Ženklai, kurie įspėja, kad jūsų cukraus kiekis kraujyje yra per didelis

Šiais laikais vargiai berasi valgį, kuriame nebūtų cukraus. Saldūs gėrimai, kavinių maistas, pyragėlis prie kavos – tokia kasdienybė. Retas susimąsto apie cukraus kiekio kraujyje pokyčius. Gliukozė iš tiesų reikalinga energijai gaminti, bet jei kraujas virsta sirupu, be abejo pajusite neįprastų simptomų.

gliukozė kraujyje<br>123rf nuotr.
gliukozė kraujyje<br>123rf nuotr.
Tualete<br>123rf nuotr.
Tualete<br>123rf nuotr.
Didelis cukraus kiekis kraujyje gresia regos sutrikimais.<br>Kauno klinikų nuotr.
Didelis cukraus kiekis kraujyje gresia regos sutrikimais.<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 10, 2022, 8:37 AM

Žemiau išvardinsime dažniausius savijautos požymius, kurie rodo, kad cukraus kiekis kraujyje yra per didelis. Pajutę šiuos signalus kreipkitės į gydytoją.

1. Padažnėjęs noras šlapintis

Vienas dažniausių didelio cukraus kiekio kraujyje požymių yra dažnesnis nei įprastai šlapinimasis. Tai rodo, kad cukrus kaupiasi kraujyje, o organizmas bando jį pašalinti su šlapimu.

2. Troškulio pojūtis

Padidėjęs noras šlapintis gali sukelti dehidrataciją, nes netenkama daug skysčių. Rezultate – imate dažniau patirti troškulio jausmą. Jei pastebėjote, kad geriate daugiau vandens nei įprastai, bet troškulys niekur nedingsta, gera idėja būtų apsilankyti pas gydytoją.

3. Dažnas alkis

Žmonės, kurių cukraus kiekis kraujyje yra padidėjęs, gali dažniau jaustis alkani. Taip yra, nes didelis cukraus kiekis kraujyje iš tikrųjų neleidžia organizmui panaudoti cukraus (gliukozės) energijai gaminti. Dėl to organizmas ieško kuo kompensuoti trūkumą ir reikalauja daugiau maisto.

Tačiau tai norimo rezultato nesuteikia. Net jei valgysite daugiau, galite numesti svorio, nes dėl didelio cukraus kiekio kraujyje organizmas gali pradėti deginti riebalų atsargas energijai gauti.

4. Nuovargis

Dažna nuolat aukšto cukraus kieki priežastis – organizmo atsparumas insulinui. Šis hormonas padeda ląstelėms naudoti cukrų energijai gauti. Trūkstant šio energijos šaltinio, žmogus, kurio cukraus kiekis kraujyje yra aukštas, gali dažnai jausti nuovargį.

5. Odos dilgčiojimas arba tirpimas

Lėtinis cukraus kiekio kraujyje padidėjimas gali pažeisti viso kūno nervus, o ši būklė vadinama diabetine neuropatija. Dažniausia forma yra periferinė neuropatija, kai pažeidžiamos pėdos, kojos ir rankos.

Paveiktose kūno vietose žmogus jaučia dilgčiojimą, deginimą, tirpimą, sumažėjusį jautrumą skausmui ar temperatūrai, aštrų skausmą ar mėšlungį.

6. Neryškus regėjimas ir galvos skausmai

Dėl didelio cukraus kiekio kraujyje akies lęšiai gali padidėti ir išsikreipti. Dėl to matomi neryškūs pavidalai, dvejinasi akyse. Diabetas gali sukelti varvėjimą iš tinklainės kraujagyslių arba lemti nenormalų naujų kraujagyslių augimą.

Dėl šios priežasties gali sutrikti regėjimas ir atsirasti būklė, vadinama diabetine retinopatija. Tai yra pagrindinė suaugusiųjų amerikiečių aklumo priežastis.

Parengta pagal www.eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.