Gerėjantis regėjimas senatvėje – ne priežastis džiaugsmui: gali būti baisios ligos pradžia

Jeigu jūsų artimas, vyresnio amžiaus žmogus, netikėtai pradėjo geriau matyti ir džiaugiasi, jog jam nebereikia akinių skaitymui, susirūpinkite – tai gali būti kataraktos pradžia. Indrė Matulevičiūtė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės (LSMUL) Kauno klinikų (KK) Akių ligų klinikos oftalmologė pasakoja, kokių ligos simptomų reikėtų nepraleisti, kodėl svarbu operaciją atlikti laiku ir kokie operacijos lazeriu privalumai.

Gydytoja perspėjo dėl kataraktos.<br>123rf ir pranešimo spaudai nuotr. koliažas
Gydytoja perspėjo dėl kataraktos.<br>123rf ir pranešimo spaudai nuotr. koliažas
Gydytoja perspėjo dėl kataraktos.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Gydytoja perspėjo dėl kataraktos.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-12-23 12:58

Ne viena akių liga

„Prieš kokius tris metus pastebėjau, kad vienoje akyje mirguliuoja. Man buvo nustatytas padidėjęs akispūdis ir paskirti jį mažinantys lašai. Visą gyvenimą buvau toliaregis, bet ilgainiui supratau, kad nešiojami akiniai nebetinka – akinių stiprumas iš pliuso pradėjo keistis į minusą. Atlikus išsamius tyrimus, buvo diagnozuota glaukoma ir katarakta – akių lęšiukų drumstumas“, – dalijasi septyniasdešimt vienerių metų Valentinas Morkūnas.

Dažnai pasitaiko, kad žmonės galvoja, kad gali sirgti tik viena akių liga, tačiau I. Matulevičiūtė, pasakoja, kad vis dėlto įprasta diagnozuoti keletą akių ligų vienam pacientui: „Valentinas reprezentuoja didelę dalį akių ligų gydytojų pacientų. Kai atvyko į Kauno klinikas, nustatėme, kad yra ne tik glaukoma, bet ir toli pažengusi katarakta. Jo intraokulinis spaudimas buvo ties viršutine normos riba, todėl gydymas pradėtas nuo kataraktos operacijos.“

Gydytoja pasakoja, kad po kataraktos operacijos, toliau stebimas Valentino akispūdis. Tais atvejais, kai taikant optimalų gydymą akių lašais, intraokulinis spaudimas išlieka per didelis, gali būti taikomas ir glaukomos chirurginis gydymas, siekiant kiek įmanoma ilgiau išlaikyti gerą regos nervo būklę.

Svarbu neuždelsti operacijos

„Kiekvienam žmogui nuo 40-45 metų bent kartą per metus rekomenduojame tikrintis akis – įvertinti regos aštrumą, pamatuoti akių spaudimą, stebėti bendrą akių būklę. Su amžiumi didėja daugelio akių ligų – kataraktos, glaukomos, amžinės geltonosios dėmės degeneracijos rizika“, – sako I. Matulevičiūtė.

Pasak oftalmologės, su katarakta susiję regėjimo pakitimai pasireiškia įvairiai: žmogus mato kaip per rūką, gali pastebėti, kad spalvos tampa neberyškios, įgauna rusvą atspalvį. Kiti gali pastebėti vaizdo dvejinimą žiūrint viena akimi, akinimą šviesa, kuris ypač gerai pastebimas vairuojant tamsiu paros metu, kai pradeda erzinti ir akinti priešais atvažiuojančių automobilių žibintai.

I. Matulevičiūtė įspėja, kad vienas požymis, dėl kurio pacientai džiaugiasi ir nelaiko ligos simptomu – galimybė skaityti be akinių. Vyresniame amžiuje atsiradęs gebėjimas skaityti be akinių, ypač jei anksčiau jie buvo reikalingi, yra ženklas, kad formuojasi katarakta.

Laiku atlikta kataraktos operacija žada geresnį ir dažnai greitesnį rezultatą nei atlikta stipriai pažengus kataraktai. „Nereikia laukti, kol gebame atskirti tik šviesą nuo tamsos – tokiu atveju katarakta būna labai toli pažengusi ir per visiškai drumstą lęšį nebegalime įvertinti akių dugno – tinklainės ir regos nervo būklės, o tuo pačiu ir tiksliai prognozuoti operacijos rezultato“, – ragina nedelsti I. Matulevičiūtė.

Operacijos atliekamos moderniu lazeriu

Svarbu ne tik neuždelsti operacijos, tačiau ir pasirinkti tinkamą operacijos atlikimo būdą. Visiems pacientams standartinė kataraktos operacija yra kompensuojama PSDF lėšomis, tačiau gydytojui oftalmologui rekomenduojant ar pacientui pageidaujant, galima atlikti kataraktos operaciją femtosekundiniu lazeriu sumokant už ją LSMUL KK nustatytą kainą.

I. Matulevičiūtė paaiškina, kad standartinės kataraktos operacijos metu smulkinant lęšiuką naudojama ultragarso energija kartu veikia ir aplinkinius audinius, ypač rageną: „Tais atvejais, kai pastebime, kad vidinis ragenos sluoksnis – endotelis – jau pažeistas kitų ragenos ligų, siekiame kuo mažiau jį traumuoti ir rekomenduojame operaciją femtosekundiniu lazeriu, kuris leidžia sumažinti ultragarso energijos poveikį aplinkiniams audiniams.“

Dar vienas tokios operacijos privalumas – tai preciziškumo užtikrinimas. Naudojantis kompiuterine programine įranga, femtosekundiniu lazeriu galima pjauti pageidaujamame audinio gylyje ir išgauti reikiamos formos pjūvius bei pasiekti preciziškai tikslų rezultatą.

Valentinas Morkūnas rinkosi atlikti operaciją LSMUL KK, nes tai didžiausia oftalmologines paslaugas teikianti įstaiga Lietuvoje, kurioje atliekamos skirtingo sudėtingumo akių operacijos ir žmonėms suteikiama profesionali pagalba. Pasak paciento, jam buvo svarbus santykis su gydytoja, kuri viską nuosekliai paaiškino, atsakė į kilusius klausimus ir kompetetingai atliko operaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.