Gydytojas perspėjo dėl įpročio per ilgai užsibūti tualete: šis veiksmas lemia nemalonią ligą

Atvirai kalbėti apie hemorojaus ligą net ir šiais laikais gali būti ganėtinai sudėtinga. Medikai sako, kad kalbant apie šią ligą svarbu išlipti iš komforto zonos ir suprasti, kad su šia bėda kovojame ne vieni. Kaip gydomas hemorojus ir kokie simptomai lemia, jog laikas kreiptis į specialistus? Į šiuos klausimus „Sveikatos ekspertų“ laidoje atsakė abdominalinės chirurgijos gydytojas Tomas Poškus.

Gydytojas sako, kad labai ilgas sėdėjimas tualete lemia hemorojų.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas sako, kad labai ilgas sėdėjimas tualete lemia hemorojų.<br>lrytas.lt koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2022, 10:34 AM

– Kas yra hemorojus?

– Apibrėžimas aiškus – tai normaliių išangės srities audinių padidėjimo sukelti simptomai. Tie simptomai – kraujavimas, mazgų iškritimas ir kraujagyslinių tarpų trombozė.

– Dažnai šia liga sergantys žmonės apie ją kalbėti drovisi. Ką jie turėtų žinoti?

– Gerai pastebėjote. Visi viešuose pokalbiuose skundžiasi, kad skauda širdį, kosti, o apie hemorojų paprastai neužsimena, vengia apie tai kalbėti.

Svarbu žinoti, kad nėra gėdinga kreiptis į gydytoją. Ypatingai pajutus rimtesnius simptomus, mes neturėtume galvoti apie drovumą, o apie sveikatos, kartais net gyvybės išsaugojimą.

Kokie tie pavojingi simptomai. Vienas iš rimčiausių yra kraujo pasirodymas tuštinantis. Ypatingai, jei tai yra ne šviesus raudonas kraujas, o toks tamsesnis, juodos ar tamsiai raudonos spalvos kraujas, ypač jei jis yra susimaišęs su išmatomis.

Tai yra vienas iš simptomų, kuris turėtų sakyti, kad nereikia jokių drovumų ir svarstymų, tikrai laikas kreiptis į gydytoją.

Kitas simptomas – staiga pasikeitęs tuštinimosi pobūdis. Jis nebūtinai susijęs su hemorojumi, bet žmogus gali sieti, kad ten yra mazgeliai, galvoti, kad tai yra hemorojus ir gydytis privačiuose pokalbiuose. Tai būtų neteisingas veiksmas. Tokiu atveju būtinai reikėtų pasitikrinti.

Trečias dalykas – išangės srityje atsiradę dariniai, kurių anksčiau nebuvo. Dažniausiai tai yra nepiktybinis dalykas. Bet pasirodyti gydytojui vertėtų, kad nebūtų užleista kartais ir negera liga. Svarbiausias akcentas, kad ne tiek pats hemorojus yra pavojingas, kiek kartais pavojingos ligos bando apsimesti hemorojumi.

Žmogus tų pavojingesnių ligų simptomus nurašo hemorojui. Todėl uždelsiama laiku diagnozuoti ir tinkamai gydyti.

– Kaip išsivysto ši liga? Kas ją lemia?

– Neturime vieno tokio veiksnio, kuris sukelia hemorojų, arba lemia, kad jie niekada neatsiras. Kaip minėjau, pagrindinis hemorojaus veiksmas – išangės audinių nusileidimas žemyn. Jis gali būti dėl kelių priežasčių.

Viena, kada žmonės turi įgimtą jungiamojo audinio silpnumą, galbūt silpnesnį kolageno tipą. Tuomet hemorojinis audinys blogiau fiksuojasi ir leidžiasi. Matome šeimyninius atvejus, kai tėtis, mama ir močiutė turi tas pačias bėdas.

Tačiau praktiškai mes žymiai dažniau susiduriame su kita situacija, kai kaltas ne įgimtas audinio silpnumas, o labai didelė jėga, kuri stumia tą tiesiosios žarnos apačią žemyn. O ta jėga daugiausiai yra sukuriama tuštinimosi arba sėdėjimo tualete metu.

Šiais laikais žmogus dažniausiai pasiima mobilųjį telefoną ir kol jo neperžiūri, tol neatsikelia. O tuo metu, kai sėdima, išangės srityje sukuriamas labai didelis žemyn nukreiptas slėgis, kuris stumia audinius žemyn.

Po to hemorojinis audinys pritvinksta kraujo ir žarna pradeda jausti, kad ten yra kažko, ką reikia stumti žemyn. Gaunasi užburtas ratas ir po truputį atsiranda hemorojaus audinių iškritimas.

Sakyčiau, kad kieti viduriai, kai reikia labai stipriai stangintis, kad būtų išstumtas žarnos turinys ir labai ilgas sėdėjimas tualete – du pagrindiniai veiksniai, kurie lemia hemorojaus atsiradimą.

– Kokią įtaką hemorojui turi amžius ir lytis?

– Hemorojus žymiai dažniau yra jaunų žmonių liga. Galbūt dėl to, kad vyresni žmonės turi kitų, rimtesnių bėdų ir hemorojus tarsi pasitraukia šalin. Galbūt dėl to, kad jauname amžiuje ligos simptomai labai trukdo įprastam gyvenimui. Sakyčiau, kad dauguma pacientų yra jaunesnio arba vidutinio amžiaus.

Pagal statistiką moterys ir vyrai hemorojumi serga panašiai. Bet moterys turi papildomą rizikos veiksnį – nėštumą ir gimdymą. Dėl jų labai dažnai atsiranda įvairūs hemorojaus simptomai arba jų paūmėjimai.

Buvome atlikę stebėjimo klinikinį tyrimą ir nustatėme, kad apie 40 proc. moterų nėštumo metu atsiranda vienokie ar kitokie hemorojaus simptomai.

Visą pokalbį peržiūrėti galite čia:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.