Gera žinia, naudojantiems skaitymo akinius: išrado aštrų regėjimą suteikiančius lašus

Ketvirtadienį Jungtinėse Amerikos valstijose (JAV) pradėti pardavinėti akių lašai. Jie turėtų išspręsti, daugeliui vyresnių nei 40 m. gyventojų pasireiškiančią senatvinės toliaregystės problemą.

Vidutinio amžiaus moteris<br>123rf nuotr.
Vidutinio amžiaus moteris<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2021, 7:22 AM

„Vuity“ preparatas, kurį spalį patvirtino JAV Maisto ir vaistų administracija (FDA), gali pakeisti skaitymo akinius. Vien JAV jų reikia 128 milijonams gyventojų, kuriems liejasi artimo nuotolio vaizdas. Pasak vaistą gaminančios bendrovės, jis pradeda veikti maždaug per 15 minučių, nuo tuomet, kai lašai yra patenka į akis ir suteikia nuo 6 iki 10 valandų išliekantį aštresnį regėjimą.

Toni Wright, viena iš 750 šio vaisto klinikinio tyrimo dalyvių, tikino, kad naujasis preparatas išsprendė ne vieną problemą.

„Tai neabejotinai keičia gyvenimą“, – CBS News sakė T.Wright.

Ji tvirtino, kad iki klinikinių preparato tyrimų skaitymo akinius visada turėdavo su savimi. Jų galėjo prireikti darbe, virtuvėje ar automobilyje.

„Nenorėjau pripažinti šios ydos, nes man tai buvo senėjimo ženklas, supratimas, kad tau būtini akiniai“, – sakė ji.

„Vuity“ yra pirmieji FDA patvirtinti akių lašai, skirti spręsti su amžiumi susijusio neryškaus regėjimo, dar žinomąo kaip presbiopija (senatvinė toliaregystė). Receptinis vaistas panaudoja natūralų akies gebėjimą sumažinti vyzdžio dydį, sakė pagrindinis tyrimo autorius daktaras George'as Waringas.

„Sumažėjus vyzdžiui, išplečiamas fokusavimo gylis, o tai leidžia natūraliai sutelkti skirtingus diapazonus“, – aiškino jis.

30 dienų vaisto vartojimas kainuos apie 80 JAV dolerių, o efektyviausiai jis veiks 40–55 metų žmonėms, tikino „Vuity“ atstovas.

Šalutiniai poveikiai, nustatyti per tris mėnesius trukusį klinikinį tyrimą, buvo galvos skausmas ir paraudusios akys, pranešė bendrovė.

„Mes tikimės, kad tai (šalutiniai poveikiai – red. pastaba) ilgalaikėje perspektyvoje bus gerai toleruojami, tačiau tai dar bus vertinama ir ištirta oficialiai“, – sakė G.Waringas.

Gamintojas perspėja nenaudoti lašų vairuojant naktį arba dirbant prasto apšvietimo sąlygomis. Preparatas yra skirtas lengvo ir vidutinio lygmens regos sutrikimams, jis mažiau veiksmingas sulaukusiems 65 metų, senstant akims. Akių lašų vartotojams taip pat gali kilti laikinų sunkumų įvertinant atstumą nuo objektų.

JAV preaparatas nėra kompensuojamas ir gydytojai spėja, kad privačios sveikatos draudimo bendrovės nebus linkusios padengti lašų naudojimo, nes jie nėra „mediciniškai būtini“, o akiniai išlieka pigesne alternatyva.

Parengta pagal CBS news inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.