Perregima suknele pasirodęs modelis aiškiai parodė, kuo serga: klastinga liga – neišgydoma

Po perregima suknele – insulino pompa. Tai pavyzdys, kaip galima sėkmingai valdyti klastingą ligą. Kai į Niujorko Metropolitano muziejuje surengtą „Met Gala“ puotą atvyko britų supermodelio Kate Moss (48 m.) dukra modelis Lila Moss Hack (19 m.), buvo aišku, kuo ji serga.

Lila Moss serga cukriniu diabetu.<br>Scanpix nuotr.
Lila Moss serga cukriniu diabetu.<br>Scanpix nuotr.
Lila Moss (kairėje) su mama Kate Moss.<br>Scanpix nuotr.
Lila Moss (kairėje) su mama Kate Moss.<br>Scanpix nuotr.
Kate Moss (kairėje) ir Lila Moss.<br>Scanpix nuotr.
Kate Moss (kairėje) ir Lila Moss.<br>Scanpix nuotr.
Kate Moss (kairėje) ir Lila Moss.<br>Scanpix nuotr.
Kate Moss (kairėje) ir Lila Moss.<br>Scanpix nuotr.
Lila Moss serga cukriniu diabetu.<br>Scanpix nuotr.
Lila Moss serga cukriniu diabetu.<br>Scanpix nuotr.
L.Radzevičienė: „1-ojo tipo diabeto pradžia būna staigi, o 2-ojo tipo diabetas neturi aiškios pradžios, todėl sergantieji gali netgi nežinoti, kad serga.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
L.Radzevičienė: „1-ojo tipo diabeto pradžia būna staigi, o 2-ojo tipo diabetas neturi aiškios pradžios, todėl sergantieji gali netgi nežinoti, kad serga.“<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 29, 2022, 11:24 AM

Nors deimantais puoštas drabužis prigludo prie Lilos kūno, manekenės gerbėjams labiau rūpėjo ne jos figūra.

Ant merginos kairiojo klubo buvo matoma insulino pompa, o ant dešinės rankos – prietaisas, fiksuojantis gliukozės kiekį kraujyje.

Nors prie L.Moss Hack nuotraukų nebuvo paminėta medicininė įranga, interneto komentaruose portalų skaitytojai ją vadino sektinu pavyzdžiu ir dėkojo už atstovavimą diabetu sergančiųjų bendruomenei.

Apie tai, kodėl be insulino pompos ir gliukozės daviklio neiškelia kojos iš namų, L.Moss Hack yra kalbėjusi viešai.

„Su savimi visuomet turiu cukraus tablečių, jei cukraus kiekis sumažėtų. Sergu cukriniu diabetu, todėl turiu nešioti insulino pompą. Visa tai labai svarbu turėti kartu“, – pripažino Lila, britų supermodelio K.Moss ir Urugvajuje gimusio Jeffersono Hacko (50 m.), įkūrusio nepriklausomos žiniasklaidos įmonę „Dazed Media“, duktė.

Neseniai 19-metė manekenė socialiniuose tinkluose paskelbė nuotrauką, kurioje ji vilki „Versace“ šilkinę suknelę, avi aukso ir juodos spalvos aukštakulnius, laiko nedidelę piniginę ir taip pat nešioja ant žasto uždėtą „Libre“ prietaisą, kuris nuolat stebi gliukozės kiekį.

Ant L.Moss Hack kūno medicinos prietaisai pastebimi jau ne pirmą kartą.

2020-ųjų Milano mados savaitėje pasirodžiusi manekenė taip pat sugebėjo atkreipti į save dėmesį turėdama gliukozės matavimo jutiklį.

Tokie jutikliai padeda cukriniu diabetu sergantiems žmonėms stebėti gliukozės kiekį kraujyje ir valdyti šią ligą, o insulino pompa – laiku susileisti šio medikamento.

Cukrinis diabetas yra viena labiausiai pasaulyje paplitusių neinfekcinių ligų, kai dėl sutrikusios hormono insulino funkcijos gliukozė nepatenka į ląsteles, ima kauptis kraujyje ir sukelia ląstelių badą.

Šią ligą lemia daug rizikos veiksnių: nutukimas, netinkama mityba, žalingi įpročiai, fizinio aktyvumo stoka, paveldimumas.

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė, gydytoja endokrinologė Lina Radzevičienė patikino, kad yra ne viena priežastis, kodėl išsivysto cukrinis diabetas.

– Su kokiais sunkumais susiduria žmonės, kuriems nustatytas 1-ojo tipo diabetas?

– Tokio tipo cukriniu diabetu susergama jauname amžiuje, dažniausiai iki 20–25 metų, bet gali pasitaikyti atvejų ir vėlesniame amžiuje – iki 40 metų.

Tai jaunų žmonių liga, dėl kurios pasikeičia gyvenimo kokybė. Sergantieji turi stebėti gliukozės kiekį kraujyje, priklausomai nuo suvartojamų angliavandenių kiekio su maistu ir fizinio aktyvumo, turi apskaičiuoti leidžiamo insulino dozes. Jauni žmonės turi išmokti prisijaukinti ligą, nes ji neišgydoma.

