Rado pigų būdą, galintį sumažinti mirčių dėl dažnos širdies ligos

Papildomas kraujo tyrimas, pacientams, kuriuos, kaip įtariama, ištiko širdies smūgis (kitaip miokardo infarktas) gali nustatyti, ar jiems gresia didelė mirties per ateinančius trejus metus rizika, teigiama naujame tyrime.

 širdies smūgis<br>123rf iliustr.
 širdies smūgis<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 24, 2022, 11:36 AM

C reaktyviojo baltymo (CRB) testas padeda nustatyti uždegimą ir jau naudojamas ligoninėse diagnozuoti kitas ligas.

Kaip nurodoma, šis nebrangus kraujo tyrimas galėtų padėti gydytojams nuspręsti, kuriems pacientams gali prireikti intensyvesnio gydymo ir atidesnio stebėjimo.

Ir tai, pasak Jungtinės Karalystyės (JK) Nacionalinio širdies ir plaučių instituto, gali padėti išgelbėti gyvybes.

Tyrimus finansavusio Britų širdies fondo (BŠF) teigimu, gydytojai šiuo metu tiria troponino baltymą, kuris patenka į kraują, kai pažeidžiama širdis, nurodoma žurnale PLoS Medicine paskelbtame straipsnyje.

Tačiau tyrėjai, panaudoję 250 tūkst. pacientų, paguldytų į ligoninę dėl įtariamo širdies smūgio, duomenis nustatė, kad CRB testai suteikia išsamesnį sveikatos būklės vaizdą.

Dabar mokslininkai tikisi išbandyti priešuždegiminį vaistą kolchiciną, kuris, kaip nustatyta, yra veiksmingas nuo aterosklerozės ir riebalų sankaupų kaupimosi arterijose, padidinančio širdies priepuolio tikimybę, pacientams, kurių CRB lygis yra aukštas.

Tyrimui vadovavęs kardiologas Ramzis Khamis sakė: „CRB testas dar neįtrauktas į pagalbos dėl įtariamo širdies smūgio gaires, todėl dažniausiai tokiems pacientams nėra atliekamas.

Gali būti pasiūlyta jį įtraukti į būsimas Europos kardiologų draugijos arba JK Nacionalinio sveikatos ir priežiūros kompetencijos instituto gaires, kuriose būtų atsižvelgta į visus duomenis prieš pateikiant rekomendaciją dėl rutininio šio tyrimo naudojimo“, – aiškino R.Khamis.

Profesorius Jamesas Leiperis iš BŠF testą vadina „vertinga nauja priemone“.

„Jungtinėje Karalystėje kas penkias minutes kažkas paguldomas į ligoninę dėl širdies smūgio, – sakė jis, – ir manoma, kad šalyje iš viso yra 1,4 mln. žmonių, išgyvenusių širdies smūgį“, – sakė J.Leiperis.

„Geriau nustačius, kuriems žmonėms gresia didžiausias pavojus, šis paprastas kraujo tyrimas gali padėti laiku paskirti priešuždegiminį gydymą tiems, kuriems jo labiausiai reikia“, pridūrė profesorius.

Galimi širdies smūgio simptomai:

– krūtinės skausmas – spaudimo, sunkumo jausmas krūtinės srityje;

– skausmas kitose kūno dalyse – gali atrodyti, kad skausmas plinta iš krūtinės į rankas (dažniausiai pažeidžiama kairė ranka, bet gali paveikti abi rankas), žandikaulį, kaklą, nugarą ir pilvą;

– svaigstanti galva;

– prakaitavimas;

– dusulys;

– pykinimas;

– didžiulis nerimo jausmas (panašus į panikos priepuolį);

– kosulys ar švokštimas;

– Nors krūtinės skausmas dažnai būna stiprus, kai kurie žmonės gali jausti tik nedidelį skausmą, panašų į virškinimo sutrikimą. Nors labiausiai paplitęs širdies smūgio simptomas vyrams ir moterims yra krūtinės skausmas, moterys dažniau patiria kitus simptomus, tokius kaip dusulys, pykinimas / vėmimas ir nugaros ar žandikaulio skausmai.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.