Reabilitacijos gydytojas A. Balčius: „Vienybė tarp dvasinio ir fizinio kūno turi būti“

Žmonija visais laikais stengėsi pasitelkti natūralius gydomuosius išteklius ne tik siekiant atsigauti po sunkių ligų ar traumų, bet ir saugant bei puoselėjant sveikatą.

Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Arvydas Balčius<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Arvydas Balčius<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-03-18 13:11

Laidoje „Sveikas rytojus“ fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas Arvydas Balčius pasakojo, jog apie sanatorinį gydymą pirmosios užuominos randamos net nuo faraonų laikų.

„Rašytiniuose šaltiniuose randama, kad žmonės vykdavo į tas vietas, kur yra gydomosios žemės. Tai buvo purvas kartu su terminiais šaltiniais. Po daug metų, sekantis etapas buvo kurortinis gydymas. Pasak pirmųjų šaltinių, pačio pirmojo kurorto sąvoka buvo minima Graikijoje. Žmonės ten atvažiuodavo ir leisdavo laiką prie terminio ežero, kuriame buvo purvo, jis buvo naudojamas gydymui. Kurorto svečiai pastebėjo, kad šiluma padeda. Žiūrint dar toliau, turėtume nusikelti ir į Senovės Romą“, – pasakojo „Eglės sanatorijos“ direktorius medicinai, gydytojas A. Balčius.

Senovės Roma garsėjo savo pirtimis, baseinais, net ir dideliais aikštynais, kuriuose būdavo užsiiminėjama fizine kultūra. Gydytojas pasakojo, kad Romos laikų civilizacijai buvo labai svarbus ir žmogaus psichologinis komfortas bei proto lavinimas.

„Labai svarbus yra fizinio, dvasinio ir protinio kūno vienybės suvokimas. Žvelgiant į žmonijos istoriją, visada vyko karai, kurių metu būdavo labai daug sužeistų žmonių, kareivių, kuriais reikėjo pasirūpinti, todėl buvo pradėti įrenginėti specialūs centrai, kur pacientai galėtų, kaip ir šiais laikais, reabilituotis“, – pasakojo fizinės medicinos ir reabilitacijos gydytojas.

Būtent tokiais atvejais labiausiai gelbėdavo reabilitacija. Sanatorinis gydymas padėdavo tiek po sunkių traumų, ligų, tiek po infekcinių epidemijų. Po antro pasaulinio karo sanatorijų poreikis pasaulyje išaugo itin stipriai.

„Žmonės turėjo sveikatos problemų, sužeidimų, juos reikėjo atstatyti ir pagydyti. Dabartinė medicininė reabilitacija ir yra išaugusi iš sanatorinio kurortinio gydymo. Gražiai susiklostė, kad mūsų sanatorija visą laiką buvo sanatorinio kurortinio gydymo įstaiga, kurioje visada buvo rūpinimąsi pacientais, jų sveikata, darbingumu“, – dalinosi gyd. A. Balčius.

Žmogaus sveikatos puoselėjimui sanatorijose yra taikomi įvairūs fizikiniai faktoriai. Tai ir terminiai vandenys, ir iš tam tikro žemės sluoksnio iškasamas purvas, pušynų oras, net šviesa, magnetiniai laukai ar elektra. Modernių technologijų dėka šie faktoriai yra naudojami labai tikslingai.

„Senovėje, gydant elektra, į statinę būdavo įleidžiami keli elektriniai unguriai. Žmogų, kenčiantį nuo nugaros skausmų, sodindavo į „bačką“ ir įleistas ungurys jį „pakratydavo“. Pacientams tai padėdavo, tad buvo taikomas toks gydymo būdas“, – pasakojo gydytojas.

Gydytojas A. Balčius pasakojo, jog elektra – tai natūralus, gamtoje sutinkamas reiškinys. Medikas atskleidė, jog elektrą pritaikius, sureguliavus stiprumą, trukmę, intensyvumą ir atitinkamai suformulavus specifinius elektros impulsus, vien tik naudojant elektros srovę galima ją pritaikyti nuskausminimui, kraujotakos gerinimui arba raumenų atstatymui, masės auginimui.

Medicinos aktualijų ir sveikatos laida „Sveikas rytojus“ – sekmadieniais, 12 valandą per TV8!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.