Paauglystėje persirgta liga gali apkartinti vyrų gyvenimą: tėvams prisipažinti gėda, o laukia baisios pasėkmės

Dar ne taip seniai labai intensyviai dėl nevaisingumo buvo tiriamos moterys, o vyrų tyrimas ignoruojamas arba atidedamas ilgam laikui. Tačiau šiandien nevaisingumas tampa vis aktualesne porų problema. Apie vyrų nevaisingumo priežastis ir gydymą „Sveikatos ekspertų“ laidoje kalbame su gydytoju urologu med. dr. Mariumi Kinčiumi.

Nevaisingumas – vis aktualesnė problema.<br>123rf nuotr.
Nevaisingumas – vis aktualesnė problema.<br>123rf nuotr.
Marius Kinčius.<br>BAK nuotr.
Marius Kinčius.<br>BAK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Laida „Sveikatos ekspertai“

Dec 21, 2021, 8:00 AM, atnaujinta Dec 21, 2021, 10:21 AM

– Kokio dydžio yra vyrų nevaisingumo problema Lietuvoje?

– Nevaisingumo problema pastaraisiais metais tampa vis aktualesnė. Pacientų šeimų, susiduriančių su šia problema, vis daugėja. Ir tikrai negalima teigti, kad tai – vien moterų problema. Ši problema kamuoja ir vyrus. Statistiškai apie 30 proc. nevaisingumo atvejų nulemia vien vyro sveikatos problemos. Dar apie 10-20 proc. – problemų turi abu partneriai. Tad vyrų ištyrimas ir pagalba susilaukiant vaikų – nemaža ambulatorinės urologijos dalis.

– O kiek mes turime porų, kurios turi nevaisingumo problemą, Lietuvoje? Kartais atrodo, kad ši problema labai jau nišinė.

– Apie 10-15 proc. porų turi tokių problemų. Tai Lietuvos mastais galime sakyti, kad turime apie milijoną šeimų ir iš jų su šia problema susiduria tiek žmonių, kiek gyvena Klaipėdoje. Pasaulyje milijonui gyventojų tenka apie 1,5 tūkst. pagalbinio apvaisinimo procedūrų. Lietuvoje, reiškia, mums reiktų apie 4,5 tūkst. procedūrų.

– Ar visos šios poros, turinčios nevaisingumo problemą, kreipiasi į specialistus laiku?

– Ši problematika Lietuvoje sprendžiama jau apie 20 metų. Sklaida žiniasklaidoje prisideda prie problemos žinomumo. Todėl poros pastaruoju metu tikrai kreipiasi neuždelsusios. Retai kada laukia 10 metų: metai, dveji, treji – ir kreipiasi.

– Ar iš tų porų dažniau tai būna pirmakarčiai tėvai ar atsiranda porų, kurios negali susilaukti antro vaiko?

– Visuomenės socialiniai santykiai – kintantys. Tikrai kreipiasi poros, kurios turi savo vaikų ir negali pastoti praėjus 7-8 metams. Yra pacientų, kurie negali susilaukti vaikų antroje santuokoje, nors pirmoje jų susilaukė. Tai yra aplinkos sąlygų nulemti atvejai. Žinoma, moters amžius taip pat nėra paskutinėje vietoje. 40-ies metų moterims yra apie 2,5 karto sudėtingiau pastoti. Tad jei turime galvoje, kad jaunimas dabar nori baigti mokslus, susitvarkyti buitį, tai, žiūrėk, pirmagimis suplanuojamas 35-40 metų.

– Vyro nevaisingumo atveju, kokia diagnostika reikalinga?

– Jei pora negali susilaukti vaikų metus, paprastai reiktų pradėti nuo elementarios spermogramos – spermos ištyrimo.

– Kas seka toliau?

– Nustačius pakitimų, rekomenduojama andrologo, urologo, endokrinologo konsultacija.

– Kokios priežastys gali nulemti, kad vyras turi šitą problemą?

– Priežasčių – visa puokštė. Dažniausiai nustatomi lytinių liaukų uždegimai, varikocelė, hormoniniai pakitimai, hipogonadzimas. Įtakos turi vaikystėje patirtos traumos, vaikystėje nenusileidusios sėklidės, persirgta kiaulytė. Nevaisingumo problemą gali nulemti net besilaukiančios mamos patiriami aplinkos veiksniai: vartojamas alkoholis, narkotinės medžiagos.

– Užsiminėte apie kiaulytę. Ar ši liga nėra tarp nykstančių ligų?

– Tai yra virusinė seilių liaukų infekcija. Tačiau sergant paaugliams neretai ji komplikuojasi į sėklidžių infekciją. Paaugliai gėdijasi, nepasako tėvams, o persirgus abipusiu orchitu, suaugę vyrai susiduria su azosperimija. Tačiau taip, šia liga, atsiradus skiepams, sergama vis rečiau.

Visą pokalbį žiūrėkite:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.