Apie šias intymias problemas po gimdymo moterys nutyli: pagalba yra, bet ne visos drįsta

Socialiniuose tinkluose moterys aktyviai dalijosi informacija apie tai, kad Prancūzijoje visos pagimdžiusios moterys gaudavo valstybės apmokamą reabilitaciją po gimdymo. Šis sprendimas pristatomas kaip sėkmės istorija, kurios pavydi ne viena šalis. Prieš maždaug 20 metų ši reabilitacijos programa buvo netgi privaloma, tačiau 2016 metais, siekiant optimizuoti sveikatos priežiūros sistemai skirtas lėšas, remiantis Collège National des Gynécologues et Obstétriciens Français (Prancūzijos nacionalinė akušerių-ginekologų kolegija) priimtu ekspertų nutarimu, reabilitacija skiriama tik šlapimo ir / arba išmatų nelaikymui gydyti. O kokia situacija Lietuvoje?

Socialiniuose tinkluose moterys aktyviai dalijosi informacija apie tai, kad Prancūzijoje visos pagimdžiusios moterys gaudavo valstybės apmokamą reabilitaciją po gimdymo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Socialiniuose tinkluose moterys aktyviai dalijosi informacija apie tai, kad Prancūzijoje visos pagimdžiusios moterys gaudavo valstybės apmokamą reabilitaciją po gimdymo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2022, 8:00 PM

Pagalbos po gimdymo stinga

Dažnos problemos po gimdymo – šlapimo nelaikymas, makšties sausumas, laisvumas, sunkumo, tempimo jausmas makštyje ilgiau pastovėjus, tarpvietės randų skausmai, gaktinės sąvaržos, juosmens skausmai, pilvo raumenų prasiskyrimas. Pagalba susidūrus su intymiomis, itin dažnomis, tačiau neretai nutylimomis problemomis, yra, bet ne visos žino, ne visos ir drįsta praverti specialistų kabinetų duris.

Lietuvoje moterys pirmomis paromis po gimdymo sulaukia akušerės, gydytojo akušerio-ginekologo, dažnai ir žindymo specialistės vizito, visuomet įvertinama, ar nėra rizikos moters sveikatai, pavyzdžiui, ar ji nekarščiuoja, ar gimda susitraukusi ir nėra gausaus kraujavimo, jeigu gimdyta po cezario pjūvio operacijos, apžiūrima, perrišama žaizda, tačiau daugiausia dėmesio gydymo įstaigoje skiriama naujagimiui.

Praėjus 6–8 savaitėms po gimdymo, moterys įprastai apsilanko pas gydytoją akušerį-ginekologą, kuris įvertina lytinių organų būklę, aptaria šeimos planavimo, kontracepcijos klausimus, atlieka reikalingus tyrimus.

Kaip sėdėti, žindyti, kaip sau padėti pirmuosius kartus tuštinantis po tarpvietės plyšimo ar kirpimo, kaip saugoti stuburą ir taisyklingai judėti, kelti kūdikį, sunkesnius daiktus, kaip pagerinti kraujotaką kojose ir pradėti stiprinti pilvo bei dubens dugno raumenis jau pirmomis paromis po gimdymo, kaip prižiūrėti po gimdymo likusius randus, kada ir kaip pradėti sportuoti – tokių klausimų kyla kone kiekvienai moteriai, ypač susilaukusiai pirmagimio, tačiau neretai atsakymo vis dar ieškoma internete ir liejamas apmaudas, kad trūksta informacijos iš sveikatos priežiūros specialistų.

Po gimdymo praėjus ne vienai savaitei, kai kurias neramina jaučiamas sunkumas, diskomfortas tarpvietėje, šlapimo lašėjimas keliant svorį, kosėjant, nemalonūs ar net skausmingi lytiniai santykiai, lėtiniai dubens, nugaros skausmai.

Tyrimų duomenimis, apie 31 proc. pirmą kartą gimdžiusių moterų pirmuosius metus po gimdymo turėjo problemų sulaikant šlapimą kosėjant, keliant svorį. 38,3 proc. jų lytiniai santykiai tapo skausmingi. 8 proc. jautė žemyn slenkantį darinį, spaudimą, sunkumą makštyje (dubens organų nusileidimo simptomus).

Pasiūlė išeitį išvargintoms sveikatos bėdų

Klinikos „Primum Estetica“ medikų specializacija – įvairios intymios sveikatos problemos ir individualus jų sprendimo parinkimas. Čia pagalbą randa ne tik su estetinėmis problemomis, bėdomis intymiame gyvenime susiduriančios poros, bet ir moterys po gimdymo.

Klinikos gydytojai akušeriai-ginekologai domisi ir gilina žinias Lietuvoje naujoje, tačiau užsienio šalyse jau seniai aktualioje srityje – reabilitacijoje po gimdymo, atlieka ginekologinę apžiūrą ir echoskopiją, įvertina dubens organų nusileidimą, dubens dugno raumenų stiprumą, gebėjimą juos valingai sutraukti ir atpalaiduoti, tarpvietės ir cezario pjūvio randus, jų skausmingumą, odos jautrumą. Taip pat, ar yra pilvo raumenų diastazė. Pacientės informuojamos apie kūno pokyčius, mokomos sau padėti treniruojant dubens dugno raumenis, prižiūrint randus.

Klinikoje akušeriai-ginekologai atsako į klausimus, kurie neduoda ramybės, aptaria bėdas, apie kurias prieš gimdymą susimąsto ne visos.