– Kodėl sakoma, kad 1-ojo tipo diabetas būna kaip perkūnas iš giedro dangaus?

– Tai autoimuninė liga, sukelianti beta ląstelių irimą kasoje. Kasa negrįžtamai praranda gebėjimą gaminti insuliną. Polinkį sirgti šia liga lemia ir genai – nustatyti tam tikri genų žymenys, kuriuos turintys žmonės susiduria su didesne grėsme susirgti 1-ojo tipo diabetu.

Yra duomenų, kad sirgti šia liga didesnę riziką turi kūdikiai, kurie buvo pernelyg trumpai žindomi krūtimi, anksti pradėti maitinti karvės pienu, turėjo mažesnį vitamino D kiekį kraujyje.

Kadangi 1-ojo tipo diabetas yra autoimuninė liga, žmogaus organizme gaminasi antikūnai, kurie elgiasi kaip priešo kareiviai ir atakuoja kasą. Yra žinoma, kad antikūnų kiekis būna padidėjęs organizme dar ligai neišsivysčius.

Antikūnai lemia endokrininės kasos dalies uždegimą – insulinitą. Jie suardo kasos Langerhanso saleles, todėl laipsniškai mažėja insulino gamyba. Kai insulino organizme sumažėja, didėja gliukozės kiekis kraujyje, nes ji negali patekti į ląsteles.

Kai ląstelėms pritrūksta energinės medžiagos, žmogus jaučia silpnumą, jo organizmas pradeda naudoti riebalus ir baltymus kaip energijos šaltinį, todėl mažėja kūno svoris, ryškėja klinikiniai simptomai.

Kadangi skaidomi riebalai, pasigamina medžiagų, kurios vadinamos ketoniniais kūnais, kurie patenka į kraują ir šalinami su šlapimu. Vystosi procesai, kurie atveda prie diabetinės ketoacidozės. Tai gyvybei pavojinga būklė.

1-ojo tipo diabeto pradžia būna staigi, simptomai ryškūs. 2-ojo tipo diabetas, kuris būdingas vyresnio amžiaus žmonėms, neturi aiškios pradžios, todėl sergantieji gali net nežinoti, kad serga.

Simptomai būna neryškūs arba jų nebūna, todėl dažnai 2-ojo tipo diabetas nustatomas profilaktinių tyrimų metu.

Blogai gyjančios žaizdos, grybelinės infekcijos, ypač genitalijų srityje, prastas regėjimas leidžia įtarti diabetą. Netgi irzlumas, nemiga, lėtinis nuovargis gali būti siejami su 2-ojo tipo diabetu.

– Lietuvos sveikatos mokslų universitetas pasiūlė projektą, padedantį išsaugoti regėjimą. Kuo jis gali būti naudingas sergant diabetu?

– Projektas „PerDiRe“ skirtas diabetinės retinopatijos patikrai ir stebėsenai taikant automatizuotą akių dugno vaizdų analizę ir dirbtinį intelektą. Šis projektas remiamas Europos Sąjungos lėšomis, bendradarbiaujama su Latvijos, Estijos, Norvegijos mokslininkais.

Projekto tikslas – sukurti naują dirbtiniu intelektu pagrįstą diabetinės retinopatijos rizikos algoritą, kuris būtų įtrauktas į rutininę sergančiųjų priežiūrą.

Diabetas sukelia daug komplikacijų, nes nukenčia įvairūs organai, ši liga gali pažeisti tiek smulkiąsias, tiek stambiąsias kraujagysles.

Vieniems žmonėms labiau ryškėja akių pažeidimai, kitiems – inkstų kraujagyslių pažeidimai, lydimi inkstų funkcijos nepakankamumo, kai gali prireikti dializės ar netgi donoro inksto persodinimo.

Dėl kraujagyslių pažeidimo gali sutrikti jutimai, atsirasti nejautra, taip pat atsiverti žaizdos kojose ar net susiformuoti gangrena.

Dėl cukrinio diabeto žmogus gali apakti, nes vystosi sudėtinga komplikacija retinopatija. Tai akių tinklainės pažeidimas – ima formuotis naujos nevisavertės kraujagyslės. Diabetinė retinopatija yra viena svarbiausių darbingo amžiaus žmonių aklumo priežasčių.

Todėl svarbu kuo anksčiau atpažinti diabeto komplikacijas. Bėda ta, kad vystantis diabetinei retinopatijai iš pradžių sergantysis gali nieko nejusti. Kai regėjimas pablogėja, liga jau gali būti pažengusi.

Dėl šios priežasties mūsų projekto pagrindinis tikslas yra sukurti šiuolaikinį ankstyvos diabetinės retinopatijos diagnostikos modelį.

Į projektą įtraukiame sergančiuosius tiek 1-ojo tipo, tiek 2-ojo tipo cukriniu diabetu, atliekame bendrą būklės įvertinimą, genetinius tyrimus, taip pat išsamų oftalmologinį ištyrimą, taikome stebėseną. Dirbtiniu intelektu pagrįstas naujas algoritmas padės kuo anksčiau aptikti pakitimus akių tinklainėje ir išvengti aklumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.