Talibanas leido Afganistano vaikus skiepyti nuo poliomielito

Afganistane pirmadienį prasidėjo pirmoji vakcinacijos nuo poliomielito kampanija nuo tada, kai valdžią šalyje perėmė radikalus islamo Talibanas. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) ir JT Vaikų fondo (UNICEF) tikslas yra pasiekti 10 mln. neskiepytų jaunesnių nei penkerių metų amžiaus vaikų, sakė projekto vadovas Gula Khanas Ayubas. Ketinama paskiepyti 4 mln. vaikų ir tose teritorijose, į kurias Talibanas iki šiol vakcinacijos komandų neįsileido.

Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Afganistanas.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 8, 2021, 11:01 PM

Prieš valdžios perėmimą talibai savo kontroliuojamų teritorijų gyventojams platino sąmokslo teorijas, kad vakcinacija nuo poliomielito yra Vakarų sąmokslas musulmonų vaikus padaryti nevaisingus.

Šį kartą vakcinacijos kampanijos organizatoriai tikisi pasiekti ir tas šalies dalis, į kurias iki šiol patekti negalėjo. „Vis dar sunku, bet mes nusiteikę viltingai“, – kalbėjo G. Kh. Ayubas. Kampaniją „šį kartą visiškai remia Talibano vadovybė“. Komandų narėms moterims leista dirbti kartu su kolegomis vyrais.

Afganistanas ir kaimyninis Pakistanas yra vienintelės pasaulio šalys, kuriose poliomielitas dar paplitęs.

Poliomielitas yra ūminė virusinė infekcinė liga, dar vadinama vaikų infekciniu paralyžiumi. Ji plinta fekaliniu – oraliniu būdu. Ligą sukelia poliovirusas. Liga gali baigtis galūnių raumenų susilpnėjimu bei paralyžiumi. Poliomielitas buvo paplitęs visame pasaulyje, kol šeštajame dešimtmetyje buvo sukurta vakcina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.