Ši liga kamuoja vis dažniau: išeitis yra, bet pasistengti teks ir patiems

Nutukimą tapo įprasta vadinti XXI amžiaus rykšte ir vienu didžiausių iššūkių, mat ši problema kamuoja bene kas penktą lietuvį, neaplenkia ir vaikų. Medikai pripažįsta: jų duris pacientai neretai praveria norėdami pasigražinti, tačiau kur kas svarbiau nei estetinė problema – vis prastėjanti nutukusių žmonių sveikata. Ilgai negydomas nutukimas gresia išties rimtomis pasekmėmis.

Nutukimas – liga, turinti netgi atskirą kodą ligų klasifikacijoje, o ne žmogaus apsileidimo pasekmė.
Nutukimas – liga, turinti netgi atskirą kodą ligų klasifikacijoje, o ne žmogaus apsileidimo pasekmė.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 4, 2022, 10:20 AM, atnaujinta Jul 4, 2022, 10:21 AM

Serga panašiai, gydosi skirtingai

Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pilvo chirurgas dr. Donatas Danys patvirtina: priešingai nei įsitikinę daugelis pacientų, nutukimo chirurgų tikslas nėra grožio operacijos, o pagalba sveikatos problemų kamuojamiems žmonėms. Tad skrandžio mažinimo operacija skirta ne tik pakoreguoti svorį, bet ir padėti pacientui išgydyti gretutines, per didelio svorio, sukeltas ligas.

Nutukimas – liga, turinti netgi atskirą kodą ligų klasifikacijoje, o ne žmogaus apsileidimo pasekmė. Pacientas laikomas nutukusiu, jei jo kūno masės indeksas (KMI) didesnis nei 30 kg / m². Jei KMI mažesnis (25 kg / m² ir daugiau) žmogui nustatomas antsvoris.

Medikų kabineto duris dėl nutukimo dažniau praveria moterys nei vyrai, ant operacinio stalo jos taip pat gulasi noriau. Panaši situacija ir užsienyje. Nesenai Kalifornijoje atliktas tyrimas patvirtino, jog moterims atliekama 80 procentų nutukimo (bariatrinių) operacijų, o vyrams – tik 20 procentų, nors JAV vyrų ir moterų nutukimo rodikliai pasiskirsto po lygiai.

Nustatyta, jog moterys tinkamesnės operacijai, jos labiau rūpinasi savo sveikata ir įvaizdžiu.

Dėl nutukimo prastėja gyvenimo kokybė, sunkiau imtis kai kurių veiklų, išauga rimtų gretutinių ligų pavojus – dėl šių priežasčių žmonės įprastai ieško profesionalų pagalbos.

Jei diagnozuotas nutukimas, tačiau nepasireiškė gretutinių ligų, bėgant laikui didėja rizika susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu, gali kamuoti padidėjęs arterinis kraujospūdis, kitos kraujotakos sistemos, onkologinės ligos, kvėpavimo sutrikimai. Nutukę žmonės gyvena trumpiau.

Operuojama ne visuomet

Kaip paaiškino D.Danys, chirurginis nutukimo gydymas įprastai taikomas, jei neveikia visi kiti, paprastesni, būdai: dieta, fizinis aktyvumas, endoskopinės procedūros.

Efektyviausios, pasaulinėje praktikoje pripažintos, dviejų tipų operacijos: skrandžio apylanka (Gastric Bypass) ir skrandžio rezekcija (Gastric Sleeve). Kurią metodiką rinktis su pacientu aptariama indvidualiai. Jei ligoniui diagnozuotas refliuksas, skrandžio išvarža ar pacientas serga cukriniu diabetu dažniau atliekama apylankos operacija, visais kitais atvejais paprastai nusprendžiama taikyti skrandžio rezekcijos procedūrą.

Operacijos nutukimui mažinti atliekamos taikant bendrinę nejautrą. Medikas gali atsisakyti operuoti, jei pacientas serga sunkia kardiovaskuline liga, ryškus kvėpavimo nepakankamumas, aktyvi onkologinė liga, turi žalingų įpročių (alkoholizmas ar narkotinių medžiagų vartojimas), anksčiau atlikta pilvo operacija, apribojanti galimybes techniškai atlikti skrandžio mažinimo operaciją, uždegiminės žarnų ligos, Krono liga ir kitos būklės.

Kad operacijos rizika būtų kuo mažesnė, ligonis iki operacijos ištiriamas, tik tuomet gali būti taikomas chirurginis gydymas.

Operacijos nepakaks, prireiks ir kantrybės

„Auksinis skrandžio mažinimo operacijų standartas – mažų pjūvių chirurgija, arba kitaip minimaliai invazinė laparoskopinė chirurgija. Dažniausiai po operacijos pacientas stacionare praleidžia dvi paras, tuomet tęsiamas ambulatorinis gydymas. Fizinio krūvio rekomenduojama vengti maždaug mėnesį, jei darbas nėra fizinis, įprastos veiklos galima imtis po savaitės“, – paaiškino pilvo chirurgas.

Anksčiau chirurginis nutukimo gydymas taikytas pacientams iki 65 metų. Pastaruoju metu pasaulinėje praktikoje daugėja studijų, patvirtinančių, jog skrandžio mažinimo operacijos, atliktos 70–80 metų pacientams, tokios pat veiksmingos.

Baltijos-Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos gydytojas primena: operacija – tik pradžia, gydymo sėkmė priklausys ir nuo taisyklingos bei subalansuotos mitybos – tinkamo baltymų, riebalų, angliavandenių ir skysčių suvartojimo.

„Atlikta operacija – paskata pacientui valgyti mažesniais kiekiais ir į mitybą žiūrėti kaip į tam tikrą darbą dienos metu, kurį būtina atlikti atsakingai, o ne skubant ir valgant bet ką. Norint sumažinti svorį ir išvengti ilgalaikių sveikatos sutrikimų, mitybos rekomendacijų privalu laikytis visą gyvenimą, jas derinti su fizine veikla – tai turi tapti gyvenimo būdu“, – priminė pašnekovas.

Kad po skrandžio mažinimo operacijos svoris grįš keleriopai, anot mediko, išties retas reiškinys, tačiau pirmuosius metus po operacijos, būtina pasikonsultuoti su operavusiu chirurgu ar gydytoju dietologu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?