JAV vaistų administracija patvirtino „Pfizer“ piliules nuo COVID-19

JAV vaistų administracija patvirtino „Pfizer“ piliules nuo COVID-19

 Pfizer tabletė.<br> Scanpix/ZUMAPRESS.com nuotr.
 Pfizer tabletė.<br> Scanpix/ZUMAPRESS.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 7:59 PM, atnaujinta Dec 23, 2021, 11:11 AM

JAV maisto ir vaistų administracija (FDA) trečiadienį patvirtino „Pfizer“ piliules nuo COVID-19, skirtas gydyti didelės rizikos asmenims nuo 12 metų. Tai svarbus pandemijos įveikimo etapas, leisiantis milijonams žmonių gauti gydymą.

„Šiandien buvo patvirtintas pirmasis COVID-19 gydymo būdas geriamų piliulių pavidalu – tai didelis žingsnis į priekį, kovojant su šia pasauline pandemija“, – sakė FDA mokslininkė Patrizia Cavazzoni.

„Pfizer“ sukurtas vaistas „Paxlovid“ yra dviejų tablečių, vartojamų penkias dienas, derinys, jis klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo 2 200 žmonių, pasirodė esąs saugus ir 88 proc. sumažino hospitalizacijų bei mirties riziką tarp rizikos grupių asmenų.

FDA nesušaukė, kaip įprasta, savo nepriklausomų ekspertų grupės, kad peržiūrėtų išsamius duomenis apie „Pfizer“ piliules prieš patvirtinant leidimą jas naudoti.

„Pfizer“ vaistai jau anksčiau buvo registruoti Europos Sąjungoje.

JAV jau sumokėjo už 10 mln. gydymo kursų.

Vaistas patvirtinamas tuo metu, kai dėl omikron atmainos JAV sparčiai didėja užsikrėtimo COVID-19 atvejų skaičius – tai labiausiai užkrečiamas iki šiol matytas koronaviruso variantas.

Smarkiai mutavęs virusas gali geriau išvengti imuniteto, atsiradusio dėl ankstesnės infekcijos, todėl sveikatos priežiūros institucijos ragina visuomenę pasiskiepyti stiprinamosiomis mRNR vakcinomis, kad būtų atkurtas aukštesnis apsaugos lygis.

Skirtingai nei vakcinos, piliulės nuo COVID-19 nėra nukreiptos į nuolat besikeičiantį koronaviruso spyglio baltymą, kurio pagalba virusas įsiskverbia į ląsteles. Teoriškai gydymo piliulėmis sėkmė neturėtų priklausyti nuo viruso atmainos, ir „Pfizer“ teigia, kad preliminarūs tyrimai patvirtino šią hipotezę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Lietuvoje ir visoje Europoje minima Europos diena