Nuo apatinių iki viršutinių šlapimo takų infekcijos: kaip atskirti ir ką daryti pajutus pirmuosius simptomus?

Šlapimo takų infekcijomis gali susirgti įvairaus amžiaus žmonės, todėl kiekvienam svarbu žinoti dažniausius šių ligų požymius ir simptomus.

Šlapimo takų infekcijos skirstomos į apatinių ir viršutinių šlapimo takų infekcijas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Šlapimo takų infekcijos skirstomos į apatinių ir viršutinių šlapimo takų infekcijas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-11-06 09:00

Šlapimo takų infekcijos yra labai dažnos, tačiau geroji naujiena yra ta, kad daugeliu atvejų liga diagnozuojama greitai, o paskyrus tinkamą gydymą skausmo ir dažno noro šlapintis pavyksta greitai nusikratyti.

Kaip išsivysto infekcija?

Dažniausiai šlapimo takų infekcija išsivysto tuomet, kai bakterijos, per šlaplę patekusios į šlapimo pūslę, ima joje daugintis. Šlapimo šalinimo sistema yra prisitaikiusi apsisaugoti nuo mikroskopinių „įsibrovėlių“, tačiau kartais gynybiniai mechanizmai nesuveikia. Tuomet bakterijos apsigyvena šlapimo takuose, dauginasi, o infekcija plinta.

Reikia pabrėžti, kad bakterijos šlapimtakiais gali pakilti aukščiau ir sukelti inkstų uždegimą (pielonefritą).

Priklausomai nuo to, kuriuose organuose dauginasi infekciją sukeliančios bakterijos, šlapimo takų infekcijos skirstomos į apatinių ir viršutinių šlapimo takų infekcijas. Apatinių šlapimo takų infekcija – tai šlapimo pūslės ir šlaplės uždegimas. Šis šlapimo takų infekcijos tipas dažniau vargina moteris nei vyrus. Šlapimo pūslės uždegimas vadinamas cistitu, o šlaplės uždegimas – uretritu.

Uretritas išsivysto tada, kai bakterijos pro išangę patenka į šlaplę. Moterų šlaplė yra arčiau makšties, todėl lytiškai plintančios infekcijos, tokios kaip pūslelinė, gonorėja, chlamidiozė, gali tapti ir šlaplės uždegimo priežastimi.

Grėsmė inkstams

Viršutinių šlapimo takų infekcijos nėra tokios dažnos kaip apatinių, tačiau visada verta žinoti, į ką atkreipti dėmesį, kad laiku kreiptumėtės pagalbos. Šio tipo šlapimo takų infekcijos pasireiškia tuomet, kai bakterijos išplinta inkstuose ir šlapimtakiuose. Šlapimo takų infekcija, pažeidžianti inkstus, vadinama pielonefritu. Ligos sukeliami simptomai yra stiprūs ir nemalonūs – vargina apatinės nugaros dalies skausmas, pykinimas, vėmimas ir didelė temperatūra.

Inkstų infekcijos padariniai sveikatai gali būti skaudūs, todėl ją pradėti gydyti būtina kuo skubiau. Negydomas pielonefritas gali visam laikui pažeisti inkstus. Negana to, infekcija gali išplisti į kraujotaką, o kraujo užkrėtimas gali sukelti pavojų gyvybei.

Kada kreiptis į specialistą?

Šlapimo takų infekciją išduoda įvairūs simptomai. Stiprus ir dažnas noras šlapintis, skausmingas šlapinimasis, perštėjimas šlapinantis – vieni ankstyvųjų ligos simptomų.

Infekciją galima įtarti ir tada, jei į tualetą norisi, bet jį pasiekus išskiriamas šlapimo kiekis pasirodo įtartinai mažas. Šlapimo takų infekciją gali išduoti iš šlapime pasirodęs kraujas arba stiprus, aitrus jo kvapas.

Jei simptomai sutampa ir manote, kad susirgote šlapimo takų infekcija, kreipkitės į gydytoją. Atlikus šlapimo tyrimą, paaiškės, ar jūsų organizme nėra infekciją sukeliančių bakterijų. Nutinka ir taip, kad infekcija nuolat atsinaujina. Tuomet medikai gali atlikti ir išsamesnius ultragarsinius ar kompiuterinės tomografijos tyrimus.

Tais atvejais, kai su apatinių šlapimo takų infekcijomis anksčiau susidurti neteko, o ligos simptomai nėra stiprūs, juos gali palengvinti natūralūs augaliniai vaistiniai preparatai.

Tekstas parengtas bendradarbiaujant su UAB Bionorica Lithuania.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.