Po apsilankymo pas odontologą – nemalonus kvapas iš nosies: kas nutiko ne taip?

Lietuvos gyventojų dantų būklė nedžiugina: dažnam prireikia ne tik plombavimo, bet ir dantų šaknų kanalų gydymo ar dantų implantavimo. Nors šios procedūros leidžia džiaugtis gražesne šypsena, tačiau pasitaiko atvejų, kai po jų pagalbos tenka ieškoti pas ausų, nosies ir gerklės ligų specialistus – otorinolaringologus.

Bernardeta Zykienė, sinusitas.<br>123rf ir pranešimo spaudai iliustr. koliažas
Bernardeta Zykienė, sinusitas.<br>123rf ir pranešimo spaudai iliustr. koliažas
Nerijus Rimkūnas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Nerijus Rimkūnas<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Bernardeta Zykienė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Bernardeta Zykienė.<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 18, 2022, 5:57 AM

Kankina sinusitas – gal kalti dantys?

Sinusitas – aplink nosį esančių kaulinių ertmių (sinusų) gleivinės uždegimas. Liga pasireiškia labai nemaloniais simptomais: „užgulta“ nosimi, spaudimo ar skausmo pojūčiu kaktos ar akių srityje, pūlingomis išskyromis, pasunkėjusiu kvėpavimu, galvos skausmu. Ūmaus sinusito metu žmogus gali karščiuoti. Sinusitas gali prasidėti peršalus, atsiradus alerginei reakcijai, vartojant tam tikrus vaistus.

Dar viena šios ligos priežastis yra odontogeninė – tai dėl dantų ir apydančio ligų arba jų gydymo atsirandantis sinusitas. Reikėtų pabrėžti, kad sinusitą gali sukelti pirmųjų–trečiųjų krūminių dantų ir antrųjų kaplių problemos. LSMU Kauno ligoninės gydytojas otorinolaringologas Nerijus Rimkūnas atkreipia dėmesį, kad pacientų su tokios kilmės sinusitu vis dar pasitaiko.

„Esant odontogeninės kilmės sinusitui, sinusų gleivinės uždegimą sukelia įvairios su dantimis ar apydančiu susijusios problemos, tokios kaip dantų pūliniai ar odontologinių procedūrų metu į sinusus patenkantys svetimkūniai. Lietuvių dantų būklė yra gana prasta, tad patologija paplitusi.

Kai kurių žmonių viršutinių dantų ir sinuso ryšys yra artimas – dantų šaknis nuo sinuso skiria tik gleivinė, o kartais dantų šaknys gali išsikišti į sinusą. Šie žmonės yra ypač jautrūs bet kokiai infekcijai.

Būna, kad gydant tokių dantų šaknų kanalus pažeidžiama šaknies viršūnėlė ir medžiaga, skirta kanalui plombuoti, patekusi į sinusą, sukelia uždegimą, kuris tampa pūlingo sinusito pradžia. Tokiu atveju, atlikę radiologinį tyrimą, matome sinuse esantį svetimkūnį.“

Po implantuoto danties – nemalonus kvapas ir pūlingos išskyros iš nosies

LSMU Kauno ligoninės Ausų, nosies, gerklės ligų skyriaus gydytoja otorinolaringologė Bernadeta Zykienė teigia, kad su problemomis žmonės gali susidurti ir po dantų implantavimo.

Jei pasirenkamas per ilgas varžtas, įsriegus jis patenka į sinuso ertmę. Organizmo reakciją į svetimkūnį gali būti ūmi. Vienai pacientei po įsriegimo praėjus savaitei iš nosies pradėjo bėgti pūlingos išskyros, o geriami antibiotikai nepadėjo. Atlikus kompiuterinės tomografijos tyrimą paaiškėjo, kad dalis varžto pateko į sinusą“, – pasakoja specialistė.

Anot gydytojos otorinolaringologės, yra vienas specifinis tokio sinusito simptomas: „Paprastai sinusitas pasireiškia pūlingomis išskyromis, jaučiamu nemaloniu kvapu, skausmo ar tempimo jausmu. Išskirtinis odontogeninės kilmės sinusitų bruožas tas, jog jie yra vienpusiai – išskyros ar blogas kvapas jaučiami tik vienoje šnervėje. Toje pusėje, kur yra taisytas dantis ar sriegtas implantas.“

Gydytojos teigimu, tokių pacientų diagnozei patvirtinti gali būti pasitelkiamas kompiuterinės tomografijos tyrimas.

„Panoraminėse rentgeno nuotraukose ne visada gerai atsispindi sinuso dugno aukštis. Žmonės taip pat gali turėti „nusileidusius“ sinusus, t. y. sinusų dugnas yra anatomiškai žemai. Šie dalykai matomi atlikus kompiuterinę tomografiją. Tyrimo metu gaunama didelė apšvita, tad nereikėtų piktnaudžiauti jo skyrimu, bet jei implantuoti dantis nori žmogus, kurį vargina dažnas sinusitas ar panoraminėje nuotraukoje matomi neaiškūs šešėliai, tokiems pacientams patartina atlikti veido daubų kompiuterinę tomografiją, apimančią viršutinį žandikaulį ir viršutinių dantų šaknis“, – pasakoja B. Zykienė.

Svarbu pašalinti problemos priežastį

Specialistai teigia, kad kilus problemai dėl implantų, pirmiausia reikia šalinti patį implantą.

„Antibiotikai šiuo atveju yra tik laikinas ir neefektyvus sprendimas. Kol svetimkūnis bus sinuse, problemos kartosis. Pas mus ateina žmonių, kurie dėl sinusito kenčia keletą mėnesių. Gydosi vienais antibiotikai, vėliau – kitais, o liga vis atsinaujina. Jei nustatome, kad problemų kyla dėl implanto, siunčiame atgal pas odontologus, atlikusius implantaciją ar kitą odontogeninę procedūrą“, – pasakoja B. Zykienė.

Otorinolaringologas N. Rimkūnas vardija, kad kai problema susijusi su dantų šaknimis, galimi keli pagalbos variantai:

„Jei sinusito priežastis – odontogeninė, siunčiame pas odontologus. Paprastai, sugydžius šaknis ar ištraukus dantį, problemos pasibaigia. Jei uždegimas kilo dėl į sinusus patekusios medžiagos, reikia ją šalinti, priklausomai nuo vietos, arba per nosies landas, endoskopinės mikrochirurginės sinusų operacijos metu, arba per priekinę sinuso sienelę, po viršutine lūpa.“

Gydytojai pabrėžia, kad svarbu neignoruoti simptomų ir laiku kreiptis pagalbos į medikus, ypač jei sinusitas kartojasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?