Kaip sustiprinti nugaros raumenis ir atsikratyti lėtinių skausmų?

Skaičiuojama, kad daugiau nei pusė suaugusiųjų asmenų jaučia lėtinius nugaros skausmus. Tai iš tiesų labai didelė problema, nes nugaros skausmai kenkia normaliai gyvenimo kokybei, o kai kuriais atvejais sukelia net ir psichologinių problemų.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 19, 2022, 7:00 AM

Viena iš svarbiausių lėtinių nugaros skausmų priežasčių – nugaros raumenų silpnumas. Tad duokite nugaros raumenims daugiau darbo ir kasdien jausitės žvalesni, laimingesni, darbingesni ir, svarbiausia, sveikesni!

Fizinis aktyvumas – „vaistas“ nuo nugaros skausmų

Daugybė asmenų iš karto pagalvos, kad specialiems pratimams tiesiog neturi laiko. Tačiau ar pasikeistų nuomonė patvirtinus, kad kasdien užtrunkant vos po 10-15 minučių ir atliekant pratimus dar lovoje arba šalia jos, galima pasiekti puikių ir džiuginančių rezultatų? Gerai savijautai svarbus ne tik reguliarus fizinis aktyvumas, bet ir kokybiškas miego čiužinys, ergonomiška darbo vieta, daromos pertraukėlės.

Keturi pratimai, kurie padės sustiprinti nugaros raumenis

Pateikiame Jums keturis paprastus pratimus, kuriuos galite atlikti ryte, dar gulėdami lovoje. Žinoma, čiužinys turėtų būti pakankamai kietas. Apskritai, pernelyg minkštas, „išgulėtas“, nekokybiškas čiužinys taip pat gali būti tikroji lėtinių nugaros skausmų priežastis. Taigi – pirmyn! Šie keturi nugaros raumenis stiprinantys pratimai visai nesudėtingi. Tegul jie tampa Jūsų kasdienės rutinos dalimi ir geresnės savijautos priežastimi.

Pirmas pratimas – važiavimas dviračiu

Atsigulkite ant nugaros ir rankas ištieskite prie klubų. Pakelkite kojas ir sukite jomis ratus, tarsi mintumėte įsivaizduojamą dviratį. Kartokite šį pratimą 3-5 kartus po 15-20 sekundžių.

Antras pratimas – kojų kėlimas

Atsigulkite ant nugaros ir rankas ištieskite prie klubų. Pakelkite kojas stačiu (90 laipsnių) kampu. Leiskite žemyn po vieną koją paeiliui, taip grįždami į pradinę padėtį. Kartokite pratimą po 3-5 kartus, atlikdami po 10-15 nusileidimų kiekvienai kojai.

Trečias pratimas – klubų kėlimas

Atsigulkite ant nugaros ir rankas ištieskite prie klubų. Sulenkite kojas stačiu (90 laipsnių) kampu ir atsiremkite pėdomis į čiužinį. Tuomet lėtai kelkite klubus į viršų ir lėtai juos nuleiskite (kėlimo ir nuleidimo metu reikėtų įtempti raumenis). Pratimą kartokite 3-5 kartus po 10-15 pakėlimų.

Ketvirtas pratimas – lentos imitavimas

Šis pratimas pripažįstamas kaip vienas geriausių būdų, padedančių sutvirtinti įvairias kūno raumenų grupes. Remkitės į čiužinį kojų pirštais ir dilbiais ir nuo 30 iki 60 sekundžių stenkitės išlaikyti kūną vienoje linijoje. Laikydami kūną vienoje linijoje įtempkite ne tik nugaros, bet ir pilvo raumenis. Kartokite pratimą 3-5 kartus. Šiam pratimui reikia praktikos ir kantrybės, tačiau tai labai geras būdas įvairiapusiškai stiprinti kūną.

Greita pagalba nuo ūminio nugaros skausmo

Jei kamuoja silpnas ar vidutinio stiprumo nugaros skausmas, tuomet rekomenduojamomis dozėmis galima išgerti nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU), pavyzdžiui, deksketoprofeno (Dolmen).

Dolmen yra vaistas skausmui malšinti, priklausantis būtent NVNU grupei. Dolmen vartojamas trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui, tokiam kaip raumenų, sąnarių ir kaulų skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.