Kaip galima sumažinti skausmą ir patinimą tarpvietėje, kaip sėdėti po tarpvietės kirpimo / plyšimo, atsikelti iš lovos, kad mažiau skaudėtų ir staiga nepasidarytų silpna. Kaip taisyklingai kelti naujagimį ar sunkesnius daiktus, kai pilvas, nugara, klubai atrodo netekę stabilumo. Kaip taisyklingai dėvėti diržą ar korsetines kelnaites, ką daryti, jeigu atrodo, kad pilvas plyš čiaudint ar kosint.

Ne vienai aktualu, ką saugu daryti norint pagerinti kraujotaką kojose ir kaip pradėti stiprinti pilvo bei dubens dugno raumenis, jei didžiąją laiko dalį tenka gulėti, ar kaip greičiau gyti po cezario pjūvio.

Kad būtų užtikrinta, labiau pasitikėtų savimi, moteris atsakymus į šiuos klausimus gali sužinoti iš anksto, tuomet vykti gimdyti geriausiai pasiruošusi visoms situacijoms.

Pagalba be skausmo ir diskomforto

Dubens dugno raumenų funkcijos sutrikimui vertinti naudojamas biologinis grįžtamasis ryšys (angl. biofeedback therapy). Pasitelkus specialią įrangą, pacientė kartu su gydytoju monitoriuje mato, kaip veikia raumenys.

Tinkamai prižiūrimi, stiprūs ir gebantys atsipalaiduoti, kai to reikia, dubens raumenys užtikrina gražią laikyseną, gerą vidaus organų kraujotaką ir žarnyno veiklą, padeda kontroliuoti šlapimo ir išmatų sulaikymą, taip pat jie susiję su stipresniu seksualiniu pasitenkinimu.

Esant silpniems dubens dugno raumenims, šlapimo nelaikymui, specialistai gali pasiūlyti taikyti gydymą magnetoterapija, t. y. dubens dugno raumenis treniruojančią „BTL Emsella“ procedūrą. Šis metodas įprastai taikomas ir užsienio praktikoje.

Makšties sausumo problemai – lazeris

Jei jaučiamas makšties sausumas, su kuriuo susiduria apie 40 proc. moterų praėjus 6 mėn. po gimdymo, žindymo laikotarpiu, klinikoje „Primum Estetica“ galimi įvairūs šiuolaikiniai gydymo metodai, pavyzdžiui, trombocitais praturtintos plazmos (PRP), hialurono rūgšties užpildų injekcijos ar procedūros naujausios kartos lazeriu „MonaLisa Touch“, sukurtu specialiai makšties gleivinei gydyti.

Tarpvietės randai – mažiau juntami ir matomi

Po gimdymo susiformavusį tarpvietės randą galima sumažinti PRP ir hialurono rūgšties užpildų injekcijomis, kurios suleidžiamos į probleminę zoną. Taikant mezoterapiją, į probleminę kūno zoną mikroinjekcijomis suleidžiami veiklieji preparatai ar jų mišiniai. Randas greičiau rezorbuojasi, tampa minkštesnis, mažiau jaučiamas ir matomas.

Intymiai problemai – šiuolaikiški sprendimai

Dėl sunkių, užsitęsusių gimdymų su šlapimo nelaikymu susiduria beveik dvi iš trijų moterų. Gimdymo metu pertempti tarpvietės raumenys atsistato tik per kelis mėnesius. Dalis moterų, užsitęsus šlapimo nelaikymui, pagalbos net nesikreipia, nes mano, kad taip ir turi būti.

Klinikoje „Primum Estetica“ taikomas moderniausias pasaulyje neinvazinis šlapimo nelaikymo gydymo būdas. Tai jau minėtas magnetinis krėslas „BTL Emsella“, kuris sustiprina dubens dugno raumenis. Vienas 30 min. seansas krėsle atstoja 20 tūkst. Kėgelio pratimų.

Sustiprinus dubens dugno raumenis, ne tik sumažėja šlapimo nelaikymas, bet ir pagerėja intymus gyvenimas, sustiprėja patiriami orgazmai.

Atlikti moksliniai tyrimai parodė, kad 95 proc. gydytų pacientų patvirtino reikšmingai pagerėjusią gyvenimo kokybę.

Naujovė Baltijos šalyse

Klinika „Primum Estetica“ planuoja netrukus atidaryti naują, itin reikalingą Intymios sveikatos reabilitacijos ir estetikos centrą – pirmąjį Baltijos šalyse. Šiame specializuotame centre bus teikiama kompleksinė pagalba moterims ir vyrams. Pagalbą čia gaus ir moterys, susiduriančios su dubens organų (šlapimo ir lytinės sistemos) funkcijos problemomis: dubens dugno raumenų silpnumu ar hiperaktyvumu, skausmingais lytiniais santykiais, šlapimo nelaikymu, dubens organų (gimdos, šlapimo pūslės) nusileidimu, makšties laisvumu, sausumu, hemorojumi, randais tarpvietėje, makštyje.

Šios problemos dažnai iš lėto progresuoja po gimdymo, urologinių ir ginekologinių operacijų, taip pat dėl amžiaus, hormonų disbalanso, nesubalansuoto gyvenimo būdo, antsvorio ar nutukimo.

Vienas iš komandos tikslų – išmokyti pacientes treniruoti dubens dugno raumenis ir tokiu būdu užkirsti kelią šlapimo nelaikymo bei dubens organų nusileidimo išsivystymui. Vienoje sveikatos klinikoje pacientėms bus suteikiamos visos reikalingos gydymo, reabilitacijos ir tolesnio intymios sveikatos stiprinimo ar prevencijos paslaugos – tai patogu, ypač rūpinantis mažyliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.