet ir gydymas būna visai kitoks. Kartais prieikia hialurono rūgties injekcijos, priešuždegiminių vaistų, labai naudinga reabilitacija. Kiekvienam atvejui – skirtingas gydymas.

Jauniems žmonėms, kaip minėjau, sąnarių skausmas dažnai būna susijęs su traumomis. Džiugina tai, kad šiuolaikiškas jaunimas rūpinasi savo sveikata ir laiku kreipiasi, nelaukia, kol prasidės rimtesnės bėdos.

Ūminis sąnario skausmas iš pradžių gydomas ramybe, įvairiomis fizioterapinėmis procedūromis. Gali būti paskirtos gydomosios mankštos salėje ar vandens procedūros, bet kiekvienas atvejis individualus, tad ir gydymas skiriasi.

Jei fizioterapijos ir visi išbandyti gydymo būdai žmogui nepadeda, būna, jog prireikia ir operacinio gydymo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?