Gydytojai moterį vadina „laimės kūdikiu“: keisti simptomai padėjo nustatyti smegenų auglį

Vieną lapkričio rytą 4 val. nubudusi Lucy Garcia suprato, kad kažkas negerai. Kambarys sukosi, o kairė ranka nutirpusi. 35-erių metų moteris po trijų valandų nepasijautė geriau, tad jos vyras Jasonas apsilankyti vietinio medicinos centro skubios pagalbos skyriuje.

Gydytojams įtarimų sukėlė Lucy kompiuterinės tomografijos tyrimas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Gydytojams įtarimų sukėlė Lucy kompiuterinės tomografijos tyrimas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Gydytojams įtarimų sukėlė Lucy kompiuterinės tomografijos tyrimas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Gydytojams įtarimų sukėlė Lucy kompiuterinės tomografijos tyrimas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 11, 2022, 11:51 AM

Medikai nieko rimto neįtarė, bet dėl nutirpusios rankos atliko kompiuterinės tomografijos tyrimą. Nuotraukos parodė neįprastą vaizdą, bet be magnetinio rezonanso tyrimo (MRT) gydytojai negalėjo pasakyti, ar Lucy turi auglį, ar ją ištiko insultas.

Todėl ji greitosios pagalbos automobiliu buvo išgabenta į St. David's medicinos centrą Ostine (Teksaso valstija, JAV).

„Man nepatiko dėmesys, – prisiminė moteris – Tai negali būti tikra. Jaučiuosi gerai.“

Po papildomų tyrimų Lucy sužinojo, kad jos smilkininėje skiltyje aptiktas smegenų auglys.

Jos simptomai – galvos svaigimas ir rankos tirpimas, kurie abu išnyko – neturėjo nieko bendra su naviku, tačiau jie padėjo gydytojams anksti rasti auglį.

„Tai mane šokiravo. Net dabar tai neatrodo tikra. Atrodo, kad kalbu apie kitą žmogų“, – sako Lucy.

Ji turėjo 2 stadijos smegenų gliomą. Medikai nustatė, kad auglys palengva auga. Jis buvo „padoraus dydžio“, – sakė Lucy neurochirurgas daktaras Hari Tumu iš St. David's medicinos centro.

Gydytojas paaiškino, kad smegenų auglio atsiradimas su genetika nėra susijęs. „Mes nesuprantame, kodėl vieniems žmonėms jis išsivysto, o kitiems – ne“, – H.Tumu.

Kasmet JAV smegenų vėžys diagnozuojamas 25 tūkst. žmonių. Penkerių metų išgyvenamumas skiriasi priklausomai nuo vėžio tipo ir paciento amžiaus. Lucy atveju jis siekia 73 proc., 55-erių sulaukia tik 26 proc. tokių pacientų.

Dažniausiai šie navikai užfiksuojami tol, kol jie nėra tikrai dideli ir sukelia simptomus, sakė H.Tumu.

Simptomai gali būti galvos skausmas, pykinimas ar vėmimas, kojos ar rankos tirpimas arba silpnumas, traukuliai, sąmonės netekimas, asmenybės pasikeitimas, pusiausvyros sutrikimai arba staiga sutrikęs regėjimas.

Per operaciją padėjo gydytojams

Sausio 12 d. medikai išoperavo Lucy auglį. Kompiuterinė tomografija parodė, kad nedidelė dalis jo liko. Gydytojai rizikuoti nenorėjo ir sausio 17 d. atliko dar vieną operaciją.

Operacijos metu moteris nebuvo užmigdyta, nes auglys buvo smegenų dalyje, kuri atsakinga už kalbą. Neurochirurgas liepė Lucy skaičiuoti, atpažinti ekrane rodomas nuotraukas tuo metu, kai buvo šalinamas auglys, norint įsitikinti, kad nepažeidžiama už kalbą atsakinga sritis.

Po to Lucy gavo vaistą, kuris padėjo jai pamiršti operacijos patirtį. Pavyko! Ji atsimena tik tą akimirką, kai pabudo po operacijos.

Dabar auglio vietoje liko plyšys, todėl kas tris mėnesius bus atliekamas MRT tyrimas, kad būtų įsitikinta, ar vėžys neatsinaujino. Po operacijos Lucy nepasireiškė jokie kalbos sutrikimai.

„Ją reikės stebėti visą likusį gyvenimą“, – sakė H.Tumu, bet Lucy pasisekė, kad auglys buvo pastebėtas anksti. Paprastai tai nutinka daug vėliau, kai vėžys būna pasiekęs 4 stadiją, o pacientas sulaukęs 60 metų ar daugiau, aiškina H.Tumu.

Daugiau vilties

Geresnės kokybės MRT leidžia gydytojams anksčiau pamatyti smegenų navikus. Tobulėjanti anestezija reiškia, kad saugiau daryti operacijas, kai pacientas nėra užmigdomas, o nauji instrumentai ir metodai leidžia greičiau, saugesniu ir mažiau invaziniu būdu pašalinti navikus, sakė H.Tumu.

„Pacientai gyvena ilgiau, o metai iš metų atliekami geresni tyrimai“, – sakė jis.

Jis sakė, kad, be operacijos, agresyvesni navikai gydomi chemoterapija, spinduliuote ir net genų terapija, kuri naudoja virusą, kuris užkrečia naviką.

Smegenų auglio nebūtinai turi būti mirties nuosprendis.

„Nenoriu, kad pacientai pasiduotų, nes tikrai nenustosiu dėl jų kovoti“, – sakė H.Tumu.

Ši patirtis išmokė Lucy nežiūrėti neignoruoti jokių simptomų, nedelsti, bet imtis veiksmų.

„Aš esu planuotoja. Visada buvau labai atsargi... Atidėliojau dalykus, kad būčiau jiems labiau pasiruošusi finansiškai.“

Šį mėnesį moteris savo vaikus vežasi į „Disneilendą“.

„Noriu suspėti nuveikti kuo daugiau“, – sakė ji.

Originalų straipsnį su Lucy nuotraukomis rasite „Austin American-Statesman“ arba paspaudę čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.