Paprasti patarimai lengvesnėms kojoms

Šiltėjant orams norisi dėvėti vis atviresnius drabužius. Tačiau ką daryti, jei kojos išvagotos mėlynomis venomis? Kaip gyventi, kad kojų skausmas, tinimas ir nuovargis taip stipriai netrikdytų gyvenimo kokybės?

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 5, 2022, 2:38 PM, atnaujinta Jun 6, 2022, 10:03 AM

Pateikiame jums kelis paprastus, bet labai naudingus patarimus, padėsiančius savo dieną pradėti lengvesnėmis kojomis.

Pasidomėkite, ar jūsų šeimoje kas nors serga venų varikoze

Kadangi venų vožtuvų nepilnavertiškumas daugeliu atvejų yra paveldimas, būtinai pasidomėkite, ar kas nors iš Jūsų artimųjų serga venų varikoze.

Pasidomėjimas šeimos ligos istorija padeda suprasti galimas ligos priežastis – tai svarbūs namų darbai prieš specialisto konsultaciją.

Apžiūrėkite savo kojas

Ar ant savo kojų pastebite sutrūkinėjusių kapiliarų, mėlynų venų voratinklių, išsiplėtusių venų, netgi guzelių ar odos pigmentacijos pasikeitimų?

Tai gali būti ženklai, kad sergate venų varikoze. Gali būti, kad jums būtina kraujagyslių chirurgo konsultacija.

Dėvėkite kompresines kojines

Kol ne per karšta, dėvėkite kompresines kojines, kurios padeda gerinti veninę kojų kraujotaką ir mažinti tokius nemalonius simptomus kaip kojų tinimas, skausmas, nuovargis, odos tempimas, kojų sunkumas.

Profilaktines kompresines kojines galite išsirinkti patys, o gydomąsias padės išsirinkti šios srities specialistas.

Geriausia, kai reikiamą terapinių kompresinių kojinių klasę parenka kraujagyslių chirurgas – tuomet galėsite būti tikri, kad pėdkelnės padeda valdyti lėtinę venų kraujotakos ligą.

Nepamirškite judėti

Dirbate sėdimą arba stovimą darbą ir mažai judate? Tokios sąlygos gali labai reikšmingai paspartinti lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo vystymąsi.

Nepamirškite darbo metu daryti pertraukėlių – bent po penkias minutes per valandą aktyviau pasivaikščiokite, pamankštinkite kojas.

Labai naudinga ir venų netraumuojanti fizinė veikla, pavyzdžiui, aktyvesnis pasivaikščiojimas, plaukiojimas baseine, vandens mankšta.

Sportuokite bent po 45 minutes 3 – 4 kartus per savaitę. Venkite didelių svorių kilnojimų, aktyvios aerobikos ir panašios sportinės veiklos – ji gali papildomai traumuoti ir taip pažeistas kojų venas.

Valgykite daugiau flavonoidų ir vitaminų turinčių vaisių bei daržovių

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad flavonoidai – biologiškai aktyvios medžiagos, kurioms būdingas antioksidantinis poveikis – padeda stiprinti smulkiųjų kraujagyslių sieneles, mažinti jų pralaidumą ir tuo pačiu lengvinti tokius nemalonius simptomus kaip kojų tinimas, skausmas, nuovargis, odos tempimas ir t.t.

Valgykite daugiau ryškių ir šviežių vaisių bei daržovių – tai bene geriausi augalinių flavonoidų šaltiniai.

Be to, dažnesnis vaisių ir daržovių valgymas padės išvengti vidurių užkietėjimo, kuris gali dar labiau apsunkinti normalią veninę kojų kraujotaką.

Išmėginkite dideles heparino natrio druskos koncentracijas turinčius gelius

„Lioton“ gelis – tai vaistinis preparatas, kurį naudinga turėti ir rankinėje, ir biuro stalčiuje, ir miegamojo spintelėje. Jis ypatingas tuo, kad lengvai susigeria, netepa drabužių bei maloniai kvepia.

„Lioton“ gelyje esanti didelė heparino natrio druskos koncentracija padeda greitai susigrąžinti kojų lengvumą.

Be to, jis gerina mikrocirkuliaciją ir mažina kojų tinimą bei su juo susijusius nemalonius pojūčius.

Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.