Šąla rankų pirštai? Šis simptomas – rimtų ligų pranašas

Prasta kraujotaka, taip pat žinoma kaip periferinių arterijų liga (PAL) – dažna sveikatos problema. Maždaug 6,5 milijono 40 metų ir vyresnių amerikiečių serga PAL. Negydomas šis sutrikimas gali nulemti vainikinių arterijų ligos ir smegenų kraujagyslių pažeidimų išsivystymą, dėl kurio gali ištikti širdies priepuolis arba insultas.

Reino sindromas<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Reino sindromas<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Sutinusios kojos<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Sutinusios kojos<br>Asociatyvi 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 6, 2022, 7:15 AM

„Lėtinės ligos, diabetas, aukštas kraujospūdis ir didelis cholesterolio kiekis ilgainiui gali nulemti blogą kraujotaką, tačiau prasta kraujotaka nesukelia šių sveikatos būklių“, – pasakoja medicinos mokslų daktarė Laura Purdy.

Ji priduria: „Vėliau, kai kraujotakos sutrikimai būna jau pažengusioje stadijoje, pasireiškia sunkios galūnių infekcijos, jų tirpimas, pėdų opos, gali prireikti net amputacijos“.

Kraujotakos sutrikimai turi įtakos kraujo, pernešančio deguonį iš širdies į organus ir audinius, tiekimui arba kraujo grįžimui iš organų ir audinių atgal į širdį, o paskui į plaučius, kur kraujas vėl prisotinamas deguonimi.

Jei kuris nors iš šių dviejų procesų sutrinka, tai gali būti vadinama „bloga kraujotaka“. Kraujo cirkuliacija sulėtėti gali dėl įvairių priežasčių, dažniausiai lėtinių sveikatos būklių.

Arterijos yra kraujagyslės, atsakingos už kraujo pernešimą į kūno audinius ir organus. Ši kraujotakos dalis sutrinka, kai kas nors sukelia arterijų susiaurėjimą. Cukrinis diabetas, aukštas kraujospūdis, tam tikros kraujagyslių autoimuninės ligos ir rūkymas yra vienos iš dažniausiai pasitaikančių galūnių arterijų susiaurėjimo priežasčių.

„Venos yra atsakingos už kraujo pernešimą atgal į širdį, kai ji tiekia deguonį į kūną. Venų kraujotakos problemos paprastai yra susijusios su venų išsiplėtimu ir dėl to pasunkėjusiu kraujo grįžimu į širdį. Mes tai vadiname venų nepakankamumu. Jis dažniausiai pasireiškia žmonėms, kurie daug laiko praleidžia ant kojų, nėščiosioms ir nutukusiems žmonėms.

Kita kur kas retesnė blogos veninės kraujotakos priežastis – kraujo krešuliai venose. Tai trumpalaikė kraujotakos problema, kurią galima išspręsti gydant krešulį. Visos kitos prastos arterinės ir veninės kraujotakos priežastys yra ilgalaikės ir negali būti išgydomos, tačiau jas galima valdyti“, – paaiškino L.Purdy.

Žemiau pateikiame dažnus sutrikusios kraujotakos simptomus, tarp kurių blauzdų skausmas, kojų patinimas ir pabalę, šalti pirštai.

1. Patinusios kojos žemiau kelių

Dr. Purdy paaiškina: „Jei dienos pabaigoje jūsų kojos yra patinusios žemiau kelių, ant kojų lieka kojinių ir batų įspaudai, tai yra ankstyvo venų nepakankamumo požymis“, – sakė gydytoja L.Purdy.

Dėl gravitacijos, ilgo stovėjimo, aukšto kūno masės indekso (KMI). Dėl to medikė pataria dėvėti kompresines kojinas, naktimis kojas laikyti aukščiau. Jei KMI aukštas, kraujotaką pagerinti gali ir numesti keli kilogramai.

2. Pamėlusios pėdos

Pasak L.Purdy, „tai yra ilgalaikis daugelio metų prastos veninės kraujotakos požymis. Odos spalva pakinta dėl oksiduotos geležies kraujyje, kuri lieka galūnėse, nepaisant kraujo cirkuliacijos negrįžta į viršutinę kūno dalį.

3. Nutirpusios kojos arba pėdos

„Nutirpimas, dilgčiojimas, vėsi ar blyški kojų oda – tai prastos arterinės kraujotakos požymiai“, – teigė dr. L.Purdy.

Nemalonus pojūtis gali sustiprėti, kai sėdite arba po fizinės veiklos. Tokio tipo kraujotakos problemas turėtų būti sprendžiamos kartu su šeimos gydytoju, o ignoruojant simptomus gresia rimtos komplikacijos.

4. Blauzdų skausmas vaikštant, kuris išnyksta pailsėjus

„Tai yra itin sutrikusios kojų kraujotakos požymis, todėl būtina nedelsiant pasitarti su gydytoju. Simptomas pasireiškia, kai nepakanka kraujo tiekimas nėra pakankamas, kad kojų raumenys pasimaitintų einant.

Šis skausmas yra labai intensyvus ir nepanašus į raumenų skausmą, atsirandantį dėl didelio krūvio ar nuovargio. Nutraukus veiklą skausmas praeina, nes raumenys nereikalauja tiek daug kraujo“, – paaiškino L.Purdy.

5. Šalti, pabalę rankų pirštai

Kraujotakos sutrikimai viršutinėse galūnėse pasireiškia rečiau, bet taip gali nutikti. Rankos – arčiau širdys nei kojos, tad arterijų ir venų problemos retesnės.

Rankų spalva pakinta dėl Reino sindromo, kuris dažnai siejamas su autoimuninėmis ligomis, tokiomis kaip vilkligė ar reumatoidinis artritas. Šie simptomai gali pasireikšti peršalus, tačiau kai kuriems žmonėms tai atsiranda spontaniškai be jokios žinomos priežasties.

Jei jaučiate šiuos simptomus, svarbu nufotografuoti rankų išvaizdą, nes lankantis pas gydytoją simptomas jau gali būti pranykęs, tačiau tai nereiškia, kad specialisto konsultacija nebereikalinga.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu