Gydytoja pateikė detalių apie unikalią stuburo operaciją – Lietuvoje atlikta pirmą kartą

Santaros klinikose pavasarį atlikta operacija pacientui, kurio stuburo deformacija (skoliozė) buvo itin toli pažengusi. Vaikinui skoliozę sukėlė nugaros smegenų auglys. Stuburo iškrypimas didėjo maždaug iki 120 laipsnių, tokia būklė kėlė grėsmę kvėpavimui – trukdė tinkamai funkcionuoti plaučiams. Gydymo įstaiga nurodo, kad sudėtinga stuburo tiesinimo operacija suaugusiam pacientui atlikta pirmą kartą Lietuvoje.

Stuburo tiesinimo operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų nuotr.
Stuburo tiesinimo operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų nuotr.
Stuburo tiesinimo operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų nuotr.
Stuburo tiesinimo operacijos akimirka.<br>Santaros klinikų nuotr.
Vyksta skoliozės operacija mažai invazyviu būdu.<br>Santaros klinikų nuotr.
Vyksta skoliozės operacija mažai invazyviu būdu.<br>Santaros klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 19, 2022, 6:01 AM

„Tokio didelio laipsnio stuburo iškrypimą sukėlė nugaros smegenų auglys. Pirmiausia išspręsta ši problema, po to atlikta ir skoliozės korekcija“, – „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje Nauja diena“ sakė Santaros klinikų gydytoja neurochirurgė Ona Lapteva.

Pacientą operacijai ruošė 3 savaites

Po operacijos paciento stuburo iškrypimas sumažintas 50 proc. Labiau ištiesinti stuburo medikai nesiryžta, nes drąstiškesne korekcija gali komplikuotis neurologiniu pažeidimu operacijos metu.

„Tai yra pakankamai pavojinga. Todėl privalu turėti saiko“, – paaiškino O.Lapteva.

C formos stuburas – nestandartinė situacija ir pacientas operacijai ligoninėje buvo ruoštas neįprastai ilgai – 3–4 savaites. Jam buvo taikoma tempimo procedūra, kuria siekiama paruošti stuburą ir nugaros smegenis korekcijai, kad būtų sumažinta nugaros smegenų pažeidimo rizika.

Suaugusiems padėti – sudėtinga

Gydytoja pasakojo, kad stuburo deformacijos dažnai pastebimos dar vaikystėje, tačiau kartais ši problema išryškėja, kai žmogus jau suaugęs

„Tokie pacientai pakliūna jau ne į vaikų gydytojų rankas. Santaros klinikose jau esame sukaupę patirties operuodami suaugusiųjų stuburo deformacijas“, – teigė O.Lapteva.

Tačiau, pasak jos, operuoti vaikus ir paauglius paprasčiau, nes jų stuburas dar gali sukaulėti tiesioje padėtyje. Be to, laiku pastebėtas stuburo iškrypimas yra sustabdomas, nespėja progresuoti.

„Vaikams galima operuoti skoliozes, kai nukrypimas yra 40–45 laipniai. Ištiesinę stuburą gauname gerą rezultatą. Bet jei toks vaikas yra praleidžiamas, turime 30 ar 50 metų žmogų su gerokai progresavusia skolioze, kurią išoperuoti sunkiau nei jaunesniame amžiuje“, – sakė gydytoja ir priminė, kad dažnas suaugęs žmogus turi gretutinių ligų, kurios didina komplikacijų riziką.

„Tiesus stuburas ir senėja, grubiai tariant, „tiesiai“. O iškrypęs stuburas sensta asimetriškai, vėliau dažnai turime neurologinę simptomatiką, nes iškrypęs stuburas „ant savęs krauna“ amžinius pakitimus.

Būklė, galinti pažeisti nervus

Stuburo degeneracija vyksta nesimetriškai ir ateityje pacientui sukelia daug nemalonių simptomų. Tokį stuburą vėleniame amžiuje sutvarkyti labai sunku, galima turėti didelių operacinių komplikacijų, gijimo procesas yra sudėtingesnis“, – aiškino O.Lapteva.

Ji paaiškino, kad operacija tampa nebeišvengiama, kai turimas neurologinis pakenkimas, pavyzdžiui, pažeisti nugaros nervai. Gali kilti sunkumų vaikštant, ima kamuoti kojų skausmai.

„Mes turime didelę, puikią komandą. Esame išmokę planuoti operacijas, joms rengiame ir pacientus. Jie konsultuojami ne tik chirurgo, bet ir multiprofilinės komandos, kurią sudaro reikalingi specialistai.

Apmąstomos ne tik sklandžios operacijos galimybės, bet ir įvairūs „siurprizai“ jos eigoje. Turime visas priemones, apsistatome saugikliais, kurie padeda išvengti komplikacijų“, – pasakojo O.Lapteva.

Vilniaus universiteto ligoninė Santaros klinikos – vienintelė gydymo įstaiga Lietuvoje, kurioje kompleksiškai gydomos itin sudėtingos stuburo deformacijos. Pagal per metus vaikams ir suaugusiesiems atliekamų operacijų skaičių ir sudėtingumą ši ligoninė yra greta kitų specializuotų Europos centrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.