Atskleidė, kokią klaidą dėl tulžies pūslės akmenligės daro lietuviai ir kokie du požymiai gali išduoti ir vėžį

Pilvo pūtimas, pokyčiai tuštinantis – tai tik kelios sveikatos problemos, į kurias laiku neatkreipiame dėmesio. „Sveikatos ekspertų“ laidoje su prof. dr. Tomu Poškumi pasikalbėsime apie tulžies pūslės akmenligę ir kaip laiku aptikti tylų storosios žarnos vėžį.

Tulžies pūslės akmenligė – dažnas susirgimas.<br>123rf nuotr.
Tulžies pūslės akmenligė – dažnas susirgimas.<br>123rf nuotr.
Tomas Poškus.<br>BAK nuotr.
Tomas Poškus.<br>BAK nuotr.
Tomas Poškus.<br>BAK nuotr.
Tomas Poškus.<br>BAK nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Laida „Sveikatos ekspertai“

2021-12-07 08:00

– Su kokiomis problemomis lietuviai kreipiasi į pilvo chirurgus?

– Tai būna pilvo, žarnyno problemos. Dažnai šeimos gydytojas nusprendžia, kada pas mus reikia pasirodyti ir pasitarti, galbūt operuoti.

– Jei detalizuotume pilvo, žarnyno susirgimus, kokie jie mūsų populiacijoje labiausiai paplitę?

– Yra dvi grupės susirgimų: dažni ir pavojingi susirgimai. Tarp dažnų susirgimų pasitaiko tulžies pūslės akmenligė, pilvo sienos išvaržos. Iš pavojingų susirgimų dažniausias vėžys ir ypač storosios žarnos vėžys.

– Ar lietuviai apskritai rūpinasi savo sveikata ir moka tai daryti?

– Geras klausimas. Aš klausčiau plačiau: ar apskritai lietuviai rūpinasi savo sveikata? Labai gražus pavyzdys yra koronaviruso infekcija ir jos prevencija. Matome, kad turime 60 proc. paskiepytos populiacijos, o likusi galvoja, kad to daryti nereikiaįžvelgia pavojus. Tai turbūt visur taip yra, kad kiek daugiau nei pusė rūpinasi savo sveikata, o kiek mažiau nei pusė galvoja: „Kaip Dievas duos“.

– Ar yra specifinių simptomų, kurie išduoda, kad metas apsilankyti pas specialistą? Ar tai, pavyzdžiui, gali būti pilvo pūtimas?

– Specifinių simptomų yra. Viens iš jų – kraujo pasirodymas tuštinantis. Žmones neretai šis simptomas nugąsdina, tačiau gal ir teisingai. Didžiajai daliai žmonių, kuriems jis pasirodo tuštinantis, greičiausiai nebus vėžys, tačiau tai gali pasakyti tik gydytojas, atlikęs reikalingus ir tinkamus tyrimus. Kraujo pasirodymas yra vienas iš požymių, kada tikrai reikėtų pasirodyti.

Kitas požymis – tuštinimosi pobūdžio pasikeitimas. Jei visą gyvenimą žmogus turi laisvesnius vidurius – viskas gerai, galbūt tai yra toks organizmo pobūdis. Tačiau ypač sunerimti turi tie, kuriems simptomai atsirado palyginti neseniai: prieš 3 mėnesius, pusmetį, pusantrų metų. Nuolatinis, progresuojantis tuštinimosi pokytis yra pavojingas simptomas ir dėl jo būtina pasikonsultuoti.

– Įvardijote, kad tulžies pūslės akmenligė yra dažniausias pilvo susirgimas Lietuvoje. Galbūt yra statistikos, kiek lietuvių suserga kasmet?

– Per metus dėl šios priežasties atliekama keli tūkstančiai operacijų. Jei anksčiau dažniausia operacija buvo apendektomija, ištikus ūminiam apendicitui, tai šiuo metu dažniausiai operuojame būtent tulžies pūslę. Ir neretai susiduriame su šios sveikatos problemos komplikacijomis: ūminiu uždegimu, mechanine gelta arba kasos uždegimu. Ir tos komplikacijos nutinka ne tuo metu, kai žmogus norėtų. Todėl rekomenduojama esant tulžies pūslės akmenligės diagnozei, operuotis planiškai, kol bėda neužklupo netikėtai.

– Ar tai reiškia, kad tulžies pūslės akmenligės problemą uždelsiame per ilgai?

– Ne tiek uždelsia, kiek bijosi operacijos. Bet kartais tas laukimas sukelia problemų, todėl neatidėliojant būtų galima išvengti nemalonių ir kartais labai sudėtingų komplikacijų.

– Ar operacija yra vienintelė gydymo išeitis šios ligos atveju?

Esant simptominei tulžies pūslės akmenligei, operacija yra pats efektyviausias metodas, kuris padeda žmogui pasveikti.

Visą pokalbį apie tulžies pūslės akmenligę ir storosios žarnos vėžį žiūrėkite laidoje „Sveikatos ekspertai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.