Anstvorio turintys žmonės daro vieną didelę klaidą: išbandę, neretai nuleidžia rankas

Nutukimas yra vienas didžiausių XXI amžiaus iššūkių, su kuriuo susiduria kas trečias žmogus pasaulyje. Netinkama mityba ir įpročiai, pasyvus gyvenimo būdas, stresas – tai tik kelios šios ligos priežastys. Net ir nedidelis svorio padidėjimas neigiamai veikia gyvenimo kokybę, todėl sergant nutukimu verta kuo skubiau ieškoti efektyvių problemos sprendimo būdų ir pasirūpinti savo sveikata. Vienas iš efektyvių nutukimo gydymo metodų – skrandžio mažinimo operacijos. Apie jas kalbame su „Baltijos-Amerikos“ klinikos abdominaliniu chirurgu Augustu Beiša.

Antsvorio atsikratyti pirmiausiai padeda kvalifikuotas dietologas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Antsvorio atsikratyti pirmiausiai padeda kvalifikuotas dietologas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Antsvorio atsikratyti pirmiausiai padeda kvalifikuotas dietologas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Antsvorio atsikratyti pirmiausiai padeda kvalifikuotas dietologas.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laida „Sveikatos ekspertai“

Dec 14, 2021, 10:00 AM

– Ar tiesa, kad į nutukimą mes Lietuvoje vis dar žiūrime kaip į nepakankamai rimtą sveikatos problemą?

– Iš dalies galėčiau sutikti. Antsvorį žmonės traktuoja kaip natūralią savo kūno būseną. Nutukimas yra liga, kurią kaip ligą apibrėžia Pasaulio sveikatos organizacija. Ji turi įtakos ir daugeliui kitų gretutinių ligų. Ir didžiausia bėda ta, kad tos gretutinės ligos nepasireiškia iš karto taip ryškiai, žmonės su jomis gyvena labai ilgą laiką. Tačiau, deja, vėliau jos smogia labai skaudžiai.

– Kada lietuviai jau yra linkę kreiptis dėl nutukimo į specialistą pagalbos?

Čia turime dar vieną problemą – vadinamųjų specialistų yra labai daug. Žmonės gal neatideda konsultacijos dėl antsvorio su specialistu, bet specialistai neretai būna savamoksliai, kurie negali profesionaliai konsultuoti pacientų, turinčių tokią kompleksinę problemą.

– Mes kalbame apie mitybos specialistus feisbuke?

– Ten jų tikrai daug ir neretai jie remiasi savo patirtimis. Patys būna numetę nemažai svorio, tačiau tai, ką jie siūlo, nėra universalu. Kas tinka vienam organizmui, nebūtinai tiks kitam, o ilgalaikėje perspektyvoje gali net pakenkti. Žmogus išbandys vieną, antrą dietą, skirtingus sporto planus ir galiausiai nusivilia ir nuleidžia rankas.

– Kada nutukimo gydymui reikia pasitelkti chirurginę intervenciją?

– Noriu pabrėžti, kad chirurgija niekada neturėtų būti pirmas pasirinkimas. Tai negali būti vertinama kaip paprastas būdas atsikratyti anstvorio. Taip tikrai nėra. Operacija – paskutinis žingsnis. Tačiau jis taip pat turi būti žengtas laiku.

Pirmiausiai reikia pradėti nuo dietologo – gydytojo, turinčio atitinkamą išsilavinimą. Su dietologu reikia pradėti koreguoti savo mitybą ir gyvenimo būdą. Jei ši taktika neveiksminga – reiktų įvertinti, galbūt jau yra gretutinių susirgimų, kurie nulemia antsvorį. Paprastai tai būna endokrininės ligos ir tuomet būtina endokrinologo konsultacija. Taip pat reikalingas ir kvalifikuotas treneris ar kineziterapeutas, kuris užtikrintų reguliarų ir taisyklingą fizinių pratimų atlikimą.

Kai pacientas viską jau yra išbandęs, bet rezultato nepasiekia ir atitinka kriterijus chirurginiam gydymui, tuomet jau galima kalbėti apie skrandžio mažinimo operaciją.

Kokie kriterijai skrandžio mažinimo operacijoms atlikti būtini ir kaip viskas vyksta, žiūrėkite laidoje „Sveikatos ekspertai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.