Šie požymiai išduoda kraujo krešulius: taip organizmas įspėja apie pavojų gyvybei

Kraujo krešėjimas – gyvybiškai svarbi savybė. Kitaip įsipjovę popieriumi arba įdrėksti katės galėtume nukraujuoti. Tačiau sukrešėjusio kraujo darinys gali kelti ir rimtą grėsmę žmogaus gyvybei. Kraujo krešuliai susiformuoja dėl įvairių priežasčių, o laiku pastebėję pavojingą darinį galite išgelbėti gyvybę.

kraujo krešulys<br>123rf iliustr.
kraujo krešulys<br>123rf iliustr.
mešlungis šlaunyje<br>123rf nuotr.
mešlungis šlaunyje<br>123rf nuotr.
skausmas krūtinėje<br>123rf nuotr.
skausmas krūtinėje<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2022-08-18 06:46

Kraujo krešuliai dažniausiai susidaro, kai pažeidžiama kraujagyslė, o toje vietoje, kur sutrinka kraujo apytaka, suaktyvėja krešėjimo mechanizmas, paaiškina Stateno salos universitetinės ligoninės vidaus ligų gydytojas dr. Thomasas Gutas.

„Kraujo krešuliai paprastai susidaro tuomet, kai organizmas jaučia tam tikros srities sužalojimą; sudaromas trombocitų kamštis, kuris sustabdo kraujavimą. Tačiau dėl tam tikrų sutrikimų, susijusių su krešėjimo faktoriais, kraujo krešuliai gali formuotis ir tuomet, kai jų nereikia.

Autoimuninės ligos, vėžys, infekciniai susirgimai ir organų nepakankamumas gali sutrikdyti normalią krešėjimo funkciją ir lemti kraujo krešulių, kurie kelia pavojų sveikatai, formavimąsi“, – sako medicinos ekspertas registruotas slaugos specialistas Seanas Marchese`as.

Medikų teigimu, kraujo krešulių susidarymo rizika išauga dėl lėtinių ligų, tokių kaip diabetas, hipertenzija, vainikinės arterijų ligos ir medžiagų apykaitos sutrikimai. Tarp rizikos faktorių – ir amžius: kraujo krešuliai dažniau pasitaiko 65 m. ir vyresniems asmenims. Didesnė kraujo krešulio susidarymo tikimybė ir tuomet, jei tokia problema jau kamavo praeityje.

Laisvi rūbai, dažni pasivaikščiojimai, mažiau druskos maiste – keletas taisyklių, kurių laikymąsis padeda sumažinti kraujo krešulių riziką.

Žemiau pateikiame 5 simptomus, kurie gali įspėti apie kraujo krešulių susiformavimą:

1. Staigiai ištinkantis dusulys

„Tai gali būti ženklas, kad susidarė kraujo krešulys, kuris keliauja į jūsų plaučius. Krešulys plaučiuose gali labai apsunkinti širdies ir kraujagyslių sistemos darbą ir netgi sukelti širdies nepakankamumą“, – sako Th.Gutas.

2. Šlaunies mėšlungis arba tinimas po ilgos kelionės automobiliu

„Jei po ilgo sėdėjimo automobiyje vieną iš jūsų šlaunų traukia mėšlungis ir atsiranda patinimas, tai gali būti ženklas, kad kojoje susidarė krešulys, ypač jei kraujas susikaupė ir blogai cirkuliuoja“, – įspėja Th.Gutas.

3. Atsikosėjimas krauju

„Atsikosėjimas krauju gali būti ženklas, kad dėl kraujo krešulio plaučiuose padidėjęs slėgis lėmė kraujagyslės plyšimą. Tokiu atveju reikėtų skubiai ieškoti medicininės pagalbos“, – pataria Th.Gutas.

4. Skausmas krūtinėje arba širdies ritmo pokyčiai

„Į širdį keliaujantis kraujo krešulys gali įstrigti jautriuose audiniuose, kurie kontroliuoja širdies susitraukimų dažnį. Kai kraujo krešulys nukeliauja į širdį, jį paprastai lydi stiprus krūtinės skausmas arba atsiradęs sunkumas kvėpuoti.

Jei pastebite anksčiau nepatirtus krūtinės, peties ar rankos skausmus, pasunkėjusį kvėpavimą ar netikėtus širdies ritmo pokyčius, nedelsiant kreipkitės į gydytoją“, – simptomų neignoruoti ragina S.Marchese`as.

5. Skausmas ir paraudimai

S.Marchese`as pabrėžia, kad kraujo krešulį įspėti padeda asimetriškumas. Pavyzdžiui, paraudimas atsiranda ant dešinės kojos, bet kairioji atrodo visiškai įprastai.

Specialistai pabrėžia, jog pajutus bet kurį iš aukščiau išvardintų simptomų, privalu kreiptis į savo šeimos gydytoją, kuris įvertins būklės rimtumą ir padės rasti galimą nusiskundimo atsiradimo priežastį.

Parengta pagal www.eatthis.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.