Priešlaikinė ejakuliacija gali būti sėkmingai gydoma

Priešlaikinė ejakuliacija – ar teko girdėti tokį terminą? O ar žinote, kokios dažniausios ankstyvo sėklos išmetimo priežastys?

Jei vyras suserga prostatitu, priešlaikinė ejakuliacija jį gali pradėti varginti visai netikėtai ir praktiškai kiekvienų lytinių santykių metu, nors anksčiau tokių problemų net nebūta.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jei vyras suserga prostatitu, priešlaikinė ejakuliacija jį gali pradėti varginti visai netikėtai ir praktiškai kiekvienų lytinių santykių metu, nors anksčiau tokių problemų net nebūta.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 3:01 PM, atnaujinta May 31, 2022, 3:02 PM

Pakalbėkime šia tema plačiau, nes dauguma vyrų kalbėti apie ją vengia, nors tai ir būtina.

Mat Lietuvoje ši lytinės sveikatos problema gali kamuoti net apie 20 proc. lytiškai aktyvių vyrų arba kas penktą vyriškosios lyties atstovą. Nesunku pastebėti, kad ji labai plačiai paplitusi, ar ne?

Svarbus psichologinis atspalvis, tačiau jis ne visuomet pats reikšmingiausias

Anksčiau manyta, kad priešlaikinė ejakuliacija arba pernelyg ankstyvas sėklos išmetimas susijęs išimtinai tik su psichologinėmis problemomis, tačiau šiandien jau žinoma, kad labai svarbų vaidmenį gali atlikti ir fiziologiniai procesai, pavyzdžiui, tam tikrų smegenų neuromediatorių (signalo perdavėjų) disbalansas.

Nors vyrai dažnai linkę manyti, kad priešlaikinė ejakuliacija susijusi su patiriamu stresu ir labai greitu gyvenimo tempu bei nuovargiu, reikėtų suprasti, kad tikroji priežastis gali slypėti serotonino nepakankamume.

Žinoma, kad ejakuliacijos (kaip ir erekcijos) procesą kontroliuoja smegenys. Būtent serotoninas atlieka labai svarbų, praktiškai patį svarbiausią vaidmenį ejakuliacijos reflekso „įgyvendinime“, ir būtent jis padeda atitolinti sėklos išmetimo procesą.

Kai serotonino organizme trūksta ir (arba) pakinta normali jo apykaita (tai dažniausiai įgimta), trinka ir normalus ejakuliacijos procesas – paprastai tariant, sėklos išmetimas įvyksta per greitai.

Kartais dėl priešlaikinės ejakuliacijos kaltos ir įvairios ligos

Įgyta priešlaikinė ejakuliacija, kuri pasireiškia bet kuriuo gyvenimo momentu, gali būti susijusi ne tik su dideliu sukrėtimu gyvenime ar labai stipriu nerimu, bet ir su įvairiomis prostatos ligomis, pavyzdžiui, prostatos uždegimu (prostatitu).

Jei vyras suserga prostatitu, priešlaikinė ejakuliacija jį gali pradėti varginti visai netikėtai ir praktiškai kiekvienų lytinių santykių metu, nors anksčiau tokių problemų net nebūta.

Žinotina, kad priešlaikinė ejakuliacija gali pradėti varginti ir dėl kitų organų, pavyzdžiui, skydliaukės, sutrikimų ar dėl kokių nors vartojamų vaistinių preparatų.

Priežasčių gali būti labai daug – kartais jos išnyksta savaime, o kartais prireikia ir specialistų pagalbos. Svarbiausia neleisti problemai įsisenėti, nes tuomet ją gydyti tampa daug sunkiau.

Priešlaikinė ejakuliacija – taip pat sveikatos sutrikimas; jį taip pat reikia gydyti

Priešlaikinė ejakuliacija ne tik reikšmingai sutrumpina lytinio akto trukmę, gali kelti vaisingumo problemų, bet ji daugumai vyrų sukelia ir įvairių negatyvių jausmų.

Vyras pradeda nepasitikėti savimi, nuvertina save, pradeda vengti lytinių santykių. Tai, savo ruožtu, gali prisidėti prie poros santykių problemų ir dar didesnio patiriamo streso. Tačiau yra gerų žinių: priešlaikinė ejakuliacija gali būti gana sėkmingai gydoma skiriant specialių vaistinių preparatų, naudojant varpos jautrumą mažinančius gelius ir tepalus, rankantis prezervatyvus ir pan.

Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, kuris skirtas šiai problemai gydyti. Jis skiriamas pagal aukščiau išvadintus diagnostinius kriterijus. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Kai kuriems vyrams itin naudinga psichoterapija, kitiems labai padeda specialios elgsenos technikos, pavyzdžiui, suspaudimo metodika ar start/ stop metodika, kurios, jei atliekamos taisyklingai, padeda nutolinti lytinio akto baigtį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.