Paaiškino, kuo rizikuoja užsiimantys savigyda: po traumos svarbi reabilitacija

Susidūrę su trauma ar nebegalėdami pakęsti nesibaigiančio nugaros skausmo, skubame ieškoti gydytojų. Dažnas jų rekomenduoja išbandyti reabilitaciją – kompleksinį gydymo būdą, kurio tikslas yra atkurti dėl traumos ar ligos prarastas įprastas ir kasdienybėje reikalingas funkcijas. Medicinos diagnostikos ir gydymo centro Reabilitacijos ir sporto medicinos centro metodikos konsultantas Mindaugas Gudelis pasakoja, kodėl šis gydymo būdas yra toks svarbus šiuolaikiniam žmogui ir ką reabilitacijos metu galima pasiekti.

Reabilitacija<br>123rf nuotr.
Reabilitacija<br>123rf nuotr.
Mindaugas Gudelis<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Mindaugas Gudelis<br>Pranešimo spaudai nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2022, 9:59 AM

„Reabilitacijoje gydome žmones po sportuojant patirtų traumų, neurologinių, kardiologinių ir kitų ligų sukeltų komplikacijų. Ši sritis išties labai svarbi kiekvieno iš mūsų gyvenime“.

Neužsiimkime savigyda

Pasak M. Gudelio, dažnai pacientai yra linkę informacijos ieškoti internete ir patys nusprendžia, kaip jiems vertėtų gydytis. Neretai tai būna specialistų ignoravimas ir palikimas savaiminiam išgijimui.

„Manau, kad daroma didžiulė klaida. Gijimo procesas yra labai komplikuotas, sudėtingas ir reikia suprasti, kokios fazės jį sudaro. Visuomet rekomenduoju pasikliauti savo srities profesionalu, kuris ne tik padės greičiau atsistatyti, bet ir suformuoti naujus, sveikus įpročius bei apsisaugoti nuo atkryčio“.

Šiuolaikinio gyvenimo tempas yra labai didelis. Tai atsispindi ne tik beveik kiekvieno iš mūsų darbe, bet ir mėgstamose veiklose, pavyzdžiui, sporte. Susidūrę su trauma ar įvairių ligų sukeltais padariniais, norime kuo greičiau sugrįžti į kasdienybę ir neatsisakyti mėgstamų pomėgių.

Būtent tam ir reikalinga reabilitacija bei šioje srityje dirbantys specialistai. Bendradarbiaudami su gydytojais, kineziterapeutais, masažistais norimų rezultatų galime pasiekti gerokai greičiau ir, svarbiausia, teisingiau negu veikdami vieni.

Norite ilgiau gyventi?

Reabilitacija svarbi ne tik susidūrus su traumomis ar ligomis. Ji itin reikšmingą vaidmenį atlieka ir kaip prevencinė priemonė bei gali padėti gyventi gerokai kokybiškiau.

„Užsiėmimų metu pacientus mokome taisyklingai atlikti jiems individualiai parinktus kūną stiprinančius pratimus. Dažnai tokiu būdu pavyksta suformuoti naują įprotį – kasdien bent šiek pajudėti, atlikti mankštą ar tempimo pratimus, – pasakoja netrukus atsidarysiančio Reabilitacijos ir sporto medicinos centro konsultantas Mindaugas Gudelis. – Žmonės pripranta prie judesio ir nori jo dar. Kodėl taip nutinka? Pastebima, kad gerėja ne tik jų fizinė būklė, bet ir psichologinė sveikata.“

Iš pirmo žvilgsnio visiškai nedideli rutinos pokyčiai, pavyzdžiui, kasdienė mankšta, padeda jaustis ne tik fiziškai stipresniems, bet ir išmoko geriau valdyti emocijas, būti efektyvesniems darbe, kokybiškiau ilsėtis.

Pasak specialisto, reabilitacija gali padėti daugeliui žmonių. Ji svarbi patyrus skeleto-raumenų aparato traumą, pavyzdžiui, įvairių kaulų lūžių, sąnarių pažeidimų, raumenų ir sausgyslių traumų. Padeda greičiau atkurti prarastas funkcijas patyrus ūmų smegenų insultą ar miokardo infarktą, pagerinti tiek fizinę, tiek psichologinę būklę sergant išsėtine skleroze, Alzheimerio ar Parkinsono ligomis.

Reabilitacija būtina kiekvienam

Pasaulyje stebimas reabilitacijos paslaugų poreikio didėjimas. Tai vyksta dėl didėjančio traumų skaičiaus ir ilgesnio gyvenimo amžiaus. Senyvo amžiaus žmonės nori ir toliau išlikti geros fizinės būklės, neatsisakyti mėgstamų veiklų ir kiek įmanoma labiau atitolinti įvairias ligas – tam puikiai padeda reabilitacija.

Darbdaviai taip pat suinteresuoti sveikais ir efektyviai dirbančiais darbuotojais, todėl vis daugiau jų siūlo patrauklius sveikatos priežiūros planus, į kuriuos įtraukiami ir susitikimai su, pavyzdžiui, kineziterapeutu. Vis daugiau jaunų žmonių kreipiasi į specialistus dėl jaučiamo nugaros skausmo, kurį neretai sukelia ir darbe patiriamas nuolatinis stresas.

„Aš asmeniškai itin pasitikiu kineziterapeutais ir nuolat su jais bendradarbiauju bei stengiuosi individualiai aptarti kiekvieną pacientą. Nemažai svarbių detalių gali pastebėti būtent kineziterapeutas, tuomet kartu galime sudaryti gerokai efektyvesnį gydymo būdą ir padėti pacientui greičiau pasveikti, – pasakoja Mindaugas Gudelis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.