Pėdų ir kelių skausmas priverčia kęsti nemalonumus: atsakė, koks geriausias būdas pajausti palengvėjimą

Pėdos didžiojo piršto kauliuko deformacijos, kelių skausmai – tik kelios problemos, dėl kurių lietuviai kreipiasi į gydytojus ortopedus traumatologus. Specialistai pastebi, kad žmonės kenčia skausmus ir kartais laiku nesikreipia pagalbos. Tad ką reikia žinoti apie tinkamą avalynę, kada reikia operuoti pėdas, o kada kelius? Į šiuos klausimus laidoje „Sveikatos ekspertai“ atsakys Baltijos ir Amerikos chirurgijos ir terapijos klinikos gydytojas ortopedas – traumatologas Mindaugas Klinga.

Hallyx Valgus – moteris dažniau kamuojanti problema.<br>123rf nuotr.
Hallyx Valgus – moteris dažniau kamuojanti problema.<br>123rf nuotr.
Mindaugas Klinga.<br>Archyvo nuotr.
Mindaugas Klinga.<br>Archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laida „Sveikatos ekspertai“

Nov 2, 2021, 9:00 AM, atnaujinta Nov 16, 2021, 4:02 PM

 – Gydytojau, kokių ortopedinių problemų dažniausiai turi lietuviai?

 – Reiktų pastebėt, kad mūsų visuomenė sensta, tad ir ortopedinių problemų iškyla vis daugiau. Dažniausiai nukenčia stambieji sąnariai, ypač kojų, mat jie gauna didžiausią apkrovą. Neatsilieka ir įvairios progresuojančios pėdos deformacijos.

 – O kokios problemos dažniausiai būna uždelstos?

 – Reiktų pasidžiaugti, kad pražiūrėtų problemų vis mažiau. Čia daugiausiai prisideda vaikų ortopedai, kurie laiku pastebi įvairias įgymtas deformacijas ir jas laiku koreguoja. Tačiau bendrai žiūrint – lietuviai kantrūs žmonės: neretai tikrai ne tą pačią dieną atkeliauja pas specialistą dėl vienos ar kitos sveikatos problemos.

 – Ar yra skirtumų tarp problemų, kurias patiria vyrai ir moterys?

 – Šiokių tokių skirtumų yra. Moterų pėdos yra kiek dažniau keliančios problemų. Bendrai problemos panašios, tačiau skiriasi jų dažnis, atsižvelgiant į lytį.

 – Kalbėdamas apie moteris turbūt turite galvoje pėdos didžiojo piršto deformacijas?

 – Tikrai taip. Tai – gerokai dažnesnė moterų problema. Šiek tiek rečiau ji pasitaiko vyrams. Dėl šių deformacijų reiktų neuždelsti ir į specialistą kreiptis laiku. Kas nulemia šią sveikatos problemą? Nėra vienos konkrečios priežasties. Tai nulemia visas kompleksas: įgimtos ligos, sąnarių hipermobilumas, gyvenimo būdas, dideli fiziniai krūviai, antsvoris, netinkama avalynė ar sisteminės sąnarių ligos, kurios pažeidžia ne tik pėdos, bet ir kitus sąnarius.

Tačiau vienas svarbiausių veiksnių – sutrumpėjusi užpakalinių blauzdos raumenų grupė, dėl ko sutrinka normalus judėjimas čiurnos sąnariu, todėl likusi pėdos dalis rotuoja į išorę. Tam, kad pėda išlaikytų trijų taškų pėdos atramos sistemą, pirštas lieka buvusioje pozicijoje, dėl to ilgainiui atsiranda deformacija.

 – Tuomet patarkit, kaip išsirinkti tinkamą avalynę.

 – Gydytojai ortopedai nėra prieš aukštakulnius, tačiau jų avėjimas, ypač su didele pakulne, 6-8 centimetrų yra tikrai žalingas. Avalynė turi būti patogi. Pakulnė iki 3-4 centimetrų, stabilus padas – tai – avalynė, kuri yra palanki mūsų pėdoms.

 – Kaip apskritai išlaikyti sveikas pėdas ir išvengti deformacijų?

 – Kaip minėjau, avalynė yra labai svarbus aspektas, o kitas, ne ką mažiau svarbesnis – stiprinti raumenis. Fizinis krūvis turi būti ne per didelis, tačiau jis padeda išlaikyti taisyklingą pėdos poziciją.Tempimo pratimai, tam tikros mankštos ir tam tikrų raumenų grupių stiprinimas gali padėti išvengti pėdos deformacijų.

 – Kada dėl pėdos deformacijos jau reikalinga operacija?

 – Nereikėtų laukti, kol nebus galima nešioti normalių batų. Jei žmogui skauda taip, kad jis negali būtų aktyvus fiziškai, riboja socialinį gyvenimą, tai jau tikrai byloja apie tai, kad problema spręstina operacija. Skausmą nulemia lėtinis uždegimas ir sąnario deformacija, besivystanti artrozė, todėl problemą būtina spręsti laiku. Ir vadinamieji įdėklai čia nepagelbės. Jie gali būti naudingi tik esant ligos pradžiai, nedidelių deformacijų atveju, esant kai kurioms indikacijoms.

Jei jums tenka pirkti skirtingų dydžių batus, nes viena koja yra „bloga“, jei ant kojos nuo batų formuojasi nuospaudos, tai ženklai, kad jau tikrai seniai laikas pasikonsultuoti su gydytoju. Nelaukiti šito, yra civilizuotų būdų, kaip galima padėti.

Daugiau apie pėdos deformacijų operacijų metodikas ir kelių skausmus žiūrėkite „Sveikatos ekspertų“ laidoje.

Registruokitės konsultacijai čia: https://bak.lt/gydytojai/

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.