Išmokite lyg maldą: kaip padėti užspringusiam žmogui Kiekviena sekundė – aukso vertės

Pirmadienį daugelį sukrėtė netikėta žinia. Prodiuserė, komercinių klipų kūrėja Rūta Mikalauskaitė (37 m.) – komoje. Nelaimė įvyko ketvirtadienį, kai vakarienės metu jauna moteris paspringo maistu. Šiuo metu ji dėl gyvybės kovoja Rashid ligoninėje Dubajuje, Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Heimlicho manevras<br>123rf nuotr.
Heimlicho manevras<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 12:24 PM, atnaujinta May 31, 2022, 9:10 PM

Užspringus užsiveria kvėpavimo takai

Šis skaudus įvykis – įspėjimas, kad nelaimė gali užklupti pačiu netikėčiausiu metu. Tokiu atveju kiekviena sekundė tampa aukso vertės, o skubūs gaivinimo veiksmai gali išgelbėti nuo tragiškų padarinių.

Pagalbos planas priklauso nuo to, ar žmogaus užspringimas yra dalinis, ar visiškas.

„Dalinio užspringimo metu žmogus kosėja, yra tikimybė atkosėti maistą, kažką kuo jis užspringo. O visiško užspringimo metu žmogui užsiveria kvėpavimo takai ir jis gan greitai gali prarasti sąmonę, dėl to mirti. Visiškas užspringimas yra labai pavojingas“, – lrytas.lt sakė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro paramedikas ir paramedikų profesijos mokytojas Tautvydas Bielevičius.

Visiško užspringimo metu žmogus nebegali kalbėti, griebiasi sau už gerklės, kosėti jam nebepavyksta.

„Jeigu yra dalinis užspringimas, žmogus gali kosėti, būtų idealu, kad kažkas pribėgtų prie tokio žmogaus, paklaustų, ar jis užspringo. Jeigu jis sugeba atsakyti, tada reikėtų skatinti kosėjimą, raginti žmogų tai daryti, nes kosėjimas tokiu atveju yra pati geriausia svetimkūnio pašalinimo priemonė“, – paaiškino T.Bielevičius.

Dalinio užspringimo metu jokiu būdu netrankykite kosėjančiam per nugarą, nes taip galite jam pakenkti.

Kiekviena sekundė – aukso vertės

„Visiško užspringimo atveju palenkite žmogų į priekį ir atlikite 5 smūgius į tarpumentę. Jei tai nepadeda atspringti, tuomet taikome Heimlicho manevrą.

Jeigu žmogus neatspringsta, veiksmų seka kartojama: vėl 5 smūgiai į tarpumentę, vėl Heimlicho manevras. Jei žmogus praranda sąmonę, tuomet pradedame pradinį gaivinimą“, – sakė paramedikas.

Jis akcentavo, kad pagalba užspringusiajam turi būti teikiama, kiek įmanoma skubiau, nes svarbi kiekviena sekundė.

„Visiškas užspringimas – labai pavojinga būklė. Jei mes nieko nedarysime, o pirmiausia kviesime greitąją pagalbą, bus prarandamas labai brangus laikas. Pirmiausia bandome padėti ir tik tuomet, jei yra daugiau aplinkinių žmonių, jie gali kviesti greitąją“, – pabrėžė T.Bielevičius.

Kaip suteikti pirmąją pagalbą užspringusiam žmogui galite pamatyti šiame vaizdo įraše:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą