Dažnai jaučiate troškulį? Tai gali būti klastingos ligos signalas

Sergančiųjų 2 tipo diabetu kraujyje cirkuliuoja per didelis cukraus kiekis. Atpažinus ankstyvus šios lėtinės ligos požymius, galima greičiau gauti gydymą ir laiku pakeisti gyvenimo būdą, o tai sumažina sunkių komplikacijų riziką.

Troškulys<br>123rf nuotr.
Troškulys<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Nuovargis<br>123rf nuotr.
Sutrikusi rega<br>123rf nuotr.
Sutrikusi rega<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 15, 2022, 8:15 PM

Diabetas išsivysto palaipsniui, o ankstyvosiose stadijose simptomai gali būti lengvi. Todėl daugelis žmonių gali nesuprasti, kad serga diabetu.

Galimi ankstyvi 2 tipo diabeto simptomai:

1. Dažnas šlapinimasis

Kai cukraus kiekis kraujyje yra aukštas, inkstai bando pašalinti cukraus perteklių filtruodami jį iš kraujo. Dėl to žmogus gali jausti padažnėjusį poreikį šlapintis, ypač naktį.

2. Troškulio jausmas

Dėl dažno šlapinimosi, kuris yra būtinas norint pašalinti cukraus perteklių iš kraujo, organizmas gali netekti papildomo vandens. Laikui bėgant tai gali sukelti dehidrataciją ir didesnį troškulio jausmą nei įprastai.

3. Nuolatinis alkis

Sergantieji cukriniu diabetu dažnai negauna pakankamai energijos iš maisto, kurį valgo.

Virškinimo sistema skaido maistą į paprastą cukrų, vadinamą gliukoze, kurią organizmas naudoja kaip energijos šaltinį. Žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu, sutrinka gliukozės patekimas iš kraujotakos į kūno ląsteles.

Todėl 2 tipo cukriniu diabetu sergantys žmonės dažnai jaučiasi alkani, nepaisant to, kiek daug jie valgė.

4. Nuovargis

2 tipo cukrinis diabetas gali turėti įtakos žmogaus energijos lygiui ir sukelti įvairaus laipsnio nuovargį. Jis, kaip ir alkio jausmas, atsiranda dėl nepakankamos cukraus apytakos tarp kraujotakos ir kūno ląstelių.

5. Neryškus regėjimas

Cukraus perteklius kraujyje gali pažeisti smulkias akių kraujagysles, o tai gali pakenkti regėjimui. Neryškus matymas gali atsirasti vienoje arba abiejose akyse, taip pat gali ir išnykti bei vėl grįžti.

Jei cukriniu diabetu sergantis asmuo negauna gydymo, šių kraujagyslių pažeidimai gali tapti sunkesni ir ilgainiui gali atsirasti išsivystyti nuolatinis regos suprastėjimas

6. Žaizdos gyja lėtai

Didelis cukraus kiekis kraujyje gali pažeisti organizmo nervus ir kraujagysles, o tai gali sutrikdyti kraujotaką. Dėl to net maži įpjovimai ir žaizdos gali gyti savaites ar mėnesius. Lėtas žaizdų gijimas taip pat padidina infekcijų riziką.

7. Galūnių dilgčiojimas, tirpimas arba skausmas

Gliukozės perteklius kraujyje gali paveikti kraujotaką ir pažeisti organizmo nervus. Žmonėms, sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu, tai gali sukelti skausmą, dilgčiojimo ar tirpimo pojūtį rankose ir kojose.

8. Tamsios dėmės ant odos

Patamsėjusios odos dėmės, susidarančios ant kaklo, pažasties ar kirkšnių raukšlių, taip pat gali reikšti didesnę diabeto riziką.

Ankstyvos diagnostikos svarba

Laiku atpažinus ankstyvus 2 tipo diabeto požymius ir nustačius ligą gydytojas gali paskirti gydymą, kuris padeda išvengti tolesnių ligos komplikacijų. Tinkamas gydymas bei gyvenimo būdo pokyčiai, cukraus kiekio kraujyje kontrolė gali labai pagerinti žmogaus sveikatą ir kasdienę jo savijautą.

Be gydymo, nuolatinis aukštas gliukozės kiekis kraujyje gali sukelti sunkių ir kartais gyvybei pavojingų komplikacijų, įskaitant:

– širdies ir kraujagyslių sistemos ligos;

– nervų pažeidimas arba neuropatija;

– pėdų problemos;

– inkstų pažeidimai, dėl kurių žmogui gali prireikti dializės;

– akių ligos;

– erekcijos sutrikimai.

Norint išvengti šių komplikacijų, labai svarbu valdyti cukraus kiekį kraujyje. Kuo ilgiau cukraus kiekis kraujyje išlieka nekontroliuojamas, tuo didesnė įvairių organizmo sistemų komplikacijų rizika.

Pagrindiniai 2 tipo diabeto rizikos veiksniai:

– vyresnis nei 45 metų amžius;

– pasyvus gyvenimo būdas;

– antsvoris ar nutukimas;

– netinkama mityba;

– paveldimumas.

Parengta pagal „Medical News Today“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.