Klastinga liga atsėlina be menkiausio ženklo: gydytoja patarė, kaip pristabdyti kaulų retėjimą

Osteoporozinis lūžis, kaip taisyklė, užklumpa netikėtai. Kaulai retėja beveik nepastebimai, žmogus nė nenujaučia, kad nestiprus kritimas baigsis skausmingu trakštelėjimu.

Osteoporozė, kaulų ligos.<br>123rf nuotr.
Osteoporozė, kaulų ligos.<br>123rf nuotr.
Kaulų skausmas<br>123rf nuotr.
Kaulų skausmas<br>123rf nuotr.
kaulų ir sąnarių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
kaulų ir sąnarių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
kaulų ir sąnarių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
kaulų ir sąnarių ligos<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2022-10-21 19:39

Kas trečia moteris ir kas penktas vyras, po 50-ojo gimtadienio gali patirti osteoporozinį kaulo lūžį. Dažniausiai pasitaiko stuburo, šlaunikaulio kaklelio ir dilbio lūžiai.

„Žmogus ėjo, paslydo, nukrito iš savo ūgio aukščio – atsirėmė ranka į žemę ir turi dilbio lūžį“, – pasakoja Kauno klinikų Endokrinologijos klinikos gydytoja endokrinologė doc. Aurelija Krasauskienė.

Gydytoja priduria, kad juosmens srityje patiriamus stuburo lūžius lydi ypač didelis skausmas. Rentgeno nuotraukoje matoma, kad stuburo slanksteliai susispaudė.

„Didžiausia problema – neklinikiniai, laiku nediagnozuoti stuburo slankstelio lūžiai, kurie įvyksta krūtininėje stuburo dalyje – nuo juosmens į viršų iki kaklo. Žmogus nepatiria jokio skausmo, o lūžis pastebimas pavėluotai, darant kitus tyrimus“, – pastebi A.Krasauskienė.

Gydytoja akcentuoja, kad kaulo pažeidimą pastebėti būtina, nes traumos tuo nesibaigs, jei žmogumi nebus pasirūpinta, laukia dar daugiau lūžių.

„Jeigu žmogus negydomas, kito slankstelio lūžio rizika išauga keturis kartus. Jeigu jau patirti daugiau nei du lūžiai, dar vieno lūžio tikimybė išauga iki 12 kartų“, – statistiką įvardija A.Krasauskienė.

Spalio 20-ąją kasmet minima pasaulinė osteoporozės diena, gydytojai primena, kaip svarbu atlikti profilaktinius tyrimus, vengti lūžius galinčių nulemti situacijų, laikytis kaulų sveikatai palankaus gyvenimo būdo principų.

Kaulas sensta greičiau už žmogų

Apie gresiantį pavojų sužinoti galima iš anksto. Gydytoja pataria atlikti profilaktinį kaulų mineralinio tankio (DEXA) tyrimą, kuris padeda diagnozuoti osteoporozę.

Išsitirti turėtų moterys nuo 65 m. ir vyrai nuo 70 m., turintys kritimo rizikos veiksnių t. y. prasčiau matantys, sunkiau išlaikantys lygsvarą, tie, kurie vartoja vaistus, turinčius įtakos kaulų apykaitai.

„Tampa aišku, kad ne vien kaulų mineralizacija nulemia kaulų tvirtumą. Kaulas turi tam tikrą karkasą – kaulinę matricą, kuri sudaryta iš baltyminių sijų ir kolageno, kurių kokybės pasikeitimas taip pat yra osteoporozės požymis. Tačiau DEXA tyrimu to nustatyti negalime“, – paaiškina A.Krasauskienė.

Gydytoja priduria, kad vyrų kaulų žievinis (išorinis) sluoksnis yra storesnis. Todėl osteoporozinis lūžius jie patiria rečiau.

Kaulinė apykaita taip pat priklauso nuo hormonų, o pomenopauziniu laikotarpiu moterų organizme ženkliai sumažėja estrogeno. Tuomet netenkama daug tankiosios medžiagos, užpildančios kaulo gardelę.

„Kitaip tariant, kaulas sensta greičiau negu pats žmogus. Tuomet svarbu, kad žmogui būtų paskirtas tinkamas gydymas“, – pabrėžė gydytoja endokrinologė.

Nuo ko priklauso kaulų tvirtumas

Žmogaus skeletas formuojasi ir stiprėja iki jis įkopia į ketvirtą dešimtį. Tuomet kaulinis kaupimas baigiasi, su metais didėja rizika, kad kaulas praras savo tvirtumą.

„Kaulas keičiasi visą žmogaus gyvenimą. Praktiškai kiekvieną minutę jame įvyksta mikrolūžiai, įtrūkimai, kaulas remodeliuojasi – „supranta“, kurią vietą reikia atstatyti ir tai padaro“, – paaiškina A.Krasauskienė.

Endokrinologai pabrėžia, kaip svarbu, kad vaikai būtų fiziškai aktyvūs, daug judėtų, tinkamai maitintųsi ir gautų kaulų augimui reikalingų mineralinių medžiagų.

„Svarbu su maistu gauti pakankamai kalcio, baltymų ir vitamino D. Tinkama mityba – vienas banginių, ant kurių pastatytas kaulų formavimosi procesas“, – pabrėžia A.Krasauskienė.

„Užsiauginame tokią kaulinę masę, kuri mums yra normaliai genetiškai galima. Maždaug 80 proc. kaulinės matricos ir vitamino D apykaitos mes paveldime“, – priduria gydytoja endokrinologė.

Todėl, jei osteoporozinį šlaunikaulio lūžį patyręs yra jūsų tėvas arba mama, didesnė tikimybė, kad bėdų dėl trapių kaulų turėsite ir jūs.

Kaulų sveikatai svarbus vitaminas

Visgi ir tuomet, kai griaučiai pilnai suformuoti, suaugęs žmogus gali pristabdyti kaulų retėjimo procesą.

„Kaulų sveikatai ypač reikalingas fizinis aktyvumas. Sakoma, kad raumuo visada „pasišneka“ su kaulu. Raumuo perduoda informaciją apie tai, kad jis auga ir stiprėja, todėl tvirtėti turi ir kaulas.

Fizinis aktyvumas taip pat svarbus pusiausvyros išlaikymui. Ilgas sėdėjimas performuoja stuburo atramos taškus. Gaunasi taip, kad nei kaulai, nei sąnariai, nei raumuo nepadeda mums išlaikyti pusiausvyros. Dažnesni kritimai tuo pačiu reiškia, kad trapių kaulų nepavyks išsaugoti sveikų, lūžiai – neišvengiami“, – įspėja A.Krasauskienė.

Ji priduria, kad daugelis vitaminą D sieja su imuniteto stiprinimu, tačiau jis būtinas ir norintiems palaikyti tvirtus kaulus. Pastaruoju metu atnaujintos vitamino D rekomendacijos, padidintos patariamos jo dozės.

„Pripažintas saugus 2000 Tarptautinių vienetų (TV) naudojimas tampa rekomendacinė norma“, – pastebi A.Krasauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.