Palygino koronavirusu sirgusių ir infekcijos išvengusių žmonių smegenų nuotraukas: pamatė svarbių skirtumų

Mokslininkai, palyginę magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) nuotraukas prieš žmogui susergant COVID-19 liga ir po infekcijos, pastebėjo ženklius skirtumus.

magnetinio rezonanso tyrimas<br>123rf nuotr.
magnetinio rezonanso tyrimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-11 06:41

Net po lengvos ligos formos bendras smegenų dydis šiek tiek sumažėjo, o už uoslę ir skonį atsakingose smegenų dalyse buvo pilkosios medžiagos buvo mažiau nei prieš ligą.

Tyrėjai dar negali pasakyti, ar pokyčiai yra ilgalaikiai, tačiau pabrėžė, kad smegenims padarytą žalą galima atitaisyti.

Tyrimas publikuotas mokslo žurnale „Nature“.

Pagrindinis autorius prof. Gwenaelle`as Douaudas iš Oksfordo universiteto sakė: „Mes daugiausia nagrinėjome nesunkios infekcijos padarinius ir palyginome, kaip COVID-19 liga sirgusių žmonių smegenys pasikeitė, palyginus su tais, kuriems infekcijos išvengti pavyko. Pastebėti skirtumai buvo gana netikėti.“

Jungtinės Karalystės (JK) Biobanko projektas, kuriame kaupiami įvairūs pacientų sveikatos duomenys, dažnai pasitarnauja tyrėjams. Jis buvo pasitelktas ir šį kartą. JK biobanke saugomos maždaug pusės milijono žmonių MRT nuotraukos, darytos per pastaruosius 15 metų.

Štai, ką padarė tyrėjai:

– atliko papildomas 401 savanorio MRT nuotraukas, kurių padarymo metu po persirgimo vidutiniškai buvo praėję 4,5 mėnesio, 96 proc. tirtųjų pasireiškė lengva COVID-19 ligos forma;

– atliko papildomas 384 savanorių, kurie koronovirusu sirgę nebuvo, MRT nuotraukas.

Štai, ką tyrėjai sužinojo:

– COVID-19 liga sirgusiųjų bendras smegenų dydis sumažėjo nuo 0,2 iki 2 proc.;

– taip pat sumažėjo pilkosios medžiagos kiekis smegenų srityse, susijusiose su uosle ir atmintimi;

– tiems, kurie neseniai pasveiko nuo COVID-19, buvo šiek tiek sunkiau atlikti sudėtingas protines užduotis.

Tačiau tyrėjai dar nežino, ar pokyčiai yra negrįžtami, jie turi ilgalaikės įtakos žmogaus sveikatai ir gerovei.

„Privalome nepamiršti, kad smegenys iš tikrųjų yra plastiškos – tai reiškia, kad jos gali išgyti pačios – todėl yra tikrai didelė tikimybė, kad laikui bėgant žalingas infekcijos poveikis sumažės“, – sakė profesorius G.Douaudas.

Didžiausias pilkosios medžiagos praradimas buvo su uosle susijusiose smegenų srityse, tačiau neaišku, ar virusas tiesiogiai puola šį regioną, ar ląstelės tiesiog miršta, nes nėra aktyviai naudojamos ligos laikotarpiu, kai žmogus praranda uoslę.

Taip pat nežinoma, ar šią žalą sukelia visi viruso variantai.

MRT nuotraukos darytos dar tuomet, kai labiausiai išplitusi tebebuvo koronaviruso alfa atmaina, o kvapo ir skonio praradimas buvo pagrindiniai infekcijos simptomai.

Tačiau šiuo metu dominuojančia omikron atmaina užsikrėtę žmonės dėl prarastos uoslės ar skonio skundžiasi ženkliai rečiau.

Parengta pagal BBC news inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.